Cukrářská vánočka (mazanec)
Stejně jako mazanec neodmyslitelně patří k Velikonocům, vánočka nesmí chybět na Vánoce. Obě těsta jsou velmi podobná, a proto můžete jeden recept využít na obě dobroty. Základem je poctivá dávka másla, díky které je konzistence krásně vláčná.
Suroviny pro 1 kus
množství na 1 větší vánočku nebo 2 mazance
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 125 kJ / 3 854 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 90,06 g |
Tuky | 143,46 g |
Vláknina | 26,90 g |
Cholesterol | 980 mg |
Sodík | 649 mg |
Sůl | 1,53 g |
Sacharidy | 537,22 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do části vlažného mléka rozmícháme trochu mouky, přisladíme 1 lžící cukru a rozdrobíme droždí – necháme vzejít kvásek. Ve zbytku mléka rozpustíme sůl.
Krok 2: V míse utřeme máslo s cukrem a žloutky, přimícháme vanilku, koření, mouku, přilijeme kvásek a mléko. Vymícháme a pak do něj zapracujeme rozinky a nahrubo sekané mandle, zaprášíme moukou a necháme kynout.
Krok 3: Potom těsto rozdělíme na 9 dílů a upleteme vánočku. Potřeme vejcem a posypeme nahrubo sekanými mandlemi. Do horního copu vpíchneme 3 špejle, aby se vánočka v troubě nerozjela.
Krok 4: Pečeme přibližně hodinu. Zda je těsto upečené, vyzkoušíme špejlí.
Zveřejněno 4. 3. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Cukrářská vánočka (mazanec)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5XK
Moje poznámka
Cukrářská vánočka (mazanec)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5XK
Nejnovější recepty
Pizza Valencia
Přidáno před 4 hodinami
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno před 8 hodinami
Gravlax vejce
Přidáno 1. 5. 2025 19:16
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno 1. 5. 2025 09:43
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno 1. 5. 2025 06:19
Řezy s pudinkem a ostružinami
Přidáno 1. 5. 2025 04:28
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Čevapčiči z horkovzdušné fritézy
nemecjarda42 před 3 hodinami
Pampeliškový med
Mrspassinger před 3 hodinami
Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý)
Katyyy před 5 hodinami
Vrstvený salát
Maruna365 před 5 hodinami
Jemná pažitková pomazánka
Adamek2011wo před 6 hodinami
Zelňačka
Veronika_1 před 6 hodinami
Buchta se zakysanou smetanou
Panova před 6 hodinami
Drůbková polévka
Kajkajak před 8 hodinami
Vepřové na smetaně s mrkví a hráškem
RenataMaresova před 8 hodinami
Vepřová plec pečená pomalu společně s bramborami a mrkví
Lastovia před 8 hodinami
Tématické fráze:
mazanec jako od babičky,
pečení vánočky,
domácí vánočka od babičky,
jak dlouho péct vánočku,
testo na vanocku,
pečení mazance,
vánočka podle babičky,
jak péct vánočku,
recepty kynutá vanočka,
pečení vánoček,
kynutá vánočka,
vanočka pečeni,
pečení vánočky v horkovzdušné troubě,
jak dlouho pect mazanec,
chyby při pečení vánočky,
pečení vánočky ve formě,
výborná domácí vánočka,
proč vánočka po upečení klesne,
vánočka mojí babičky,
vánočka mojí babičky
Suroviny:
mouka polohrubá,
máslo,
cukr,
vanilka,
žloutek,
droždí,
mléko,
rozinky,
mandle,
kůra citronová,
ořech muškátový,
anýz,
sůl,
vejce,
mandle
Komentáře (65)
mohu Vás poprosit o radu - píšete, že nejdřív nalejete kvásek a pak zasypáváte moukou, já v jiném receptu mám napsáno, že nejdřív mouka a pak zalívat mlékem, budu ráda za Váš postřeh.
Děkuji moc
Já vím Bohumile, já vím, že to tak děláte
Zní to logicky
Předem děkuji za odpověď.
LŠ
P.S nebo i sem na stránky děkuji
Přeji hodně úspěchu a hezký den.