Buši červená řepa
Připravte si zdravý salát z červené řepy jako dávku vitamínů na zimu. Ochucení anýzem a fenyklem jí dodá výborné aroma, ale můžete zkusit i verzi se zelím, křenem či bobkovým listem. Po snězení řepy si šťávu z ní můžete vychutnat s citronem a ledem.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 4 125 kJ / 986 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 19,50 g |
Tuky | 3,00 g |
Vláknina | 25,50 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 12,69 g |
Sůl | 31,50 g |
Sacharidy | 207,50 g |
Postup přípravy
Krok 1: Čisté bulvy červené řepy dáme do většího hrnce se studenou vodou, aby byly ponořené. Vodu trochu okyselíme kyselinou citronovou. Stačí pár špetek, ale jde to i bez ní.
Krok 2: Přivedeme k varu a vaříme 30-40 minut. Uvaření zkusíme vyndáním jedné z největších bulev z várky a jejím rozříznutím. Nesmí být rozvařená, raději ať je nedovařená.
Krok 3: Vodu slijeme a bulvy postupně oloupeme a nakrájíme na kousky dle naší chuti. Můžeme protlačit přes sítko nebo krájet třeba na plátky.
Krok 4: Na nálev dáme vařit vodu a do vroucí nalijeme určené množství octa. Dáme pozor na správné ředění podle kyselosti.
Krok 5: Přidáme anýz, fenykl, sůl a cukr. Když se rozpustí a voda je ve varu, odstavíme a nasypeme pomůcku ke konzervování. Už nevaříme.
Krok 6: Řepu naskládáme do sklenic tak do 4/5 a zalijeme ji nálevem. Zatřepeme, aby ze sklenic vyšel vzduch.
Krok 7: Sklenicím dobře otřeme hrdla a zavíčkujeme je. Utáhneme víčko, sklenice obrátíme na utěrku a necháme vychladnout.
Krok 8: Asi za 2 hodiny je můžeme obrátit zpět a uložit do spíže. Konzumovat můžeme už po 5-7 dnech.
Zveřejněno 30. 3. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Buši červená řepa
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/08mN
Moje poznámka
Buši červená řepa
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/08mN
Nejnovější recepty
Rajská polévka s masovými knedlíčky a nudličkami
Přidáno před 1 hodinou
Pečený kapr s kořenovou zeleninou a jablíčky
Přidáno před 2 hodinami
Bramborové gnocchi s lososem a smetanovou omáčkou
Přidáno před 2 hodinami
Květák v pivním těstíčku s opečeným bramborem a slaninou
Přidáno před 2 hodinami
Paštičky z listového těsta s jablíčky
Přidáno před 3 hodinami
Tousty se smaženicí z pýchavky
Přidáno před 3 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Chutné vafle
Andredka před 3 minutami
Lahodná pomazánka z uzené makrely
KocourLucifer před 2 hodinami
Klasický hospodský guláš (vídeňský)
oligarda před 2 hodinami
Nadýchaný perník
walnutka před 2 hodinami
Houbová polévka se smetanou
Mon17 před 3 hodinami
Valašské frgály
suneno před 4 hodinami
Kuřecí čtvrtky pečené na bramborách
vanilj před 4 hodinami
Kuřecí naložené, v jednom pekáčku upečené
Jan Nemec před 4 hodinami
Domácí kmínový chleba
Montecarlo před 5 hodinami
Tématické fráze:
kompot z červené řepy,
zavařování červené řepy,
červená řepa kompot,
červená řepa s fenyklem,
zavařování červené řepy s fenyklem,
druhy červené řepy,
červená řepa s anýzem,
kompot cervena repa,
červená řepa zavařování,
kompot z repy,
recept na kompot z červené řepy,
kompot s červené řepy,
červená řepa recepty zavařování,
červená řepa druhy,
kompot z červené řepy recept,
recept na zavarovani repy,
červená řepa zavařujeme,
zavařování červené řepy s anýzem,
červena řepa kompot recept,
červená řepa
Suroviny:
řepa červená,
kyselina citronová,
ocet,
voda,
sůl,
cukr krystal,
anýz,
fenykl,
Komentáře (18)
Jedenkrát jse narazil v jednom obchodě v Rakousku na ocet, a jak musím hned něco ochutnat,také proto,že cene nebyla až tak veliká a zamlouval se mi i 5.litrový kanistřík.Po ochutnání jsme zjistili, že je , abych to moc nepřehnal, velice chutný a hodí se do salátů a u nás zvláště na salám s cibulí nebo tlačenku, nebo sulc. Protože jsem tam jezdil velice často i služebně, tak jsem ho začal vozit pravidelně, A jak jsem ukecanej, tak jsem ocet chválil kde komu a každý chtěl ochutnat. Já nejsem hamoun a tak každému ten litřík naliL ALE ĎASA.Kdo ochutnal a chtěl ho stále a já vozil víc a víc, až do doby než jsem šel do důchodu. Dnes mi vozí jámoš a jeho paní si ze mne dělá legraci, že se snad v octu koupu. TO je minulost i přítomnost. Ocet je pouze 5% - málo agresivní a jak říkám - LAHODNÝ. Na salám, tlačenku , sulc apod. se nemusí ředit a pusu vám nekroutí. Smůla je pouze v tom, že ani v Rakousku není ve všech obchodech kmání, někdy dojde a tak vozím náhradní téměř stejný. Ten prvý je ŽLUTÁ NÁLEPKA ten druhý je ZELENÁ VINĚTA. Jsou v demižónech na 5.litů. Když ho uvidíte, budete li ho tam někde vidět, KUPTE - nebudete litovat.Obr. bude v DISKUZI.