Vícezrnný kváskový semínkový chléb

Suroviny

200 g žitného kvásku (www.kvaskovychleb.cz)
200 ml vývaru z melty
100 g pšeničné chlebové mouky
100 g pšeničné grahamové mouky
200 g hladké mouky
2 lžíce oleje
2 lžičky soli
4 až 8 g kvasnic (podle kvality kvásku)
1 lžíce kmínu
1 lžíce otrub
1 lžíce sezamu
1 lžíce lněného semínka
3 lžíce slunečnicové semínko

Postup přípravy receptu

  1. Do pekárny vložíme nejprve tekuté (včetně kvásku) a poté sypké ingredience. Kvasnice navrch do důlku v mouce tak, aby nebyly v kontaktu se solí.

  2. Po signálu přidáme semínka (nemusí být). Pečeme na celozrnný program.

Poznámka od kuchařky

Díky kombinaci kvásku a kvasnic kyne dobře i bez cukru.

Nemáme-li k dispozici žitný kvásek, lze jej nahradit polovinou množství vody a polovinou celozrnné žitné či jiné mouky, kvasnic pak cca 10 až 12 g (žitná mouka kyne hůře než pšeničná).

Zatím chuťově nejlepší chlebík, co jsem upekla (nejen z kváskových). Totéž tvrdí i manžel (a to si potrpí na bílé pečivo) a dvanáctiletá dcera. Jen se po něm zaprášilo.

Komentáře k receptu Vícezrnný kváskový semínkový chléb

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze: vícezrnný chléb recept vícezrnný knedlík kváskový chleb kváskové pečivo recepty pečivo s kváskem semínkový chléb vícezrnné pečivo recept zitny seminkovy chleb kváskový chéb kváskové pečivo recept vícezrnný chlůéb z kvasnic rychlé kváskové pečivo recepty celozrnný chléb recept semínkový žitný chléb vícezrnný knedlík recept žitný semínkový chléb recept vícezrnné pečivo recepty semínkový chléb s kváskem vícezrnný chléb recept na semínkový chléb