

Vícezrnný kváskový semínkový chléb
Suroviny
- 200 g žitného kvásku (www.kvaskovychleb.cz)
- 200 ml vývaru z melty
- 100 g pšeničné chlebové mouky
- 100 g pšeničné grahamové mouky
- 200 g hladké mouky
- 2 lžíce oleje
- 2 lžičky soli
- 4 až 8 g kvasnic (podle kvality kvásku)
- 1 lžíce kmínu
- 1 lžíce otrub
- 1 lžíce sezamu
- 1 lžíce lněného semínka
- 3 lžíce slunečnicové semínko
Postup přípravy receptu
Do pekárny vložíme nejprve tekuté (včetně kvásku) a poté sypké ingredience. Kvasnice navrch do důlku v mouce tak, aby nebyly v kontaktu se solí.
Po signálu přidáme semínka (nemusí být). Pečeme na celozrnný program.
Poznámka od kuchařky
Díky kombinaci kvásku a kvasnic kyne dobře i bez cukru.
Nemáme-li k dispozici žitný kvásek, lze jej nahradit polovinou množství vody a polovinou celozrnné žitné či jiné mouky, kvasnic pak cca 10 až 12 g (žitná mouka kyne hůře než pšeničná).
Zatím chuťově nejlepší chlebík, co jsem upekla (nejen z kváskových). Totéž tvrdí i manžel (a to si potrpí na bílé pečivo) a dvanáctiletá dcera. Jen se po něm zaprášilo.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Vícezrnný kváskový semínkový chléb
K receptu nejsou žádné komentáře.