Babiččina cacarka neboli zelnice skleněnka - prostě nejlepší na světě
Cacarka neboli zelnice skleněnka je klasická polévka z Vysočiny, jak ji vařily naše babičky. Základní suroviny, jednoduchý postup. Ani po letech není potřeba ji vylepšovat. Jelikož je velmi sytá, bez pochyby může nahradit hlavní chod.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 854 kJ / 1 399 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 67,15 g |
Tuky | 75,15 g |
Vláknina | 27,00 g |
Cholesterol | 251 mg |
Sodík | 6,63 g |
Sůl | 16,00 g |
Sacharidy | 101,23 g |
Postup přípravy
Krok 1: Brambory oškrábeme, umyjeme a nakrájíme na kostky.
Krok 2: Oloupeme cibuli a nakrájíme na jemno.
Krok 3: V hrnci rozehřejeme sádlo, na něj nasypeme kmín, pak přidáme nakrájenou cibulku. Osmažíme ji do sklovita, ne do hněda.
Krok 4: Potom přidáme nakrájenou klobásu, sladkou papriku a zarestujeme.
Krok 5: Přidáme brambory, koření, zalijeme vývarem a dolijeme horkou vodou. Osolíme a necháme vařit.
Krok 6: Vezmeme zelí v pytlíku, odstřihneme roh a vymačkáme šťávu do hrnečku. Zelí ještě vymačkáme a pak překrájíme.
Krok 7: Když jsou brambory vařené, přidáme zelí i s částí nálevu. Pomalu vaříme. Uvařené dochutíme maggi a majoránkou.
Krok 8: Polévka by měla být dostatečně nakyslá, ale delikátně. Pokud je málo, přidáme ještě vodu ze zelí a případně trochu octa.
Krok 9: Polévku můžeme, ale nemusíme zahustit.
Zveřejněno 25. 2. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Babiččina cacarka neboli zelnice skleněnka - prostě nejlepší na světě
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/x6nq
Moje poznámka
Babiččina cacarka neboli zelnice skleněnka - prostě nejlepší na světě
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/x6nq
Nejnovější recepty
Kedlubnová polévka
Přidáno před 7 hodinami
Pavučinkový makový závin.
Přidáno před 18 hodinami
Pizza Valencia
Přidáno před 22 hodinami
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno 2. 5. 2025 11:01
Gravlax vejce
Přidáno 1. 5. 2025 19:16
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno 1. 5. 2025 09:43
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jogurtová bábovka
Cerpes před 5 minutami
Rychlá ořechová bábovka
Anna.Milkova před 29 minutami
Obyčejný hlávkový salát s obyčejnou zálivkou od babičky
Missa25 před 37 minutami
Kefírové lívance II
vavravictoria1 před 48 minutami
Klasická koprová omáčka s vejcem
frantisek66 před 1 hodinou
Hamburská vepřová kýta
Pisarak před 1 hodinou
Vepřová kotleta s houskovým knedlíkem
Pisarak před 2 hodinami
Toskánský bůček
poirotka před 2 hodinami
Vajíčková tlačenka
pavelcicha před 2 hodinami
Zadělávaná mrkev s hráškem
Mimino před 3 hodinami
Tématické fráze:
zelnice s klobásou,
zelnice,
nejlepší zelňačka,
babiccina zelnacka,
polévka cacarka,
zelnice s klobasou recept,
cacarka polévka,
zelnice recept,
červená zelnice,
červená zelnice s klobásou,
polevka zelnice,
polévka skleněnka,
zelnice polévka,
nejlepší zelňačka recept,
recept zelnice,
zelnice z kysaného zelí,
skleněnka polévka,
recept na zelnici,
zelnice sklobasou,
luxusní zelnačka
Suroviny:
čabajka,
cibule,
sádlo,
zelí kysané,
ocet,
brambory,
vývar masový,
paprika sušená sladká,
bobkový list,
koření nové koření,
paprika sušená pálivá,
majoránka,
kmín celý
Komentáře (62)
Díky za recept, babča jí dělala taky. Bohužel už mě ji nestihla naučit.
A ten česnek není na škodu.Super díky
když jsem přidala zelí vše bylo OK!
Bílá je ale přece jen bílá!
Musím dát bod, protože hned šla k chuti!