Špagety carbonara

christynka20 Kuchař: christynka20

Těstoviny 59 názorů

Suroviny

500 g spaget
100 g slaniny
1 lzici masla
2 strouzky cesneku
2 zloutky
150 ml sladke smetany
50 g strouhaneho parmazanu
sul
bazalku nebo petrzelovou nat
Recept si zatím oblíbilo 58 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Uvarime spagety v osolene vode a scedime.

  2. Na panvicce oprazime na kosticky nakrajenou slaninku, pridame k ni maslo, prolisovany cesnek a odlozime bokem.

  3. Pak do panvicky nalijte smetanu, zloutky a polovinu strouhaneho parmazanu. Kratce prohrejte, pridejte spagetky a promichejte.

  4. Pak nandejte na talir, ktery posypete tou oprazenou slaninkou s cesnekem, kterou jsme si dali bokem. Na to jeste druhou pulku strouhaneho parmazanu a petrze l:-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 345 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Špagety carbonara

  • Dajda Dajda

    casino: Jo, je to tak, vepřová svíčková nebo kuřecí svíčková je bílý vraník. Pojem svíčková se sice vžil jako označení jisté přípravy jídla se smetanovou omáčkou na divoko, ale ve skutečnosti je svíčková označení pro nejkvalitnější kousek hovězího masa, je to vlastně hovězí "panenka", ale to jistojistě víte. ;-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    V diskuzi, která sklouzla do osobní roviny a mimo recept, můžete pokračovat tady:
    https://www.toprecepty.cz/df_forum.php?forum=4525

    Odpovědět

  • casino casino

    Dajda:
    Asi naše psaní bude "odkloněno":yes: ale nedá mi to:
    Píšete: " Pro mě to svíčková není až v té chvíli, kdy použiju jiné maso než hovězí."
    Dobře, Vepřová svíčková, Sekaná svíčková není SVÍČKOVÁ, že;-)
    Myslím, že to byl Pavel Maurer kterému v Puppu podali pod názvem Svíčková klasickou omáčku s plátkem hovězí svíčkové udělané na pánvi...;-( Dotyčný to komentoval jako vrchol drzosti.
    No, položme se na otázku: Byla to SVÍČKOVÁ? Nebyla to SVÍČKOVÁ? :-O:-):-D

    OT
    Lenunka:
    Dobře jsem si komentík načasoval, že:-)
    Přesně o vteřinu!:-D

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka

    Dajda: tak svíčková byl příklad, ale sama píšete, že to pro Vás přestává být svíčková ve chvíli, kdy někdo použije jiné maso než hovězí, to, co jsem chtěla říct, je stejné - nejde o poměr surovin, ale o ingredience, které tam patří , je už jedno, jestli někdo dá víc nebo míň zeleniny nebo jinou smetanu, ale patří tam kořenová zelenina a smetana. Tisíc lidí se s Vámi bude hádat, že oni dělají svíčkovou z vepřového nebo kuřecího a že je výborná - ano, třeba je, ale není to už svíčková:-)

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Lenunka: Proč by měli svíčkovou vařit všichni stejně? Někdo dá sladkou smetanu, jiný kysanou, někdo dá více mrkve a méně celeru a petržele, jiný naopak, někdo zahustí jíškou, jiný pouze rozmixovanou zeleninou a stále je to svíčková! Dokonce ani "svíčkovou" na svíčkovou nepoužívá každý. Pro mě to svíčková není až v té chvíli, kdy použiju jiné maso než hovězí. Fakt je, že někde v hotelu Sacher je schovaný originální recept na jejich světoznámý dort, ale na svíčkovou, špagety carbonara nebo tiramisu? I v Itálii dělají tahle tradiční jídla v každé hospodě jinak, jinak chutnají a jinak i vypadají. Jak chcete rozlišit, co je to "pravé" a co jen "a la"? Žádný zákon na to asi není. Rozhodně nejsem pro, aby se každý piškot s krémem nazýval tiramisu, to je nesmysl, ale jinak bych řekla, že mnoho kuchařů pracuje s receptem kreativně a často ku prospěchu věci. Netrápila bych se s tím, co je pravá svíčková a co ne, vždyť kdo asi tenhle recept uvařil poprvé? Zřejmě si to zapomněl dát patentovat. ;-)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Lenunka: Trefně vyjádřeno :yes:

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka

    Paul Sulc: jde o to, že když uvařím jakékoliv klasické jídlo a nacpu do něj všechno možné, tak potom nepoužiji ten tradiční název, ale přidám "ala" nebo "podle mě", a je to v pořádku. Jak říká Zdéňa: "svíčkovou musí vařit všichni stejně, to je jako kdybych hrál něco od Mozarta a rozhodl se, že místo E tam budu hrát CIS". Prostě už je to pak něco jiného:-)

    Odpovědět

  • Paul Sulc Paul Sulc

    casino nevim co se vam zda netolerantni. To, zer se mi nelibi, kdyz nekdo tvrdi, ze nejake jidlo musi byt presne takove, jako dela on/ona a ne jine? Pamatuji, ze pred 20 lety mi jeden trouba tvrdil, ze majoranka do gulase nepatri, protoze jeho zena ji tam nedava. Koupil jsem mu kucharku'' Gulas pokazde jinak'' A tak velice nerad uznal ze se da delat mnoha zpusoby. Tedy i ta carbonara se da delat ruzne. A o to mi slo, ovsem, pochopit to je zrejme narocne.

    Odpovědět

  • Zuzana Zuzana(neregistrovaná)

    casino: Někdo nabádá k tolranci, jiný šíří mezi lidmi zlo a myslí si u toho že sež... všechnu moudrost světa. Tak si to přeberte.

    Odpovědět

  • casino casino

    Paul Sulc:
    No, furt se tu oháníte tolerantností, tak se jí zkuste držet...;-)
    bofinka:
    Asi je to podle regionu...
    ***
    https://www.labuznik.cz/clanky/uhlirina/
    Tak si to přeberte...:-);-):-D

    Odpovědět

  • Paul Sulc Paul Sulc

    bofinka: jsou , bohuzel , lide kteri strasne radi rikaJI tem druhym, co se patri ci nepatri, jak presne ma neco byt. U jidel chudych lidi je to zvlaste obsurdni, chudaci pouziji prave jen to, co maji.Nekdy maji jedno vejce, jindy treba ctyri, pak je carbonara trochu jina. Muj family doktor je Talian a tak jsem se jej na tu smetanu pral. Rozumne mi rekl, ze proste to je krajove, ba i rodiny to delaji ruzne, kdyz maji smetanu, tak ji daji, kdyz ne, pouziji maslo a kdyz neni ani to, proste jen vejce a olej. I tu pitomou bramboracku dela kazdy trochu jinak, co venkov dal, to tam je. Nekdo dava smetanu do ptacku ci gulase, jiny ne. Meli bychom byt vice tolerantni k ruznym zpusobum vareni.

    Odpovědět

  • bofinka bofinka

    casino: Myslim, ze neni vubec podstatne, slo o to, co je carbonara.
    Italove o spravne udelanych spagetach alla carbonara maji jasno. Kdo si prida smetanu dobre vi, ze UZ to neni carbonara.
    Zde autorka na 500 g testoviny dava dva zloutky, melo by jich byt minimalne 5 + 1 cele vejce nebo alespon bilek. Chut opravdicke carbonary je dana vejci, pancettou a pecorinem, smetanou tu chut "naredite" a uz to neni ono.
    Kdyz pak pouzijete guancale, neni treba ani pridavat pepr, protoze ho uz obsahuje.
    Bazalka, cesnek atd. tez zbytecnost.

    Odpovědět

  • casino casino

    bofinka:
    Jaksi jsem nepochopil, co vám chutná víc? :-O:-)

    Odpovědět

  • bofinka bofinka

    Nadia22: Zkuste si je jednou udelat se smetanou a priste bez, rozdil je evidentni.
    Asi jako kdyz udelate hovezi na zelenine bez smetany, tedy "na divoko" a priste "na divoko" se smetanou ;-)
    Carbonara se dela bez smetany, nerikam, ze smetanou neni dobra, ale chutove je uplne nekde jinde. Urcite by se to nemelo jmenovat carbonara.

    Odpovědět

  • Nadia22 Nadia22

    Ja mam Italskou kucharku, a tam smetanu davaji. Jenomze i na internetu se i Italove hadaji, jestli smetanu dat nebo nedat. To zalezi na regionu. Asi tak jako - jina ves, jiny pes-...........Oni jsou dobre bez smetany, I se smetanou...Italska kuchyne je mi blizka, jelikoz jsem tam 1 rok bydlela pred mnoha lety.

    Odpovědět

1 2 3 4

Tématické fráze: špagety carbonara špagety carbonara se smetanou špagety carbonara recept špagety carbonare špagety recept na spagety carbonara carbonara recept carbonara těstoviny carbonara se smetanou recept špagety carbonara spagety karbonare carbonara špagety špageti carbonara recepty spagety carbonara pravé špagety carbonara spagety carbonara recepty zapečené špagety od babici kuchaře italské špagety carbonara carbonara se smetanou carbonare špagety se smetanou

Zapomněl/a jsem heslo