

Masová omáčka bez masoxu
Suroviny
- 300 g vepřového masa
- Vegeta
- pepř
- nové koření mleté
- 1 lžička mleté sladké papriky
- sůl
- 2-3 lžíce hladké mouky
- 2 cibule
- olej na základ
Postup přípravy receptu
Uděláme si cibulový základ, vložíme na něj na kostky nakrájené maso, okořeníme, dáme vegetu, pořádně promícháme a zalijeme vodou.
Až je maso měkké, zaděláme záklechtkou a asi 10 min provaříme za občasného míchání na mírném plameni. Dochutíme solí.
Poznámka od kuchařky
Podáváme s knedlíkem nebo rýží.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Masová omáčka bez masoxu
-
lomačka : Co slovo, to hrubka............nainstalujte si korektor češtiny, kdy ž vám dělá čeština problém. Jo a magi je taky pěknej sajrajt, jako masox.
-
Tak já používám -- tekuté magi,sůl a pepř,za mého mládí žádný masoxi ani snad nebyli
-
Vegeta se dá koupit i bez glutamátů, jmenuje se Zdravita.
-
Jano Pá, spousta lidí je na glutaman alergická, osypou se a otečou. My naštěstí ne a používáme ho. Pro informaci, původně se to jmenovalo Wej Su, přišlo z Číny a byl to výtažek z mořských řas či chaluh. Pak přišli na to, že se to dá vyrobit uměle a to byl konec přírodního. Vegeta, krom dobrot, jako je sušená kořenová zelenina glutaman obsahuje, a hodně.
-
Já masox a vegetu nepoužívám v kuchyni už delší dobu(4 roky) a dochucuji jen kořením a bylinkami a zatím doma nikdo "neremcal"
(musela jsem se to naučit, protože když vařím pro mámu,tak bez těchto "vymožeností" a tím pádem jsem to začla používat i pro nás a zatím v pohodě
-
Když se vaří poctivě tak není žádný bujón ani vegeta potřeba...i když jsem to taky roky používala.
-
Vegeta nebo masox mě to připadá téměř stejné. Myslím si, že ve vegetě i masoxu je obsažen glutaman, bez kterého hodně kuchařek neumí uvařit /včetně mně/. Mně to prostě bez toho glutamanu nechutná
Tak bych byla zvědavá např. na omáčku bez glutamanu, která by chutnala i mně a všem, kteří jsou na glutamanu závislí
-
annveros,moje babička i mamka vařily bez masoxu a jídla byla dobrá,zvláště pokud bylo maso,tak to už vůbec, pamatuji si tu chuť dodnes
a vegeta to myslím moc neznaly.
+1
-
Momentální nápad, když zjistím, že nemám masox. Ale i tak byla omáčka skvělá a snědla se. To je pro mě největší radost. Prostě dá se vařit i bez masoxu