Šunková panenka v ovocné šťávě

Lenka Škulinová Kuchařka: Lenka Škulinová

Doba přípravy: cca1,5 hodiny s přípravou 4+ Vepřové maso 5 názorů

Suroviny

1 vepřová panenka (cca 600 g)
250 ml vývaru
8 plátků šunky
1 PL plnotučné hořčice
olivový olej
2 bobkové listy
3 snítky tymiánu
1 velké jablko
1 pomeranč
sůl
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Panenku omyjeme, osušíme, do masa vetřeme trochu soli. Na polovinu vedle sebe rozložených plátků šunky natřeme slabou vrstvu plnotučné hořčice, položíme na ně panenku, kterou z vrchu též potřeme hořčicí a přikryjeme zbylými plátky šunky. Vše převážeme nití. 

  2. Maso opečeme ze všech stran na rozehřátém oleji, maso přendáme do pekáče, přidáme na půlměsíčky bez jadřince nakrájené jablko a oloupaný, na kousky nakrájený pomeranč.  

  3. Zalijeme vývarem, přidáme bobkový list a snítky tymiánu a pečeme přikryté alobalem v předehřáté troubě při 180°C asi 60 minut. Pak maso odkryjeme, podlijeme výpekem a dopečeme doměkka.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Šunková panenka v ovocné šťávě

  • Eja57 Eja57

    Dajda: Ono je podle mne velký rozdíl hovězí x vepřové x ptactvo ( kuře, kachna). "Minutková" příprava chce podle mne větší zkušenosti ( a kvalitní maso!).
    Speciálně kachní prso - to je fakt kumšt, asi nejlepší je spolehnout se na hmat, tlak prstu, ptactvo obecně by mělo být propečené, tady já medium nee...ale zas ne moc....kuřecí prso je méně rizikové na přípravu....
    Vepřová panenka - já preferuji přípravu na pánvi ( odkrojím palec a použiji jinak, váleček musí být souměrný) a pak napevno zatáhnout do dvojitého alobalu a nechat 10 minut dojít....mezitím dodělat šťávu z výpeku...No a nebo nechat v alobalu vystydnout a na jemné plátky použít třeba na vittelo tonnato místo telecího, vyzkoušeno mnohokrát, výborné...

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Eja57: O spojení panenka + ovoce vůbec nepochybuju - maso doplněné ovocem mají prý rádi blíženci a já blíženec jsem!

    casino: Po 15 minutách už právě růžová není, je to kumšt odhadnout tak krátkou dobu, aby byla hotová a uvnitř zůstala ještě malinko růžová. Čím více ji pak budete péct, tím bude tužší, protože ztratí šťávu. Osobně nemám v oblibě maso, které se po nakrojení tváří, že je ještě téměř syrové - moje top je něco mezi well done a medium. <3

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Dajda: Máš určitě pravdu, ale zrovna v tomto případě mi postup nepřijde špatně - panenka 600 g je docela macek, ještě zabalená do šunky, tady si myslím, že jí hodinové povalování v troubě v ovocné podestýlce neublíží ( i když bych si dovedla představit hezký váleček karé...). Recept se mi líbí, chutnalo by mi spojení ovoce + bylinky + maso....

    Odpovědět

  • casino casino

    Dajda:
    Jj, máte pravdu:yes:
    Ale avšak ne každému šmakuje růžové maso...
    Já si např. více než na předpisově pár minutek dělaných kachních prsou, pochutnám na prsou z tradičně pečené (třeba i pár hodin při nízké teplotě) kachničky (naposledy zrovínka včéra:-)

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Pokud panenku předem opečeme, stačí ji šoupnout do trouby už jen na 10 až 15 minut, pak bude tak akorát správně "do měkka". Dalším pečením ji jen vysušíme - je to jemné a křehké maso. Uvedený postup bych použila spíše na kotletu. ;-)

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo