Rillettes (rijet)
Rillettes můžeme přirovnat k pomazánce z vepřového masa. Tradiční francouzský recept se dělá na malém ohni, nejlépe v litinovém hrnci zhruba 8 hodin. Přípravu nelze uspěchat, ale výsledek je tak geniální, že tuhle lahůdku budete připravovat zas a znova.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 483 kJ / 116 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,30 g |
Tuky | 0,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 6,00 g |
Sůl | 15,00 g |
Sacharidy | 4,95 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
V původním receptu je 30 g soli na 1 kg masa, množství jsem snížila. Použila jsem libový bůček - tuku by nemělo být víc jak 30 %.
Zdroj : Francouzská kuchyně, Jana Martinicová
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
12. 10. 2011 23:33
Co se týče soli, dávám raději méně a než jde do trouby, příp. dochutím (občas to promíchám).
Myslím, že tady se nedá ani tímto způsobem nic pokazit, jen se nesmí péct při velké teplotě, aby z toho nebyly škvarky
12. 10. 2011 23:21
Připíšu to raději ještě pod obrázek. Měla jsem radost z krásně libového bůčku, ten byl snad ze selete, nevím...ale v tomto případě se použití jakoby lepšího masa ukázalo kontraproduktivní.
K tomu výsledku, což bylo sice dokonale upečené, ale poněkud suché maso, které by namazat nešlo ani omylem, jsem musela přidat celou kostku sádla. Ale jelikož bylo přidané ex post, maso se nenacucalo. Má chyba.
Jinak je to velmi chutné, manžel, který neví, jak by to mohlo vypadat (jak si to představuju i podle Maríska fotek), si hrozně pochvaloval a snědl hned několik krajíců.
Ještě doporučuji dodržet množství soli, které udává Maruška, já jsem dala 2 lžíce (20 g) mořské soli a je to ažaž, fakt na hranici.
Takže příště koupím prorostlejší maso, tohle bylo jak kýta.
12. 10. 2011 17:58
11. 10. 2011 20:54
11. 10. 2011 20:28
11. 10. 2011 19:28
Dává Ti se odkaz na Oliv kuchařku - tam je dělají v litiňáku a je to podlité vodou, docela dost, tak že na sporáku je to asi potřeba.
11. 10. 2011 19:05
11. 10. 2011 19:02
V Praze jsem zatím jen jednou nohou, ještě pojedeme, ale už ne na dlouho
11. 10. 2011 17:03
No nic, budu to pomalu cmudit, dokud mi nebudou padat víčka a pak to strčím do vyhřáté, ale vypnuté trouby a nechám do rána. Snad se to povede...
A kde je vlastně Marísek, že se nezapojil? Nestěhuje se ona už domů z chalupy?
11. 10. 2011 16:54
11. 10. 2011 13:26
11. 10. 2011 13:22
Andrejko, víš, co bude nejlepší
jdi do toho
je to fakt skvělééé
11. 10. 2011 13:20
11. 10. 2011 13:11
a nedávno tady proběhla debata o soli...fakt je, že ne všechny "solí" stejně to jsem ti pomohla, coo
11. 10. 2011 12:36
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rohlíkové křupky
Přidáno před 11 hodinami
Květáková fritáta
Přidáno před 11 hodinami
Krůtí kapsy se špenátem a goudou
Přidáno před 11 hodinami
Hemenex v toustu
Přidáno před 13 hodinami
Smažená rýže se zeleninou bez masa
Přidáno před 13 hodinami
Croissanty s Nutellou
Přidáno 16. 4. 2024 09:10
Právě bylo uvařeno:
Extra rychlé lívance
aknorew uvařila před 8 minutami
Řezy s Vitacitem
ruckovalucie uvařila před 14 minutami
Domácí krtkův dort
Martina3 uvařila před 15 minutami
Vepřová kotleta ve smetanovo hořčičné omáčce
Lucie1001 uvařila před 34 minutami
Pejsci - křehké sušenky z kondenzovaného mléka
Saratice uvařila před 50 minutami
Zelené smoothie s jogurtem
Valis uvařila před 1 hodinou
Buchta se zakysanou smetanou
Le.e.nka uvařila před 1 hodinou
Kuřecí plátky na houbách
Pavlat.R uvařila před 1 hodinou
Bramboračka č. 3
peter9766 uvařila před 1 hodinou
Mini Pavlova
Strdada uvařila před 1 hodinou
Přečtěte si Zobrazit více
15 tipů na domácí jedlé dárky: Ořechy v medu, směsi koření, domácí "vegetu" nebo čokoládový likér můžeme připravovat už teď
Chalupářské pomazánky nám přijdou při pobytu v přírodě k chuti. Hodí se na chléb, topinky i na chlebíčky
Pomazánky jsou vděčné jídlo. Existuje jich nepřeberné množství. Přesvědčte se sami
Další recepty
Tématické fráze: jak se dělá rillettes hovězí rijet riletes rilletes rellettes rilettes francouzsky rijet pomaly hrnec veprovka rilettes recept rillettes z bůčku rillattes rillets v pomalem hrnci rijjet rilletes recept rillettes v pomalem hrnci kachní rillet rilletes nejlepší rilets rilletes z pomalého hrnce rijet v pomalém hrnci
Suroviny: víno bílé suché, sůl
Rillettes (rijet)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/krYX
187 názorů