Domácí vepřová šunka
Pokud si chcete pochutnat na opravdu poctivé šunce s vysokým obsahem masa, musíte sáhnout hluboko do kapsy, nebo si ji připravit doma. Vřele doporučujeme druhou variantu. Jakmile ji jednou ochutnáte, už nebudete chtít jinou.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 4 720 kJ / 1 128 kcal  | 
|---|---|
| Bílkoviny | 210,00 g | 
| Tuky | 32,00 g | 
| Vláknina | 0,00 g | 
| Cholesterol | 400 mg | 
| Sodík | 521 mg | 
| Sůl | 1,00 g | 
| Sacharidy | 0,00 g | 
Postup přípravy
	Krok 1: Maso očistíme a nakrájíme na kostičky.
	Krok 2: Vložíme do mísy robotu s hákovým nástavcem a hněteme asi 5 minut. Postupně přisypáváme Pragandu a po troškách přiléváme vodu. Maso nesmí ve vodě plavat - další vodu přiléváme až poté, co se předchozí dávka zcela vsákne.
	Krok 3: Do šunkovaru vložíme mikrotenový sáček (nebo sáček na tlačenku).
	Krok 4: Maso hněteme tak dlouho, až začne být na povrchu mazlavé. Trvá to asi 20 minut.
	Krok 5: Připravenou nádobu šunkovaru naplníme masem a dobře uzavřeme. Necháme odležet v lednici 24 hodin.
	Krok 6: Druhý den formu vložíme do vodní lázně s vodou asi 5 cm pod okrajem šunkovaru a postupným zvyšováním teploty zahřejeme na 75 °C. Od tohoto okamžiku udržujeme teplotu v rozmezí 75-80 °C asi 120 minut.
	Krok 7: Ihned po uvaření formu vložíme do studené vody a šokově zchladíme (asi 5-10 minut).
	Krok 8: Šunku vyjmeme z formy a necháme dobře vychladit v lednici (nejlépe přes noc). Poté nakrájíme na tenké plátky a podáváme.
Zveřejněno 19. 8. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
						
					
Domácí vepřová šunka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BPDJ
Moje poznámka
					
				
Domácí vepřová šunka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BPDJ
Nejnovější recepty
	
			
	
Rychlé šlehačkové řezy
Přidáno před 58 minutami
	
			
	
Špekové knedlíky se zelím
Přidáno před 2 hodinami
	
			
	
	
Silný základ na omáčky podle Petra Hajného
Přidáno před 5 hodinami
	
			
	
	
Poctivý vývar z hovězích kostí podle Petra Hajného
Přidáno před 18 hodinami
	
			
	
Fleky se zelím
Přidáno před 21 hodinami
	
			
	
Čočkové karbanátky II
Přidáno před 21 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
	
			
	
	
			
	
	
			
	
	
			
	
	
			
		
	
	
			
	
	
			
		
	
	
			
		
	
Nejnovější články
	
			
		
	
			
		
	
			
		
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
	
			
	
Dvojctihodné koláčky podle Josefa Maršálka
Massa před 1 hodinou
	
			
	
Rajská omáčka s masovými kuličkami a knedlíkem
klarence před 2 hodinami
	
			
	
Bramborová kuřecí polévka
chachar před 3 hodinami
	
			
	
	
Mrkváče
ZdenaUvizlova před 4 hodinami
	
			
	
Maso po Sečuánsku
Rudisek před 4 hodinami
	
			
	
	
Margotková kolečka
Miiichiii21 před 5 hodinami
	
			
	
	
Květáková polévka
Eva_H před 14 hodinami
	
			
	
Cheesecake od Evy
Ivvettaa před 16 hodinami
	
			
	
Bílé fazole nakyselo
Milerka před 17 hodinami
	
			
	
Svačinové sendviče
Kajkajak před 17 hodinami
						Tématické fráze:
						
							šunka recept, 
						
						
							šunkovar recepty, 
						
						
							forma na šunku, 
						
						
							recept na šunku, 
						
						
							jak se dělá domácí šunka, 
						
						
							šunka, 
						
						
							šunka ze šunkovaru recept, 
						
						
							šunka ze šunkovaru, 
						
						
							šunkovar, 
						
						
							recepty do šunkovaru, 
						
						
							šunka z šunkovaru, 
						
						
							petr havlíček domácí šunka recept, 
						
						
							vepřová šunka, 
						
						
							šunkovač, 
						
						
							recept na šunku v šunkovaru, 
						
						
							vepřová šunka recept, 
						
						
							lis na šunku, 
						
						
							recept šunka, 
						
						
							dušena šunka recept, 
						
						
							recepty na šunku
						
					
						Suroviny:
						
							maso vepřové, 
						
						
							rychlosůl, 
						
						
							voda
						
					
	
			
Komentáře (115)
https://www.domaci-sunkovar.cz/
dnes jsem si naložila maso na šunku tentokrát vepřové. Poprvé jsem ji dělala z kuřecích prsou a bez rychlosoli, byla výborná, jen trochu susší. Tak jsem zvědavá na tu vepřovou. Ono opravdu záleží na teplotě, mám šunkovar s vnitřním teploměrem, udržovala jsem teplotu v mase na 75 - 80 asi těch 90 minut.
Ano, z prsíček je sušší, šťavnatější je ze stehen. Teplota stačí mezi 70 - 75 stupni C. Měřím vodu, není třeba propichovat šunku teploměrem. Vařím dvě hodiny od vyrovnání poklesu vložením šunkovaru, uvařené rychle zchladím pod tekoucí vodou, pak odpočinout v chladničce několik hodin. Podle chutí manželky jen trochu Pragandy, zbytek sůl do dvaceti gramů solí na kilo, lžička cukru, pár otočení mlýnkem s pepřem do směsi. Jinak nic.
www.domaci-sunkovar.cz