

Kyjevský kotlet v mojí úpravě
Suroviny 4 porce
- 2 celé přední díly kuřete bez stehen
- máslo
- citrónová šťava
- sůl
- mletý černý pepř
- dijonska horčice
- velmi na jemno posekaná petrželová nať
- cukr krystal
- mrkev
- zelený hrášek
- hladká mouka
- 2 vejce
- mléko
- strouhanka
- olej
- brambory
- voda
- NA DEKORACI:
- kolečka citrónu
- čerstvá červená kapie
Postup přípravy receptu
Predný diel kuraťa rozsekneme pozdlžne na polovicu, každú polovicu ešte šikmo na polovicu, odstránime kožu, horné polovice vykostíme, ale ponecháme hornú časť krídlovej kosti, čím vytvoríme kotletu, ktorej mäso pozdlž rozovrieme ostrým nožom.
Kuraciu kotletu nasolíme.
Kosti a kožu použijeme na polievku, prsia na iné jedlo.
V miske rozmiešame maslo so soľou, mletým čiernym korením, citronovou šťavou, horčicou, petržlenovou vňaťou a z bylinkového masla vyformujeme 4 hranolčeky 4x1 cm, dáme do mrazničky stuhnúť.
Do rozovretej kotlety vložíme hranolček masla, obalíme mäsom, zopneme špáradlami, 2x obalíme v trojobale, aby maslo pri vysmážaní nevytieklo, odložíme na 2 hodiny do chladničky a pred vysmážaním dáme ešte na 15 minút do mrazničky.
Mrkvu, pokrájanú na kocky uvaríme v osolenej a osladenej vode al dente, v tej istej vode krátko obvaríme hrášok a scedíme.
Očistené zemiaky pokrájame na tenké plátky, plátky na jemné prúžky.
Zemiakovou slamou vystelieme sitko na čaj,vysmažíme v rozpálenom oleji do zlata a vyklopíme.
Necháme "zemiakové hniezda" odsať od tuku na papierovej utierke.
Kotlety vložíme do hlbšej vrstvy rozpáleného oleja, vysmážame do zlato-červenej farby, obrátime, stiahneme plameň, dosmažíme a dáme odsať od tuku na papierovú utierku.
Podávame horúce so zemiakovými hniezdami, obložené mrkvou, hráškom, kolieskami citrona a kapiou. Mäso je od bylinkového masla jemne ochutené a šťavnaté.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: známy ukrajinský recept, existuje viacero variant prípravy, Kyjevský kotlet nechýba na žiadnom jedálnom lístku lepšej reštaurácie.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kyjevský kotlet v mojí úpravě
-
Moje zamilované jídlo, které nám dělávala babička.Do originálního byl.másla patří estragon, ale nám chutnalo s petrželkou, přesně jako v receptu paní Ibolye.S hořčicí neznám, ale určitě vyzkouším.
Děkuji za recept.
-
Dakujem za pekné hodnotenie a za bodíky
-
Janka, ano, celé prsia aj s krídlovou kosťou
-
Hezký fotopostup. Opět přiblblá otázka, jak už mým zvykem..
Co je to přední díl kuřete? Prsa?
-
mňam
-
Totot je senzační záležitost.