

Zabíjačkové masíčko ze Žitného ostrova
Suroviny pre viac osôb
- Vepřové Kosti s větším obsahem masa
- odkrojky mastnějšího masa napr. krkovička, plecko - větší kusy
- sůl
- česnek
- voda na podlití
- brambory
- kmín
- cibule (pokrájená na kostky)
Postup přípravy receptu
Do pekáča vložíme kosti, kusy mäsa, presolíme, dobre potrieme prelisovaným cesnakom, podlejeme trochou vody, prikryjeme alobalom. Pečieme v trúbe pomaly na 160/170°C, kým mäsko nezmäkne za častého prelievania vypečenou šťavou. 20 minút pred koncom odstránime alobal, zvýšime teplotu na 190/200°C a dopečieme do červena.
Zemiaky pokráiame na kocky, uvaríme v osolenej vode do mäkka, scedíme, pridáme kmín, na vypečenej masti osmaženú cibuľu a "rozšťucháme". Podávame horúce mäso s rozšťuchanými zemiakmi, kyslou uhorkou a baraními rohmi.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: rodinný recept, toto jedlo sa u nás podávalo na zabíjačke k obedu.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Zabíjačkové masíčko ze Žitného ostrova
-
-
Daniella O.:
naprostý souhlas
-
Tak se musim zastat autorky, ze tento recept neznam s rozmackanym cesnekem, nybrz s posekanym na platky, papriky ( Berani rohy) jsem k tomu v zivote nejedla a se stouchanym bramborem teprve ne. U nas je tradicnejsi zeli a knedlik nebo spenat a bram. knedlik, takze proc ne tradicni madarsky recept???
Jiny kraj, jiny mrav a zde mnoho povyku pro nic. Kdyz budeme hodnotit recept, jestli nam chutna, verim, ze vsem ano, takze davam bod a verim , ze zacinajicim kucharkam tento receptik pomuze....
-
...a všade, vo všetkých rodinách a všetkých oblastiach Čiech a Slovenska
-
Starý maďarský rodinný recept předávaný z generace na generaci
.
-
tak to by mě nenapadlo
to je hodně složité..do toho já nejdu,to bych asi nezvládla
-
Toto se vaří pořád a snad všude. Není to nic extra.
-
Magdalenka, na Žitný ostrov si pamatuji ještě ze školy ze zeměpisu.
Peču takto ořez dost často, ještě jemně posypu mletou paprikou - kosti se dají koupit v řeznictví. -
Nadenka, to je Žitný ostrov a wikipédia:
(Veľký) Žitný ostrov (maď. Csallóköz) je najväčší riečny ostrov v Európe a zároveň je najväčšiou zásobárňou pitnej vody v strednej Európe[1].
Na juh od neho sa nachádza tzv. Malý Žitný ostrov.
Ale toto sa varí všade pri zabíjačkách, nielen v rodine M. -
Co nebo kde je "Žiný ostrov"
Výraz "žiný" mi nic neříká
A čím se takto pečené maso či ořezy liší od jinde pečeného masa?
Myslím, že to není žádná krajová ani rodinná specialita, ale běžně používaný způsob úpravy. -
Dělávám taky, jen to nasoluju a česnekuju den předem, je to super
+1
-
www.toprecepty.cz OK
-
Komentáře jsem smazal, tady se řeší recept.
-