

Květáková kulajda
Suroviny plnej hrnec
- 0,5 velkého květáku
- 0,5 litru mléka
- 1,5 litru vody
- 1 kostka zeleninového bujonu
- špetka muškátového oříšku
- 2 vejce
- sůl
Postup přípravy receptu
Květák omejeme a rozdělíme na růžičky. Podlejeme vodou, osolíme, přidáme bujon a vaříme dokud nebude květák uvařený.
Podlejeme mlékem a přivedeme pomalu k varu. Přidáme muškátový oříšek.
Vejce rozšhleháme ve skleničce a zavaříme do polévky. Provaříme ještě asi dvě minutky.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Květáková kulajda
-
15 let se z "knihy kuchařů" tohle učí vařit a už i "Polrajch" se z ní učil
Tak to potom jo -
-
, Radulko, já jsem si to hned myslel. Vážně.
-
No Honzíčku já podle toho vařím už roky
-
Pane jo, to musí být špice.
-
No už se podle ní učí vařit 15 let kuchaři i Polrajch se z ní učil vařit
-
Uvařím, ale ta Vaše učebnice bude asi nejchytřejší a nedá se trumfnout.
-
Honzíku jestli chceš krém tak si ho uvař, třeba pak přestaneš bejt chytřejší než učebnice
-
No to nevím přesnídávková, to jsou hustší polévky, např.dršťková, gulášovka atd. Tady jsou 2 vejce,trochu květáku na 2 litry tekutiny.Nic moc.Jo kdyby to byl květákový krém se smetanou a osmaženou houstičkou, pak klobouk dolů.
-
ale to je polévka přesnídávková z knihy kuchařů- příprava pokrmů pro hotelové školy. Tak asi vědí proč to tam píšou ne?
-
kulajda
to snad né to je houbová kulajda.ale květáková
spíš bych napsala hustá květáková
jinak rp..je super..také jí tak dělám
-
Když se řekne kulajda, představím si kopr a bílou polévku. Kopr tu není, ale místo toho květák, ale bílé to je:) Takže mě název nevadí, a jak už jsem řekla, je to faaakt dobré.
-
Taky mám pod pojmem kulajda, zaregistrované jiné suroviny v polévce a tak jsem schválně jukla na web, pro info. Jestli Ti to nebude K.radulko vadit, přidám je sem
- " Kulajda je typická jihočeská polévka, která se skládá z vody, smetany, koření, hub, vajíčka, kopru a brambor. Typická je pro svojí vysokou hustotu, bílou barvu a charakteristickou chuť. Základní surovinou polévky jsou houby, které jí propůjčují charakteristickou vůni."
Ale to, že jsi svou polévku pojmenovala takto, je 100% tvoje věc, jen ten název trošku zavádí jinam.
-
Radulko, pojmenovala jsi polévku podle sebe, je to Tvoje věc, ale Honza nereg. má pravdu, když se zašlehá vejce do polévky, tak z ní není kulajda.
-
Tento výklad je nesmysl, to by byla pomalu každá druhá polévka teda kulajda nebo jak?