Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kakaový olejový korpus na dort

Plánujete oslavu? Pak právě tento nadýchaný vláčný kakaový korpus oceníte. Recept může působit náročně, ale ve skutečnosti je pouze detailně popsaný, aby se každému povedl. Pojďte se s námi naučit, jak připravit korpus jako základ malého uměleckého díla hodného každé oslavy.

Hodnocení receptu je 5,0 (214×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 40 min

70 min (30 min příprava + 40 min tepelná úprava)

12. 2. 2011 10:14

Suroviny pro 1 kus

1 kus

Forma o průměru 25 cm

Nutriční hodnoty

Energie9 127 kJ / 2 181 kcal
Bílkoviny62,60 g
Tuky100,60 g
Vláknina10,20 g
Cholesterol 1,30 g
Sodík 501 mg
Sůl1,05 g
Sacharidy251,30 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Tento korpus používám u dortů nejčastěji a občas se mě na něj někdo ptal. Díky soukromým vzkazům a otázkám maminek, které chtějí upéct svůj první dort, jsem si uvědomila, že co pro některé je samozřejmost, pro jiné je oříšek - a nezáleží na věku :) ne každý měl možnost okoukat kuchyňské fígle doma od své maminky nebo babičky a stejně jako já, se složitě metodou pokus/omyl propracovával k dnešním znalostem. Tak jsem to vše při posledním pečení korpusu nafotila, teď sepsala a snad to pomůže i ostatním zlomit strach a pustit se do pečení :)

---------------------------------------------------

Pozn. po upečení cca 200 ks těchto korpusů: časem jsem postup zjednodušila a zjistila jsem, že výsledek nemění: ve fázi oddělení bílků a žloutků dám žloutky do misky, k nim dám 5 lžic oleje a když je sníh s cukrem hotový, naliji vše najednou, poté důkladně ještě asi 2 min šlehám, až je hmota lehce nadýchaná... do toho vmíchám mouku s kakaem... dokonce bych řekla, že proti původnímu postupu se ještě více nadlehčí a těsta je více, vejce se víc našlehají a přidají na objemu.

----------------------------------------------------

Pokud chcete světlý korpus - nahraďte kakao moukou, pokud chcete ořechový - nahraďte kakao mletými ořechy... v tomto případě doporučuji přidat 1/2 balíčku prášku do pečiva.

----------------------------------------------------

Po dotazech na různě velké formy doplňuji základní pravidlo:

1 vejce = 30 g cukru, 1 lžíce oleje, 30 g mouky s kakaem (zde není přesný poměr tak rozhodující, jde o celkovou váhu mouky+kakaa).

20 cm = 3 vejce

25 cm = 5 vajec

28 cm = 7 vajec

30 cm = 10 vajec

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

isindy isindy

7. 11. 2012 16:09

MAJKA: můžete, mouky dejte 150g celkem...ale raději dodejte tak 0,5 balíčku prášku do pečiva, netuším proč, ale bez kakaa to prostě tak hezky nevyběhne jen na bázi bílků...takže sichr je sichr, tím nic nezkazíte :-)

MAJKA

6. 11. 2012 20:04

MOHU TENTO KORPUS UDĚLAT BEZ KAKAA, ABY BYL BÍLÝ? DĚKUJI

isindy isindy

13. 10. 2012 18:52

Dada: nevím, Dado...možná přílišný teplotní šok, průvan v kuchyni....? snad zkusit příště vypnout troubu a nechat tak 5min pootevřená dvířka, aby si "zvykl" ... já dělám tento korpus tak 3x v týdnu - už 2 roky - a vždy ok...a najednou min.týden se po vyndání z trouby doslova zhroutil:-//....skončil v koši a já musela udělat jiný...úplně stejný postup...a ten byl v pořádku....občas se stane cosi mezi nebem a zemí.....:-8

Dada

12. 10. 2012 21:28

Tak jsem právě dopekla na 150 C, korpus krásně naběhl,špejle byla suchá a po vyndání se propadnul:-( vyndavala jsem ho opatrně...čím to:-?

isindy isindy

3. 10. 2012 07:12

Maru: bohužel s tímto krémem nemám moc zkušenost, ale nevidím důvod, proč by neměl držet. jen jen nepoužívej pod marcipán, ten potřebuje máslový podklad.

isindy isindy

3. 10. 2012 07:10

Pavlinka: díky :-) na roládu jsem jej nezkoušela, myslím ale, že by se dost špatně motal, není to jemný piškot...spíš používám občas na rovné řezy na plech...

isindy isindy

3. 10. 2012 07:09

samanta4: ten kypřík navíc vůbec nevadí, spíš je jen zbytečný...ale je to sychrovka ;-) když se mi sníh nezdá dostatečně pevný, taky se někdy uchýlím k této berličce a lžičku pro jistotu přidám....

isindy isindy

3. 10. 2012 07:07

sveti79,Veronika.Hrozna,Faaabien i ostatní: díky moc za komentáře, opravdu mne velmi těší, že jsem mohla pomoci a usnadnit práci nejen začínajícím kuchařkám....:-K

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

1. 10. 2012 22:06

Saela:Někdy se stane ,že je problém s vajíčky jsou příliš studená a nebo hodně "odleželá" a vyšlehat z nich dobrý sníh je problém ! Nějak ten sníh nenaroste jako by měl ,je takový nějak menší na objem a pak se to muže stát,že to nenaroste jak by mělo. Snaž se vždy mít čerstvá vajíčka! Já vím je to problém značení se nedá věřit ,protože jak se nějaké rozbije tak to prodavačky překládají a v balíčku najdeš stará i čerstvá spolu.
Ale ,když dáš vejce do studené vody a ono se snaží postavit se
na širší konec a stojí nakloněno ,tak už ho na dort nepoužij,není čerstvý.;-)

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

1. 10. 2012 21:55

sveti79:Moc jsi začínajícím kuchařinkám pomohla! Škoda jen,že když jsem se učila péct já tak,ještě nebyl internet a toprecepty.;-)

sveti79

1. 10. 2012 20:29

Úplně nej recept na korpus - tímto děkuji a posílám bodíka:-K

Faaabien

18. 7. 2012 22:19

Děkuji za receptík, poprvé mám z korpusu opravdu dobrý pocit, doufám, že bude chutnat tak dobře jak voní a vypadá :-) Dávám zasloužený bodík a ukládám do oblíbených :-K

Maru

10. 7. 2012 18:05

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli nevíte zda když dám krém www.oetker.cz/oetker_cz/html/default/debi-7pugju.cz.html kolem dokola dortu, jestli na něm bude držet, popřípadě jestli se bude "trhat" a tak. Nemáte to náhodou vyzkoušené? ..Předem děkuji za odpoveď :-) :-K

samanta4

12. 6. 2012 11:25

takže bodík letí kdyby jich šlo dat 100 tak dávam:-K naprosto užasný ten korpus vubec žadný problem když se postupuje dle postupu . jen se přiznam zarazilo mě že zde neni ani lžička kypříciho prášku do pečiva takže ja sem dvě přidala je to krasný dort pekla sem potřetí a až tento recept se povedl ukladam do oblíbených ste super. krásnej popis opravdu od začatku až do konce ještě jednou díky:-D zítra se na solavě budu moct pochlubyt že sem pekla sama:yes::-p

Pavlinka

1. 6. 2012 19:40

Moooc děkuji za receptík, je úžasný :-!:-!:-! Vše se povedlo na jedničku s hvězdičkou :-)) Peču velmi ráda a tenhle korpus už budu používat a žádný jiný ... příprava těsta i pečení vše se krásně povedlo, korpus není není suchý a i po po pár dnech pořád výborný :yes::yes::yes: Jen se chci optat zda je možno použít na pečení rolády tudíž na velkým plechu a pokud ano tak jak dlouho asi péct a zda srolovat za tepla či ne ;-):-8 Děkuji za odpověď a za super recept, který zakládám mezi své nej oblíbené :-D:-D:-D

1 15 16 17 18 19 28

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: korpus na dort korpus na dort recept kakaový dort korpus dort korpus na dorty recepty olejovy korpus na dort kakaový dort recept olejový korpus dortový korpus cokoladovy korpus piskotovy kakaovy korpus na dort čokoládový korpus na dort recept na korpus dortů kakaový korpus-základní recept recept na kakaový dort kakaový piškotový korpus recept na korpus na dort korpusový dort recept na dortovy korpus dortový korpus recept

Suroviny: vejce, cukr krystal, mouka hladká, kakao, olej, sůl, tuk

TopRecepty.cz

Kakaový olejový korpus na dort

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/92lJ