Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kakaový olejový korpus na dort

Plánujete oslavu? Pak právě tento nadýchaný vláčný kakaový korpus oceníte. Recept může působit náročně, ale ve skutečnosti je pouze detailně popsaný, aby se každému povedl. Pojďte se s námi naučit, jak připravit korpus jako základ malého uměleckého díla hodného každé oslavy.

Hodnocení receptu je 5,0 (214×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 40 min

70 min (30 min příprava + 40 min tepelná úprava)

12. 2. 2011 10:14

Suroviny pro 1 kus

1 kus

Forma o průměru 25 cm

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie9 127 kJ / 2 181 kcal
Bílkoviny62,60 g
Tuky100,60 g
Vláknina10,20 g
Cholesterol 1,30 g
Sodík 501 mg
Sůl1,05 g
Sacharidy251,30 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Tento korpus používám u dortů nejčastěji a občas se mě na něj někdo ptal. Díky soukromým vzkazům a otázkám maminek, které chtějí upéct svůj první dort, jsem si uvědomila, že co pro některé je samozřejmost, pro jiné je oříšek - a nezáleží na věku :) ne každý měl možnost okoukat kuchyňské fígle doma od své maminky nebo babičky a stejně jako já, se složitě metodou pokus/omyl propracovával k dnešním znalostem. Tak jsem to vše při posledním pečení korpusu nafotila, teď sepsala a snad to pomůže i ostatním zlomit strach a pustit se do pečení :)

---------------------------------------------------

Pozn. po upečení cca 200 ks těchto korpusů: časem jsem postup zjednodušila a zjistila jsem, že výsledek nemění: ve fázi oddělení bílků a žloutků dám žloutky do misky, k nim dám 5 lžic oleje a když je sníh s cukrem hotový, naliji vše najednou, poté důkladně ještě asi 2 min šlehám, až je hmota lehce nadýchaná... do toho vmíchám mouku s kakaem... dokonce bych řekla, že proti původnímu postupu se ještě více nadlehčí a těsta je více, vejce se víc našlehají a přidají na objemu.

----------------------------------------------------

Pokud chcete světlý korpus - nahraďte kakao moukou, pokud chcete ořechový - nahraďte kakao mletými ořechy... v tomto případě doporučuji přidat 1/2 balíčku prášku do pečiva.

----------------------------------------------------

Po dotazech na různě velké formy doplňuji základní pravidlo:

1 vejce = 30 g cukru, 1 lžíce oleje, 30 g mouky s kakaem (zde není přesný poměr tak rozhodující, jde o celkovou váhu mouky+kakaa).

20 cm = 3 vejce

25 cm = 5 vajec

28 cm = 7 vajec

30 cm = 10 vajec

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

isindy isindy

8. 2. 2012 18:12

Bára: korpus má z 5 vajec cca 6cm, nepřeběhne do výšky přes klasickou formu. Když chci dělat korpus vyšší (zároveň s okrajem formy), dávám na 25cm formu poměr surovin na 7 vajec:-)

Bára

7. 2. 2012 18:10

Super recept :-) Můžu se zeptat(odhadem), jak je korpus asi vysoký? chci ho péct nadvakrát- mam nízkou formu s tím, že bych dala s kakaem a bez, ale to je jedno. Spíš jen abych to ještě mohla každej korpus proříznout vejpůl.. chci to dát na střídačku.:-)

Jana S.

2. 2. 2012 15:03

Tééééda, tolik pozitivních ohlasů. Mám v plánu vyzkoušet svůj první dvoupatrový dort a hledala jsem nějaký šikovný recept na korpus.... a už hledat nemusím, až vyzkouším, dám vědět, jak to dopadlo ;-)

isindy isindy

29. 11. 2011 17:17

Zuzka: zřejmě jste postup nedodržela a někde udělala chybu... recept je v pořádku, korpusy podle něj peču často a naprosto bez problémů.

Zuzka

25. 11. 2011 16:45

teda diky tomuhle receptu mam uplne zkazenej den a jeste jsem prisla o pet vajicek ..... podle toho vaseho postupu to muzu tak maximalne hodit do kose... a to ze mam spoustu krasnych a vybornych dortu za sebou ... radeji zustanu u sveho piskotoveho zakladu :-!

isindy isindy

6. 11. 2011 15:11

Romana: tak to ani já netuším, kde byla chyba :-( je mi líto, já jej dělám na dorty cca 5-6x měsíčně už přes rok a ani jednou nebyl problém :-/

Romana

3. 11. 2011 17:06

Tak já nevim, co jsem udělala špatně, ale mně se ten korpus jakoby nahoře zcvrknul a odtahnul od formy. Vypadá to jako sýr Ricotta:-(:-(

isindy isindy

16. 9. 2011 12:13

Ela: já bych se toho vůbec nebála a místo kakaa bych dala oříšky...jen součet s moukou aby ti dal 150g....plánuji zkusit kokos místo kakaa, takže proč ne :-)

a děkuji, že jsi s ním spokojená, to potěší nejvíc :-)

Ela

16. 9. 2011 11:36

Dobry den, tento korpus jsem jiz delala nekolikrat, jak kakaovy tak bily, vzdy se povedl a je vyborny! Chtela jsem se zeptat, je mozne do nej pridat orisky? Shanim nejaky recept na oriskovy korpus, bohuzel se mi nedari nejaky dobry najit. Dekuji

isindy isindy

19. 8. 2011 23:45

olga: ohledně marcipánu mám vyzkoušený http://www.toprecepty.cz/recept/16692-falesna-marc..., může se dělat i ručně, nejen v DP...zatím všem chutnal nejvíc, i v porovnání s kupovanými potahovacími hmotami....

isindy isindy

19. 8. 2011 23:43

Olga: jak poslala odkaz Rebeka - jedna varianta...případně je možné použít i tento recept a místo kakaa dát mouku (takže 150g), jen bych přidala 1/2 kypřícího prášku...s kaakem se mi korpus nikdy nepropadl a je pěkně pevný, ale bez něj to ta mouka neudrží a občas se trochu propadl...takže kypřík a osvědčilo se mi i nechat vychladnout vzhůru nohama...pomalu, ve formě na mřížce, aby tepelný šok byl co nejmenší...:-)

olga

19. 8. 2011 23:05

Rebeka: díky mockrát vyzkouším příští týden a ještě jsem se chtěla zeptat na marcipán domací potahovací jaký je dobrý chutově.

rebeka rebeka

19. 8. 2011 21:23

Olga

19. 8. 2011 21:15

Dobrý večer, musí se dávat do těsta to kakao? máme radši světlejší těsto.díky za radu.

isindy isindy

27. 7. 2011 10:46

Yanah: super zpráva, děkuji ;-):yes:

1 18 19 20 21 22 28

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: korpus na dort korpus na dort recept kakaový dort korpus dort korpus na dorty recepty olejovy korpus na dort kakaový dort recept olejový korpus dortový korpus cokoladovy korpus piskotovy kakaovy korpus na dort čokoládový korpus na dort recept na korpus dortů kakaový korpus-základní recept recept na kakaový dort kakaový piškotový korpus recept na korpus na dort korpusový dort recept na dortovy korpus dortový korpus recept

Suroviny: vejce, cukr krystal, mouka hladká, kakao, olej, sůl, tuk

TopRecepty.cz

Kakaový olejový korpus na dort

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/92lJ