Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kakaový olejový korpus na dort

Plánujete oslavu? Pak právě tento nadýchaný vláčný kakaový korpus oceníte. Recept může působit náročně, ale ve skutečnosti je pouze detailně popsaný, aby se každému povedl. Pojďte se s námi naučit, jak připravit korpus jako základ malého uměleckého díla hodného každé oslavy.

Hodnocení receptu je 5,0 (214×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 40 min

70 min (30 min příprava + 40 min tepelná úprava)

12. 2. 2011 10:14

Suroviny pro 1 kus

1 kus

Forma o průměru 25 cm

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie9 127 kJ / 2 181 kcal
Bílkoviny62,60 g
Tuky100,60 g
Vláknina10,20 g
Cholesterol 1,30 g
Sodík 501 mg
Sůl1,05 g
Sacharidy251,30 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Tento korpus používám u dortů nejčastěji a občas se mě na něj někdo ptal. Díky soukromým vzkazům a otázkám maminek, které chtějí upéct svůj první dort, jsem si uvědomila, že co pro některé je samozřejmost, pro jiné je oříšek - a nezáleží na věku :) ne každý měl možnost okoukat kuchyňské fígle doma od své maminky nebo babičky a stejně jako já, se složitě metodou pokus/omyl propracovával k dnešním znalostem. Tak jsem to vše při posledním pečení korpusu nafotila, teď sepsala a snad to pomůže i ostatním zlomit strach a pustit se do pečení :)

---------------------------------------------------

Pozn. po upečení cca 200 ks těchto korpusů: časem jsem postup zjednodušila a zjistila jsem, že výsledek nemění: ve fázi oddělení bílků a žloutků dám žloutky do misky, k nim dám 5 lžic oleje a když je sníh s cukrem hotový, naliji vše najednou, poté důkladně ještě asi 2 min šlehám, až je hmota lehce nadýchaná... do toho vmíchám mouku s kakaem... dokonce bych řekla, že proti původnímu postupu se ještě více nadlehčí a těsta je více, vejce se víc našlehají a přidají na objemu.

----------------------------------------------------

Pokud chcete světlý korpus - nahraďte kakao moukou, pokud chcete ořechový - nahraďte kakao mletými ořechy... v tomto případě doporučuji přidat 1/2 balíčku prášku do pečiva.

----------------------------------------------------

Po dotazech na různě velké formy doplňuji základní pravidlo:

1 vejce = 30 g cukru, 1 lžíce oleje, 30 g mouky s kakaem (zde není přesný poměr tak rozhodující, jde o celkovou váhu mouky+kakaa).

20 cm = 3 vejce

25 cm = 5 vajec

28 cm = 7 vajec

30 cm = 10 vajec

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Yanah

24. 7. 2011 05:52

tento korpus je perfektný !!! ... ďakujem za recept :yes: ... odkedy som ho tu objavila, tak už iný ani nerobím

isindy isindy

21. 7. 2011 18:50

Bára:já děkuji za vyzkoušení....já také nemám čistě máslové krémy ráda, jsou na mě moc těžké...odlehčuji je buď uvařeným vychladlým pudinkem bez cukru nebo uvařenou kaší z polohrubé mouky a vody či mléka...vyšlehá se po vychladnutí dohladka a všlehá po částech do másla s cukrem....;-) dnes už je asi tato rada na nic, tak snad pro příště ;-)

Bára

19. 7. 2011 15:41

Moc děkuji za recept...korpus se povedl perfektně...mám jen starosti s krémem, dělala jsem karamelový - 2 másla + 1 salko - brrr není to dobré, je to samé máslo. Dá se to ještě nějak napravit?

isindy isindy

14. 7. 2011 21:39

Markéta: i já díky za komentář, jsem ráda, že se povedlo :-K

Markéta

7. 7. 2011 18:13

skvělý recept, korpus mě krásně naskočil, akorát jsem musela nechat péct o 10 minu déle, protože po 40min nebyl uprostřed zcela upečený:)..ale jinak děkuji za stručnej popis:yes:

isindy isindy

1. 7. 2011 22:12

d: není zač :-)

d

1. 7. 2011 20:43

No jo ja tam da alobal :-D no nakonec to dopekam ale ne v dortove forme ale na tom spodku chyba nastala asi v te mouce protože bilek bil dobrý přišlo mi to hodně podobné náplní v indiánku :-D no tak uvidime co z toho bude uz jen krem zchladit a pak tu zdobici hmotu a je to.No uvidime jak to bude chutnat.Ale recept dobry mnohokrat dekuji za nej;-)

isindy isindy

1. 7. 2011 19:37

d: pokud těsto nevyběhlo, byl asi nedostatčně vyšlehaný bílek nebo moc prudké vmíchání mouky (pro jistotu lze toto riziko eliminovat přidáním 1 lžičky prášku do pečiva k mouce, ale já to nedělám). Ve formě, vymazání a vysypání rozhodně chyba není. Přidání teploty nemá smysl, je potřeba jen prodloužit dobu pečení.

Jen mi nejde do hlavy, jak mohl být pečicí papír nahoře, když není doma ;-)

d

1. 7. 2011 18:14

no chutove je to dobre zkousel jsem zdibek,ale ani mi to nevyrostlo jako vam mam asi spatnou formu a nebo to bude ve vymazani herou a moukou nemam totiz pecici papir.Nevim ale jinak vyborn recept opravdu testo chutna,ale po 40 inutach jsem pridal na teplotu 200 a pak i na 250 dokonce jsem pridal i pecici papir nahoru ale presto se to neupeklo jako vam.Jinak vyborny recept asi to bude tim ze budu chlap a pect neumim:-)

isindy isindy

1. 7. 2011 17:24

d: pokud jsi postupoval podle návodu, nemohlo být syrové:

7. Po 40min. vyndáme korpus opatrně na mřížku a špejlí zkusíme, jestli se na ni těsto uprostřed korpusu již nelepí. Pokud není špejle po vytažení suchá, dejte ještě na chvíli dopéct, ale stát by se to nemělo.

peču tento korpus cca 5-6x měsíčně a už ani špejlí nezkouším, po 40min. je přesně hotové. Každá trouba peče trochu jinak, ale rozhodně není rozdíl tak velký, aby byl výsledek, jak píšeš. Máš troubu elektrickou? Nastavil jsi teplotu na 150°C a nechal ji dostatečně předehřát?

d

1. 7. 2011 16:55

Tak jsem to pekl dle navodu,ale neovedlo se testo bylo syrove po upeceni se prilepilo na talir.Mel jsem nadobu na dort 20 cm tk nevím čím to je:-(

isindy isindy

29. 6. 2011 21:30

d: korpus necháš vychladnout, pak prořízneš v polovině dlouhým nožem jako velikou housku :-)podívej se na http://www.toprecepty.cz/recept/21722-korpus-na-do...:-)

d

29. 6. 2011 18:31

Chci se jen zeptat zda kdyz je korpus hotovy zda ho pak rozriznete nebo pecete dalsi.Vypada ten vas korpus jako kdyby se rozriznul a mezi to dal krem,ale ja jsem chtel dort jednopatrovy ted jsem zmateny jak a kde dat krem.Maze se mezi to nebo se pece jeste jeden?

isindy isindy

2. 6. 2011 16:12

Andilecek.1: krásná práce :yes: děkuji, jistě musel být dobrý a mamka měla radost ;-)

Andilecek.1

31. 5. 2011 21:08

Fotka přidána :-):yes:

1 19 20 21 22 23 28

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: korpus na dort korpus na dort recept kakaový dort korpus dort korpus na dorty recepty olejovy korpus na dort kakaový dort recept olejový korpus dortový korpus cokoladovy korpus piskotovy kakaovy korpus na dort čokoládový korpus na dort recept na korpus dortů kakaový korpus-základní recept recept na kakaový dort kakaový piškotový korpus recept na korpus na dort korpusový dort recept na dortovy korpus dortový korpus recept

Suroviny: vejce, cukr krystal, mouka hladká, kakao, olej, sůl, tuk

TopRecepty.cz

Kakaový olejový korpus na dort

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/92lJ