Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kakaový olejový korpus na dort

Plánujete oslavu? Pak právě tento nadýchaný vláčný kakaový korpus oceníte. Recept může působit náročně, ale ve skutečnosti je pouze detailně popsaný, aby se každému povedl. Pojďte se s námi naučit, jak připravit korpus jako základ malého uměleckého díla hodného každé oslavy.

Hodnocení receptu je 5,0 (214×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 40 min

70 min (30 min příprava + 40 min tepelná úprava)

12. 2. 2011 10:14

Suroviny pro 1 kus

1 kus

Forma o průměru 25 cm

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie9 127 kJ / 2 181 kcal
Bílkoviny62,60 g
Tuky100,60 g
Vláknina10,20 g
Cholesterol 1,30 g
Sodík 501 mg
Sůl1,05 g
Sacharidy251,30 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Tento korpus používám u dortů nejčastěji a občas se mě na něj někdo ptal. Díky soukromým vzkazům a otázkám maminek, které chtějí upéct svůj první dort, jsem si uvědomila, že co pro některé je samozřejmost, pro jiné je oříšek - a nezáleží na věku :) ne každý měl možnost okoukat kuchyňské fígle doma od své maminky nebo babičky a stejně jako já, se složitě metodou pokus/omyl propracovával k dnešním znalostem. Tak jsem to vše při posledním pečení korpusu nafotila, teď sepsala a snad to pomůže i ostatním zlomit strach a pustit se do pečení :)

---------------------------------------------------

Pozn. po upečení cca 200 ks těchto korpusů: časem jsem postup zjednodušila a zjistila jsem, že výsledek nemění: ve fázi oddělení bílků a žloutků dám žloutky do misky, k nim dám 5 lžic oleje a když je sníh s cukrem hotový, naliji vše najednou, poté důkladně ještě asi 2 min šlehám, až je hmota lehce nadýchaná... do toho vmíchám mouku s kakaem... dokonce bych řekla, že proti původnímu postupu se ještě více nadlehčí a těsta je více, vejce se víc našlehají a přidají na objemu.

----------------------------------------------------

Pokud chcete světlý korpus - nahraďte kakao moukou, pokud chcete ořechový - nahraďte kakao mletými ořechy... v tomto případě doporučuji přidat 1/2 balíčku prášku do pečiva.

----------------------------------------------------

Po dotazech na různě velké formy doplňuji základní pravidlo:

1 vejce = 30 g cukru, 1 lžíce oleje, 30 g mouky s kakaem (zde není přesný poměr tak rozhodující, jde o celkovou váhu mouky+kakaa).

20 cm = 3 vejce

25 cm = 5 vajec

28 cm = 7 vajec

30 cm = 10 vajec

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

sapim sapim

21. 8. 2020 18:14

Nejlepší korpus...Vždy kdyz peču dort, tak dělám 99,9% kakaový korpus, ale nikdy mi tak nevyběhne, tak dělám 2, ať je dort vyšší :D, dnes jsem poprvé na přání dělala s vanilkovým korpusem a těsto vyběhlo úplně krásně :O !! Nevím co dělám špatně s tím kakaem , nějaká rada? (Vždy tu mouku a kakao prosévám přes síto na několikrát :D. ) :-8

verous1985

19. 7. 2020 13:30

Zkusila jsem přesně podle receptu... akorát jsem teda pekla na horkovzduch, protože moje trouba nemá program na pečení zezhora i zespoda, můžu dát jen pečení zespoda... dort krásně a celkem rovnoměrně vybíhal a najednou ke konci pečení se začal prostředek propadávat :-( Je to troubou?

Ajkalajka

25. 6. 2020 16:00

Opravdu výborný recept na korpus. Dělala jsem třípatrový (prostřední patro vanilkové - jiný recept) a tento kakaový byl naspod. Dort se nepropadal, krásně držel. Všem moc chutnal.

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

16. 4. 2020 08:24

isindy: Já to neriskla, to byl omyl. Druhý jsem umíchala , dle předpisu! Byl nadýchanější. Oba dva, jsou prudce jedlé. Na druhý, jsem ubrala kakao, dle tvých doporučení a nahradila mletými lískovými oříšky. Do obou jsem přidala lžičku prdopeče.:yes::yes::yes: Teď jsem nakrojila, skoro jsem upadla, žádné máčení nože, žádné pižlání, žádné drobky, tento dort prostě nakrájíte, jako laserem, obyčejným kuchyňským nožíkem, bez máčení, bez problémů. :-O Tak jsem se rozhodla, že pošlu fotku !

isindy isindy

15. 4. 2020 15:08

Veronika.Hrozna: tak to jsi odvážná školačka - já to pořád opatrně překlápím, ale fajn vědět, třeba to někdytaky risknu a prokutruji to robotem :-D:-D popravdě, tohle těsto se pro mě stalo univerzálním, ten druhý piškot už vůbec nedělám.
Když chci světlý, nedám kakao a jeho váhu nahradím moukou, jen přidám půlku kypříku pro sichr, když chci ořechový, přidám mleté ořechy a uberu o to mouky... dělám i na plech jako podklad pro různé náplně nahoru typu ovoce/želanina či krém. Fakt nikdy nezklamalo :yes:
Fajn se s ním dělá hned s čerstvým, pokud držím formát. Pokud by šlo o 3D dort, je lepší studený zabalit do strečky a nechat do druhého dne v lednici, perfektně zpevní a dobře se pak vykrajuje a tvaruje.

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

15. 4. 2020 11:35

isindy: Teď mě nekamenuj, místo překlápění po nasypání mouky s kakaem, jsem to zašlehala robotem! Mimčo, nemimčo !
Teď je deset minut v troubě a těsto se zvedá ! :-O Mám naváženo na další korpus, čekám jak dopadnu, s tím prvním, je to lepší než Agata Christie! :-D ;-) Teď je v troubě 20 minut a už je plná forma!:-O
Je naprosto perfektní, nikam se nenalepil , drží a neklesá, jako mnoho jiných. Co víc si mohu přát! <3:-K:-K:-K
Teď jsem prokrojila, šlo to báječně i s tak čerstvým korpusem, žádné rozpadávání, drží báječně dohromady. Manipulace na 1 ****, vezmeš položíš není třeba, žádné kejkle, podběráky etc.. Neláme se, nedrobí se !:-K je báječně hořký od kakaa, takže snese jakkoukoliv sladkou náplň. :-K Málokdy něco tak, chválím, ale tento recept, si to opravdu zaslouží.:yes::yes::yes::yes:

isindy isindy

15. 4. 2020 08:45

Veronika.Hrozna: proč je v jednom polohrubá a v druhém hladká ti neprozradím, nejsem původním autorem, už ani nevím, kde jsem k nim kdysi přišla - zda v sešitech po babičce či někde na netu a metodou pokusů a zkoušení jsem ty dva vyhodnotila jako nejlepší...
Hladkou mouku neřeším podle značky, dávám tu, co mám zrovna doma, nepozoruji mezi nimi zase tak výrazný rozdíl...
Žloutky a olej nemíchám, po vyšlehání sněhu s cukrem to tam prostě naliju najednou, tak jak je... klidně by mohlo být i oddělené, ale nač špinit víc misek :)
Prášek do pečiva není nutný, pokud jsou bílky dobře vyšlehané, drží korpus i tak dobře, ale pokud třeba lžičku přidáš, určitě tím nic nezkazíš...

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

14. 4. 2020 18:36

Isindy prozraď, proč je na tento korpus lepší hladká mouka a jakou doporučuješ ? Mám 00 a T 650 a obyčejnou.
Právě se tvůj recept dostal k realizaci. Potřebuji dva korpusy, vybrala jsem tvůj! V tom piškotovém, máš polohrubou mouku.A prášek do pečiva taky ne? Dotaz k poznámce, ty žloutky s olejem trošku rozšlehat, aby se to spojilo a pak přidat najednou ke sněhu?

mata3636 mata3636

10. 4. 2020 19:19

Perfektný korpus, dokonalý. :yes::yes::yes:

bystrouska

15. 3. 2020 08:55

Recept je výborně napsaný a korpus je suprový :yes:. Včera jsem pekla vnukovi k narozeninám a dort všem moc chutnal :yes:.

Kristen1993 Kristen1993

1. 12. 2019 19:51

Korpus mi vyběhl o něco méně,ale to bylo dáno větším rozměrem formy, naštěstí jsem dělala dvojitou dávku,takže dort byl vysoký akorát...;-):-8 chuťově úplně super<3 všem moc chutnal a skoro na mě nezbylo..už jiný korpus dělat nebudu:yes:

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

8. 11. 2019 23:58

Ulozeno.<3Pristi dortik bude z tohoto receptu.:yes:

tmich

8. 11. 2019 21:32

Zdravím, učím se na střední škole jako cukrářka třetím rokem a moc ráda dělám dorty a právě jsem hledala, jaký korpus by byl opravdu dobrý a vláčný. Tenhle mi padl do oka podle pěkně popsaného postupu a podle dobrých ohlasů. Dnes jsem pekla kakaový korpus na dort podle vašeho receptu a musím opravdu pochválit. Korpus je nadýchaný, krásně pravidelný a hlavně výborný a jednoduchý. Parádní recept, doporučuji :-) :yes:

isindy isindy

28. 10. 2019 17:05

miriko10: to mě těší ;-) bohužel ohledně výšky neporadím, máte opravdu formu jen 25cm? Na trhu jich je více rozměrů a pak každý cm hraje roli v objemu. To samé velikost vajec, někdy koupím M, co jsou spíše S...pak řeším přidáním 1 ks vejce....

miriko10 miriko10

28. 10. 2019 15:29

Upečeno! Chuťově výborný, ale též byl dost nízký, jak tu někdo psal. Přitom sníh jsem měla nádherně vyšlehaný. Udělala jsem ještě jeden korpus, tentokrát světlý - hladká + kokosová mouka. Každý z korpusů jsem rozřízla jednou a prostřídala světlý a tmavý. Krém z mascarpone a šlehačky. Byl skvělý. Všichni nadšení. Akorát děti řekly babičce (mojí tchýni), že se má ještě co učit. Tak mě těď nesnáší ještě víc????

1 2 3 4 5 28

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: korpus na dort korpus na dort recept kakaový dort korpus dort korpus na dorty recepty olejovy korpus na dort kakaový dort recept olejový korpus dortový korpus cokoladovy korpus piskotovy kakaovy korpus na dort čokoládový korpus na dort recept na korpus dortů kakaový korpus-základní recept recept na kakaový dort kakaový piškotový korpus recept na korpus na dort korpusový dort recept na dortovy korpus dortový korpus recept

Suroviny: vejce, cukr krystal, mouka hladká, kakao, olej, sůl, tuk

TopRecepty.cz

Kakaový olejový korpus na dort

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/92lJ