Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kakaový olejový korpus na dort

Plánujete oslavu? Pak právě tento nadýchaný vláčný kakaový korpus oceníte. Recept může působit náročně, ale ve skutečnosti je pouze detailně popsaný, aby se každému povedl. Pojďte se s námi naučit, jak připravit korpus jako základ malého uměleckého díla hodného každé oslavy.

Hodnocení receptu je 5,0 (214×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 40 min

70 min (30 min příprava + 40 min tepelná úprava)

12. 2. 2011 10:14

Suroviny pro 1 kus

1 kus

Forma o průměru 25 cm

Nutriční hodnoty

Energie9 127 kJ / 2 181 kcal
Bílkoviny62,60 g
Tuky100,60 g
Vláknina10,20 g
Cholesterol 1,30 g
Sodík 501 mg
Sůl1,05 g
Sacharidy251,30 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Tento korpus používám u dortů nejčastěji a občas se mě na něj někdo ptal. Díky soukromým vzkazům a otázkám maminek, které chtějí upéct svůj první dort, jsem si uvědomila, že co pro některé je samozřejmost, pro jiné je oříšek - a nezáleží na věku :) ne každý měl možnost okoukat kuchyňské fígle doma od své maminky nebo babičky a stejně jako já, se složitě metodou pokus/omyl propracovával k dnešním znalostem. Tak jsem to vše při posledním pečení korpusu nafotila, teď sepsala a snad to pomůže i ostatním zlomit strach a pustit se do pečení :)

---------------------------------------------------

Pozn. po upečení cca 200 ks těchto korpusů: časem jsem postup zjednodušila a zjistila jsem, že výsledek nemění: ve fázi oddělení bílků a žloutků dám žloutky do misky, k nim dám 5 lžic oleje a když je sníh s cukrem hotový, naliji vše najednou, poté důkladně ještě asi 2 min šlehám, až je hmota lehce nadýchaná... do toho vmíchám mouku s kakaem... dokonce bych řekla, že proti původnímu postupu se ještě více nadlehčí a těsta je více, vejce se víc našlehají a přidají na objemu.

----------------------------------------------------

Pokud chcete světlý korpus - nahraďte kakao moukou, pokud chcete ořechový - nahraďte kakao mletými ořechy... v tomto případě doporučuji přidat 1/2 balíčku prášku do pečiva.

----------------------------------------------------

Po dotazech na různě velké formy doplňuji základní pravidlo:

1 vejce = 30 g cukru, 1 lžíce oleje, 30 g mouky s kakaem (zde není přesný poměr tak rozhodující, jde o celkovou váhu mouky+kakaa).

20 cm = 3 vejce

25 cm = 5 vajec

28 cm = 7 vajec

30 cm = 10 vajec

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

isindy isindy

4. 10. 2019 14:50

catherina: pokud má jen 5cm a byl ve formě 25cm, pak není něco v pořádku...ten korpus je až k okraji formy. Jana asi myslí sražený, nevyběhlý... může to být málo vyšlehaným sněhem, špatnou teplotou pečení, podivnou moukou, těžko říct. Mám za sebou více než 500 těchto korpusů a přesto i mě asi 2x "vypekl" a šel prostě do koše, spadl, zdrcnul se...a přitom další ze stejného materiálu vyšel už ok...
Pokud jste si už neporadila, rozkrojte jej jen napůl a udělejte si ještě jeden plát doprostřed, klidně světlý, aspon to bude vypadat zajímavě. Pak bych řešila poměr na 2 vejce... čili vše děleno 5 krát 2.

catherina

4. 10. 2019 12:56

JanaDorazinova: ještě jsem ho nerozkrojila, ale vypadá v pořádku. Co myslíte tím zakalený?

JanaDorazinova JanaDorazinova

4. 10. 2019 12:53

catherina: Pokud je jinak v pořádku, nedrobí se, není zakalený, upekla bych ještě jeden stejný ;-)

catherina

4. 10. 2019 12:07

Predem se omlouvám za začátečnický dotaz ☺️ Dort mi přijde nízký, cca 5 cm, chtěla jsem ho rozkrojit nadvakrát, což nepůjde. Mám tedy upéct ještě jeden korpus a nebo prostě dát třeba 10 vajec? ????

isindy isindy

4. 10. 2019 09:18

vera.s: to opravdu ne, je potřeba dát olej....

vera.s

3. 10. 2019 13:48

Mohu, místo oleje použít smetanu?

isindy isindy

19. 8. 2019 08:55

Ajosposlos: korpus samozřejmě můžete rozříznout, 1-2x podle potřeby a chuti. Krém vám to určitě udrží, dělám tak všechny dorty.

Ajosposlos

19. 8. 2019 08:04

Dobrý den, chtěla bych se zeptat,zda tento korpusu můžu ještě rozpůlit nebo je lepší upéct dalších korpus, abych udělala vrstvený dort s krémem. Krém bude tvarohový se šlehačkou. Případně zda dort udrží 3 tyto korpusy. Děkuji

jana72

25. 5. 2019 20:18

Děkuji za parádní recept a hlavně za to, že jste si dala tu práci a vše podrobně popsala. Díky tomu se mi povedl výborný, vláčný dort. Pekla jsem dva korpusy pro naked cake a dort měl velký úspěch.:-)

isindy isindy

16. 8. 2018 14:10

no, já to nepočítala, já to prostě odhadla - po cca 600 dortech už to mám "ve voku" :-D:-D

hosta hosta

16. 8. 2018 12:55

srettka: jako správný žáček jsem to spočítala - pokud by výška korpusu - formy - byla cca 8 cm, je potřeba 10 vajec..:-D

srettka

16. 8. 2018 11:53

MartinaKej: Mám od cukrářek výborný chyták na výpočet vajec dle hranaté formy:
V=a•b•c .. výška x šířka x délka
Následně výsledek vydělíme tímto číslem
V:528= počet vajec
Zbytek surovin už dopočítat :-)

isindy isindy

16. 8. 2018 09:20

@MartinaKej: doporučuji minimálně 1,5 dávky, raději dvě. Vždy lze vršek seříznout - pokud tedy máte tak vysokou obdelníkovou formu.

MartinaKej

16. 8. 2018 07:57

Dobry den,poradite mi prosim,z kolika vajec udelat testo do obdelniku 22x31 cm?Dekuji

Suzuk

11. 5. 2018 19:54

Sranda dort, fakt jednoduchý, děkuji:yes:

1 2 3 4 5 6 28

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: korpus na dort korpus na dort recept kakaový dort korpus dort korpus na dorty recepty olejovy korpus na dort kakaový dort recept olejový korpus dortový korpus cokoladovy korpus piskotovy kakaovy korpus na dort čokoládový korpus na dort recept na korpus dortů kakaový korpus-základní recept recept na kakaový dort kakaový piškotový korpus recept na korpus na dort korpusový dort recept na dortovy korpus dortový korpus recept

Suroviny: vejce, cukr krystal, mouka hladká, kakao, olej, sůl, tuk

TopRecepty.cz

Kakaový olejový korpus na dort

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/92lJ