Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kakaový olejový korpus na dort

Plánujete oslavu? Pak právě tento nadýchaný vláčný kakaový korpus oceníte. Recept může působit náročně, ale ve skutečnosti je pouze detailně popsaný, aby se každému povedl. Pojďte se s námi naučit, jak připravit korpus jako základ malého uměleckého díla hodného každé oslavy.

Hodnocení receptu je 5,0 (214×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 40 min

70 min (30 min příprava + 40 min tepelná úprava)

12. 2. 2011 10:14

Suroviny pro 1 kus

1 kus

Forma o průměru 25 cm

Nutriční hodnoty

Energie9 127 kJ / 2 181 kcal
Bílkoviny62,60 g
Tuky100,60 g
Vláknina10,20 g
Cholesterol 1,30 g
Sodík 501 mg
Sůl1,05 g
Sacharidy251,30 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Tento korpus používám u dortů nejčastěji a občas se mě na něj někdo ptal. Díky soukromým vzkazům a otázkám maminek, které chtějí upéct svůj první dort, jsem si uvědomila, že co pro některé je samozřejmost, pro jiné je oříšek - a nezáleží na věku :) ne každý měl možnost okoukat kuchyňské fígle doma od své maminky nebo babičky a stejně jako já, se složitě metodou pokus/omyl propracovával k dnešním znalostem. Tak jsem to vše při posledním pečení korpusu nafotila, teď sepsala a snad to pomůže i ostatním zlomit strach a pustit se do pečení :)

---------------------------------------------------

Pozn. po upečení cca 200 ks těchto korpusů: časem jsem postup zjednodušila a zjistila jsem, že výsledek nemění: ve fázi oddělení bílků a žloutků dám žloutky do misky, k nim dám 5 lžic oleje a když je sníh s cukrem hotový, naliji vše najednou, poté důkladně ještě asi 2 min šlehám, až je hmota lehce nadýchaná... do toho vmíchám mouku s kakaem... dokonce bych řekla, že proti původnímu postupu se ještě více nadlehčí a těsta je více, vejce se víc našlehají a přidají na objemu.

----------------------------------------------------

Pokud chcete světlý korpus - nahraďte kakao moukou, pokud chcete ořechový - nahraďte kakao mletými ořechy... v tomto případě doporučuji přidat 1/2 balíčku prášku do pečiva.

----------------------------------------------------

Po dotazech na různě velké formy doplňuji základní pravidlo:

1 vejce = 30 g cukru, 1 lžíce oleje, 30 g mouky s kakaem (zde není přesný poměr tak rozhodující, jde o celkovou váhu mouky+kakaa).

20 cm = 3 vejce

25 cm = 5 vajec

28 cm = 7 vajec

30 cm = 10 vajec

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Petrag

15. 12. 2016 09:04

Moc díky za radu, vyzkouším ;) Ten kakaový korpus byl skvělý (ne světlý :) byla jsem z něj nadšená!

casino casino

13. 12. 2016 18:48

isindy:
S tou barvou kakaa je to vachrlaté:-)
To možná platilo kdysi, ještě tak před 50ti lety:-):-)
Používám Van Houten... a jen tak z hecu jsem koupil cosi, co se v názvu honosilo slůvkem "holandský" a bylo to za "hubičku" a netvrdím, že to nestálo za nic. Ale ta barva, tak ta tedy byla! Za takovou by se nemuselo stydět ani to kakaové bejby z kdysi známé, profláknuté odrhovačky:-):-):-)
No, jen příroda a čert ví, z čeho to soudruzi dělají:-):-):-):-)

isindy isindy

13. 12. 2016 18:23

Petrag: Kakaový - světlý byl, pokud jste použila méně kvalitní kakao, při kakau holandského typu jsou korpusy opravdu tmavě hnědé. Ořechový - záleží na vás, jak moc chcete těsto ořechové, je třeba ale zachovat poměr suchých a "mokrých" surovin, čili na tento rozpis mouka a ořechy celkem 150g. Myslím, že do 60g ořechů by to mělo být ok, pak ale mouky jen 90g. Moc to ale s ořechy nepřežeňte, aby bylo dost mouky na "pojivost". A přidala bych pro jistotu 1/2 balíčku kypříku, přeci jen jsou ořechy mastnější a těžší.

Petrag

13. 12. 2016 16:22

Zkoušeli jste už tento recept jako ořechový? Ten kakaový byl úplně skvělý, ale teď bych potřebovala ořechový korpus.
Je psáno ořechy místo kakaa, bude stačit těch 30g? Bojím se, aby se povedl stejně dobře, kakaový nasadil laťku vysoko :))

vybusna vybusna

8. 12. 2016 19:56

Petra: tak som si myslela spravne. No mate pravdu, pri nahych tortach sa musia tie platy piect samostatne....no musia, samozrejme ze nemusia, ale narezanim by sa stratil ten efekt nahej torty. Vela stastia...

Petra

8. 12. 2016 15:50

vybusna: Nebudu ho potahovat, jen bude okolo krém a nastrouhaná čokoláda a nahoře jedlý papír. Bojím se toho rozřezávání, takže bych to radši pekla po plátech.

vybusna vybusna

8. 12. 2016 08:46

Petra: predpokladam, ze chcete piect nahu tortu vsak?

vybusna vybusna

8. 12. 2016 08:46

Prave minuly tyzden som mala na stole dobosovu tortu...ja dobosove rezy nemam rada, tak som ju ani neochutnala, ale bola to nadhera prenadherna....a naratala som tych platov 12!!!!!!!!! Uzasne nieco. Tam ale boli tie platy pochopitele biele.
Ked moja mamka este pekavala, tak som sa jej pri doboskach pytala, preco radsej neupecie hruby korpus a nenareze ho na viac dielov, tvrdila ze textura toho zakusku je potom ina.

isindy isindy

7. 12. 2016 20:34

Petra: po plátech? Tak to jsem nikdy nepekla, vždy peču celý korpus a rozkrojím 1-2x...ale pokud chcete dělat postupně na polovinu, dělala bych 150°C a cca 15-20 min, záleží na vaší troubě, každá peče jinak... nicméně test se špejlí funguje ve všech...

Petra

7. 12. 2016 16:44

Pokud bych jej pekla po plátek, tak na kolik st. a jak dlouho? Děkuji Petra

Petrag

28. 11. 2016 16:43

Moc děkuji za úžasný postup ! Návod i pro začátečnice. Klasický korpus jsem dělala poprvé a vydařil se úplně perfektně :) Dnes máme s manželem výročí svatby tak jsem zvědavá, jak bude chutnat ;) Zkoušela jsem kousíček co uvízl na formě a zdá se mi super. :yes:

isindy isindy

22. 11. 2016 20:01

Alena: nikdy jsem do tohoto korpusu polohrubou nepoužila, neumím poradit - zkuste a uvidíte...

Alena

22. 11. 2016 18:29

Nesedí mi tam ta hladká mouka co dát raděj polohrubou.Z hladké mam vždy sraženinu....
:-?

Pavla

20. 11. 2016 14:52

Děkuji za super recept. Dělala jsem o víkendu poprvé a úžasně se povedl. Nadýchaný, není přeslazený a bez prášku do pečiva. Paráda. Všichni si dort moc pochvalovali. :yes::yes::yes:

Jana

11. 11. 2016 16:33

Dnes jsem pekla a nepovedl se :-(. Dokud jsem šlehala zvlášť bílky a žloutky, tak super, ale jakmile jsme spojila dohromady, tak už jsem poznala, že něco asi nebude v pořádku, protože těsto nebylo vůbec nadýchané... Po upečení to byla jen nízká houbová placka :-(. :no:

1 5 6 7 8 9 28

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: korpus na dort korpus na dort recept kakaový dort korpus dort korpus na dorty recepty olejovy korpus na dort kakaový dort recept olejový korpus dortový korpus cokoladovy korpus piskotovy kakaovy korpus na dort čokoládový korpus na dort recept na korpus dortů kakaový korpus-základní recept recept na kakaový dort kakaový piškotový korpus recept na korpus na dort korpusový dort recept na dortovy korpus dortový korpus recept

Suroviny: vejce, cukr krystal, mouka hladká, kakao, olej, sůl, tuk

TopRecepty.cz

Kakaový olejový korpus na dort

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/92lJ