Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kakaový olejový korpus na dort

Plánujete oslavu? Pak právě tento nadýchaný vláčný kakaový korpus oceníte. Recept může působit náročně, ale ve skutečnosti je pouze detailně popsaný, aby se každému povedl. Pojďte se s námi naučit, jak připravit korpus jako základ malého uměleckého díla hodného každé oslavy.

Hodnocení receptu je 5,0 (214×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 40 min

70 min (30 min příprava + 40 min tepelná úprava)

12. 2. 2011 10:14

Suroviny pro 1 kus

1 kus

Forma o průměru 25 cm

Nutriční hodnoty

Energie9 127 kJ / 2 181 kcal
Bílkoviny62,60 g
Tuky100,60 g
Vláknina10,20 g
Cholesterol 1,30 g
Sodík 501 mg
Sůl1,05 g
Sacharidy251,30 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Tento korpus používám u dortů nejčastěji a občas se mě na něj někdo ptal. Díky soukromým vzkazům a otázkám maminek, které chtějí upéct svůj první dort, jsem si uvědomila, že co pro některé je samozřejmost, pro jiné je oříšek - a nezáleží na věku :) ne každý měl možnost okoukat kuchyňské fígle doma od své maminky nebo babičky a stejně jako já, se složitě metodou pokus/omyl propracovával k dnešním znalostem. Tak jsem to vše při posledním pečení korpusu nafotila, teď sepsala a snad to pomůže i ostatním zlomit strach a pustit se do pečení :)

---------------------------------------------------

Pozn. po upečení cca 200 ks těchto korpusů: časem jsem postup zjednodušila a zjistila jsem, že výsledek nemění: ve fázi oddělení bílků a žloutků dám žloutky do misky, k nim dám 5 lžic oleje a když je sníh s cukrem hotový, naliji vše najednou, poté důkladně ještě asi 2 min šlehám, až je hmota lehce nadýchaná... do toho vmíchám mouku s kakaem... dokonce bych řekla, že proti původnímu postupu se ještě více nadlehčí a těsta je více, vejce se víc našlehají a přidají na objemu.

----------------------------------------------------

Pokud chcete světlý korpus - nahraďte kakao moukou, pokud chcete ořechový - nahraďte kakao mletými ořechy... v tomto případě doporučuji přidat 1/2 balíčku prášku do pečiva.

----------------------------------------------------

Po dotazech na různě velké formy doplňuji základní pravidlo:

1 vejce = 30 g cukru, 1 lžíce oleje, 30 g mouky s kakaem (zde není přesný poměr tak rozhodující, jde o celkovou váhu mouky+kakaa).

20 cm = 3 vejce

25 cm = 5 vajec

28 cm = 7 vajec

30 cm = 10 vajec

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

isindy isindy

27. 10. 2016 21:31

Hanka : toto je na cca 25cm, pokud máte 28cm, je třeba přidat +2 vejce, 60g cukru, 50g mouky, 10g kakaa, 2 lžíce oleje.

Hanka

26. 10. 2016 21:44

Na jak velkou formu je korpus prosím? Já mám 28 cm :-O

isindy:

isindy isindy

25. 10. 2016 21:43

Eliška: těžko říct, kde děláte chytu, tento korpus zvládá i můj manžel, když nestíhám a potřebuji přípravné práce hodit na někoho jiného ;-) jediné, co mě napadá, že příliš razantní míchání ala polévka, toto je třeba obracet zlehka odspoda nahoru, spíš jen tak překlápět... pro jistotu můžete přidat 1/2 balíčku prášku do pečiva, ale je to již vysloveně "tutovka"...

isindy isindy

25. 10. 2016 21:39

děkuji :-K jsem ráda, že korpus má své příznivce :yes:

Helena

25. 10. 2016 17:39

Milá Ivanko,
tak jsem vyzkoušela Váš korpus a musím Vám moc poděkovat. Zkoušela jsem už hodně receptů, ale vždy mi z toho vyšla sražená placka a, až jsem to už vzdala, objevila jsem Váš podrobný návod a huráá, povedlo se :-D Takže moc děkuji a prosím přidávejte recepty dál pro nás méně zkušené. Mějte se moc hezky a přeji hodně kuchařských i osobních úspěchů. :-K

verynkaaa verynkaaa

9. 10. 2016 18:02

Musím udělit obrovskou pochvalu:yes: Tento korpus mě nadchnul po všech stránkách. Chuťově je velmi dobrý, nadýchaný, krásně se s ním pracuje. V životě jsem nenarazila na korpus, který by se dal rozkrájet na skutečně tenké pláty a držel krásně pohromadě, nikde se nerozpadal a neodlamoval:-O Prostě obrovská spokojenost. Uděluji bodík, jiný už péct nebudu a děkuji moc, že jste se o tento recept podělila, je to poklad! :-K

magdalenka magdalenka

29. 9. 2016 21:06

Eliška: tento recept je perfektný. Ak budeš presne postupovať, ako píše autorka, určite sa ti podarí. Ešte som sa nestretla s takým precízne napísaným postupom.

Eliška

29. 9. 2016 20:36

Ach jo, já jsem zkrátka královna všech hrudkovitých koláčů, buchet a dortů. :/ Nevím, čím to, vše dělám opravdu pečlivě, proseji, opatrně obracím.. Navíc u některých receptů to ještě nějak jde vyřešit, ale tady se bojím, abych ještě nenarušila strukturu těsta. Kdyby byly nějaké rady, budu moc vděčná. Jinak je recept skvělý, tohle se týká spíš mých dispozic..

Hana Čermáková

24. 8. 2016 09:34

super korpus moc děkuji :yes: jiný už nepeču:-K

Luuuuuu

10. 8. 2016 12:12

Moc děkuji za úžasný recept a postup, s korpusem se parádně pracuje. :-K

Arween

25. 6. 2016 16:26

Těsto skvělé a úžasně se s ním dělá, luxusní. Snad ho i dobře upeču. :yes::-p

malaneta

10. 6. 2016 20:19

dělala jsem dva za sebou, první mi tolik nevyběhl, druhý už pěkně. Ale oba byly chuťově moc dobré a povedly se. Příprava byla celkem jednoduchá. děkuji za recept. :yes:

isindy isindy

9. 6. 2016 19:07

Tereza : hrudky čeho? Sněhu? Ne, jen v klidu překlápějte ode dna nahoru krouživým pohybem. Pokud si chcete být jistější, dejte do mouky půlku prášku do pečiva.

Tereza

9. 6. 2016 18:55

isindy: dobrý den, chtěla bych se zeptat - když budu jen preklapet - nevzniknou mi v těšte hrudky? :) já ho vždy slehala a byl nižší.. Jinak jsem vyzkoušela i z bezlepkové mouky a nemá chybu :)

martinice

27. 5. 2016 15:27

:-K

1 6 7 8 9 10 28

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: korpus na dort korpus na dort recept kakaový dort korpus dort korpus na dorty recepty olejovy korpus na dort kakaový dort recept olejový korpus dortový korpus cokoladovy korpus piskotovy kakaovy korpus na dort čokoládový korpus na dort recept na korpus dortů kakaový korpus-základní recept recept na kakaový dort kakaový piškotový korpus recept na korpus na dort korpusový dort recept na dortovy korpus dortový korpus recept

Suroviny: vejce, cukr krystal, mouka hladká, kakao, olej, sůl, tuk

TopRecepty.cz

Kakaový olejový korpus na dort

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/92lJ