Kološvarák podle tety Hedy

Ostatní Doba přípravy: 3 hodiny 8 názorů

Ostatní Doba přípravy: 3 hodiny 8 názorů

Suroviny 10 - 12 porcí

1/2 litrový hrnek rýže
1 sáček kyselého zelí (600 g)
3 ks klobásy
1 konzerva hovězího masa
1 konzerva hovězí guláš (nebo maďarský)
5 vajec
3 ks paprika zelená
1 ks paprika červená
4 rajčata
300 ml smetana ke šlehání
hlavička česneku
mletá paprika červená
mletá paprika sladká
mletá paprika pálivá
sůl
pepř
voda

Postup přípravy receptu

  1. Z kyselého zelí vymačkáme zelňačku, překrájíme ho a dáme ho povařit do studené vody. Stáčí jen tak půl hodinky – aby nebylo úplně rozvařené.

  2. Klasickým způsobem uvaříme rýři.

  3. Uvaříme natvrdo vejce, zchladíme a oloupeme.

  4. Konzervy otevřeme a vyklopíme do misek.

  5. Rajčata oloupeme.

  6. Klobásy, papriky, rajčata a vejce nakrájíme. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.

  7. Klademe vrstvy:

    Polovina rýže, hovězí guláš, polovina zelí, rajčata, polovina česneku, polovina klobásek, sladká paprika, ostrá paprika, pepř

  8. druhá polovina rýže, hovězí maso, zbytek zelí, vajíčka, sůl, pepř, zbytek česneku, papriky, zbytek klobás, sladká a pálivá paprika, pepř, sůl.

  9. Rozehřejeme troubu na 250C.

  10. Až je rozehřátá tak celý pekáč zalijeme šlehačkou a dáme do trouby.

  11. Po krátkém zapečení přikryjeme alobalem a snížíme teplotu na 180C.

  12. A pečeme cca třičtvrtě hodiny, aby se propekly dovnitř všechny vrstvy.

Poznámka od kuchařky

Pozor hned po upečení může být celá směs hodně mokrá. Proto necháme pokrm vychladnout a do druhého uležet. Všechny suroviny a ingredience se tím dokonale propojí, nasáknou a přílišná vlhkost zmizí. Zelí mohlo být víc 800 až 1000 g.

http://miric.unas.cz

Komentáře k receptu Kološvarák podle tety Hedy

  • maris maris

    clupmi: Koloszvar / maďarsky /, česky Kluž, je město v rumunském Sedmihradsku;-):-)

    Odpovědět

  • clupmi clupmi(autor receptu)

    Teta dávala nakrájená natvrdo uveřená vejce nakonec nahoru. To se nám nelíbilo, protože vejce nepěkně ztvrdla. :-//

    Odpovědět

  • clupmi clupmi(autor receptu)

    My máme recept po předcích ani jsem se nikdy nedozvěděl, kdo to byl ten Kološvár nebo Koložvár??? Máme ho ještě z doby kdy nebyly počítače, natož internet. Jen tak načmáraný rukou a velmi stručný, takže například skládání a střídaní vrstav si domýšlíme a děláme zřejmě pokaždé trochu jinak. :-D Byli jsme jim nadšení a oblíbili jsme si ho z dob, kdy jsme jezdili do Jižních Čech na prázdniny. :-p

    Odpovědět

  • clupmi clupmi(autor receptu)

    Celkem kvalitní konzerva se dá koupit, ale musí se dlouho hledat zkoumat a pak si zapamatovat, zapsat nebo vyfotit daný typ. Zejména záleží na výrobci. Cena není mnohdy dobrým vodítkem. :yes:

    Odpovědět

  • clupmi clupmi(autor receptu)

    Myslím si, že s nekonzervovaným masem by to nebylo ono. Pokud nechceš kupovat "blivajz" konzervy z obchudu, tak si zavař vlastní maso do sklenic a guláš se dá předem udělat nebo použít ten co se nesnědl z předchozího oběda. Guláš by se možná dal koupit i čerstvý "přes ulici" z nějaké jídelny - vyvařovny - bufetu. Že je toho hodně? To se zdá, přijdou "mladí" a jen se po tom zapráší! A když ne, tak máme mražák. Výborně se to pak ohřívá v mikrovlnce.:-K

    Odpovědět

  • maris maris

    Teta Heda asi vařila v době, kdy ještě bývalo v konzervách maso;-):-)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Klariska: já dávám vepřové na malé kostky. Podívej se na tento recept, dělám stejně:
    http://www.toprecepty.cz/recept/2070-kolozvarske-z...

    Odpovědět

  • Klariska Klariska

    Kdybych nechtěla použít masové konzervy, čím nejlépe nahradit, mletým hovězím, nebo raději mixem vepřového a hovězího? Je toho jak pro regiment :-)):yes::-K.

    Odpovědět

Tématické fráze: koložvár kološvár konzerva kolosvar recept na kolosvar kološvar recept město kološvár koložvár recept kološvárské zelí s kroupami koložvár-město madarskej kolozvar kološvárské zelí skládané recept kolozvary madarske kolozvary recept jak uvařit zelňačku kolosvar skladany recepty po předcích recept na koložvar recept kološvár buřty v konzervě kde koupit recepty zeli kolosvar