

Ostrý vepřový guláš
Suroviny 6 porcí
- 1/2 kg libové plece
- 4 větší cibule
- 4 stroužky česneku
- koření:
- bobkový list
- mletá paprika sladká
- mletá paprika pálivá
- chilli
- gulášové koření
- masox
- nejméně 2 litry vody
- hladká mouka nebo zahušťovadlo
- olej
Postup přípravy receptu
Cibuli, česnek nakrájíme nahrubo a smažíme. Když je barva zlatavá, přidáme maso nakrájené na větší kousky a restujeme za častějšího míchání - 15 minut. Do orestované směsi přidáme veškeré koření mimo marinády a tři minutky ještě restujeme.
Pak vlijeme vodu a přidáme masox - já dávám zeleninový, občas promícháme, dodáme marinádu, vaříme do měkka a nakonec zahustíme. Příloha dle chuti, nejlépe kynutý knedlík nebo chleba.
Poznámka od kuchařky
Chlapi alespoň v naší rodině mají rádi hodně ostrý guláš takže na koření nešetřím.Někdo má radši jen sos my radši omáčku takže záleží na každém kolik dá vody - dobrou chuť
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Ostrý vepřový guláš
-
Guláš je jedlo maďarského pôvodu a znamená hustú výdatnú polievku, ktorej základ tvorí hovädzie mäso. Okrem toho obsahuje zemiaky, paradajky, štipľavú papriku, čierne korenie, samozrejme cibuľu a prípadné iné ingrediencie. Teda guláš nie je úplne to, čo sa ním myslí u nás.
U nás sa doteraz guláš takto varí, v zime v hrnci a v lete je to hlavne kotlíkový guláš, teda guláš varenený nad ohňom v kotlíku, tomu sa nič nevyrovná
http://www.toprecepty.cz/recept/12959-kotlikovy-gu... -
Alenko Fenclová, vítám tě v naší Topkové rodině jako nového a tudíž dalšího člena a přeji ti, aby se ti tady líbilo
Ještě bych tě upozornila, že na tyto stránky hrozí děsně silná závislost
, tak vítej
-
Taky bych nedávala česnek zároveň s cibulí, protože za dobu než ta se orestuje, česnek musí být hořký a téměř na uhel...
Alenko, je tady dost bezvadných receptů na guláš, tak některý vyzkoušej..., uvidíš rozdíl.
-
Přidávám se k předchozím příspěvkům. Maso na guláš se musí dusit, ne vařit
-
Guláš raději dusím a vodu přilévám postupně.Dávám za pravdu Elize,přijde mi,že se guláš vaří jak polévka.
-
Takže se to orestované vepřové potom vaří ve vodě?
To se mně osobně moc nelíbí.
Raději přilévám vodu po troškách, protože moje babička - a to byla nějaká kuchařka - vždycky říkala "guláš se má v kastrole přichytávat (ne připalovat) ke dnu a pak se teprve musí lehce podlít... a to samé dokola, dokud není hotový". Měl by se pořád hlídat. A zahustit se nemusí, zahustí se sám, správnou technologií přípravy. Ještě jednu věc mě babi naučila - guláš není maso s omáčkou, ale s hustou masovo-cibulovo-paprikovou šťávou.