Ostrý vepřový guláš

Vepřové maso Doba přípravy: 90min. 6 názorů

Vepřové maso Doba přípravy: 90min. 6 názorů

Suroviny 6 porcí

1/2 kg libové plece
4 větší cibule
4 stroužky česneku
koření:
bobkový list
mletá paprika sladká
mletá paprika pálivá
chilli
gulášové koření
masox
nejméně 2 litry vody
hladká mouka nebo zahušťovadlo
olej

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli, česnek nakrájíme nahrubo a smažíme. Když je barva zlatavá, přidáme maso nakrájené na větší kousky a restujeme za častějšího míchání - 15 minut. Do orestované směsi přidáme veškeré koření mimo marinády a tři minutky ještě restujeme.

  2. Pak vlijeme vodu a přidáme masox - já dávám zeleninový, občas promícháme, dodáme marinádu, vaříme do měkka a nakonec zahustíme. Příloha dle chuti, nejlépe kynutý knedlík nebo chleba.

Poznámka od kuchařky

Chlapi alespoň v naší rodině mají rádi hodně ostrý guláš takže na koření nešetřím.Někdo má radši jen sos my radši omáčku takže záleží na každém kolik dá vody - dobrou chuť

Komentáře k receptu Ostrý vepřový guláš

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Guláš je jedlo maďarského pôvodu a znamená hustú výdatnú polievku, ktorej základ tvorí hovädzie mäso. Okrem toho obsahuje zemiaky, paradajky, štipľavú papriku, čierne korenie, samozrejme cibuľu a prípadné iné ingrediencie. Teda guláš nie je úplne to, čo sa ním myslí u nás.
    U nás sa doteraz guláš takto varí, v zime v hrnci a v lete je to hlavne kotlíkový guláš, teda guláš varenený nad ohňom v kotlíku, tomu sa nič nevyrovná:-D;-):-D
    http://www.toprecepty.cz/recept/12959-kotlikovy-gu...

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Alenko Fenclová, vítám tě v naší Topkové rodině jako nového a tudíž dalšího člena a přeji ti, aby se ti tady líbilo;-) Ještě bych tě upozornila, že na tyto stránky hrozí děsně silná závislost:-D, tak vítej:yes:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Taky bych nedávala česnek zároveň s cibulí, protože za dobu než ta se orestuje, česnek musí být hořký a téměř na uhel...
    Alenko, je tady dost bezvadných receptů na guláš, tak některý vyzkoušej...:-):-K, uvidíš rozdíl.

    Odpovědět

  • jirholu jirholu

    Přidávám se k předchozím příspěvkům. Maso na guláš se musí dusit, ne vařit :-!

    Odpovědět

  • suslajda suslajda

    Guláš raději dusím a vodu přilévám postupně.Dávám za pravdu Elize,přijde mi,že se guláš vaří jak polévka.:-O

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Takže se to orestované vepřové potom vaří ve vodě? :-/
    To se mně osobně moc nelíbí.

    Raději přilévám vodu po troškách, protože moje babička - a to byla nějaká kuchařka - vždycky říkala "guláš se má v kastrole přichytávat (ne připalovat) ke dnu a pak se teprve musí lehce podlít... a to samé dokola, dokud není hotový". Měl by se pořád hlídat. A zahustit se nemusí, zahustí se sám, správnou technologií přípravy. Ještě jednu věc mě babi naučila - guláš není maso s omáčkou, ale s hustou masovo-cibulovo-paprikovou šťávou.

    Odpovědět

Tématické fráze: ostry gulas vepřový gu kolik vody do guláše kolik masa na guláš cili gulas veprovy gulas kolik cibule do guláše maďarský guláš vepřový co obsahuje gulášové koření jak zahustit guláš vepřový guláš v kotlíku kolik cibule na guláš veprovi gu hodne ostry gulas veprovy kotlikovy gulas kuchar vi kotlikovy gulas kolik vody na gulas moc ostry gulas priprava veproveho gulase moc ostrý guláš cibule