

Moje oblíbené maxi-pelmeně
Suroviny 20-22 kusů
- 300 g mletého míchaného masa
- 2 vejce
- 2 hrnky (250 ml) polohrubé mouky
- vody tolik, abychom vytvořili vláčné měkčí nudlové těsto
- 1 lahůdková cibulka
- asi 100 g másla
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 větší bobkový list
- pepř
- sůl
- pažitka
Postup přípravy receptu
Nejdřív uděláme náplň: mleté maso malinko polijeme vodou, osolíme, promícháme a chvíli necháme stát. Pak přidáme na malé kousíčky pokrájenou bílou část lahůdkové cibulky, pepř a nakrájenou pažitku.
Pak vypracujeme těsto, dáme mouku, uprostřed uděláme důlek, do něj vyklepneme vejce a rukama zpracováváme a přilíváme po troškách vodu, dokud těsto není pěkně vláčně zapracované a musí být jemnější a měkčí, než těsto na nudle.
Pak těsto vyválíme na slabo (několik mm), musíme podsypávat moukou, aby se nám nelepilo.
Pak vykrajujeme vykrajovátkem (specielně na pelmeně kola, do prostředka dáme lžičku připraveného mletého masa a nakonec vykrajovátkem zmáčkneme. Nemáme-li vykrajovátko, tak vykrájíme skleničkou, jak budeme chtít velké, přehneme na půlku a prsty zamačkáme pevně k sobě, aby se nám ve vodě neotvíraly.
Do většího hrnce si dáme vařit vodu, do které dáme sůl a bobkový list, až se voda začne vařit vložíme pelmeně (musí mít ve vodě dost místa a vaříme dokud nevyplavou a ještě chvíli, tak celkově 10 minut).
Vyndáme na talíř děrovaným naběrákem, polijeme rozehřátým máslem smíchaným s citronovou šťávou a posypeme pokrájenou zelenou částí lahůdkové cibulky, nebo pažitkou, či koprem. Jinak se mohou ochutit kysanou smetanou, nebo smaženou cibulkou a dobré jsou i jako příloha ke špenátu.
Poznámka od kuchařky
Já mám vykrajovátko dost velké a takové pelmeně mi chutnají nejvíc a jí se příborem. Nejraději je mám právě s tím máslem a citronovou šťávou-je to moje oblíbené jídlo a když jsem sama doma skoro vždycky si je uvařím, jako dneska! Recept znám léta.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Moje oblíbené maxi-pelmeně
-
Holky prodává se forma na pelmeně a to je pak cvrkot....
-
Hoj,hele holky ty pelmeni,to maso se tam dává syrový ,nebo se musí trochu podusit ???
Kdysi sem to jedla ale to si nepamatuju dík za odpověď
-
MrazovaJa: tak to je mi líto, ale až tak se nedivím, protože můj taťulda je taky nemusí a já bych se jich ujedla a tak si je dělám jen pro sebe a taky si je třeba zamrazím. Možná si dala moc mouky a jak to nemáš ještě tak v ruce, udělala si je hutné, to těsto musí být poddajné a spíš měkčí, jen aby drželo a pěkně se dalo rozválet. Holt to rodince dělat nebudeš
-
Bibinko mám odzkoušeno, ale v rodině jsem neuspěla
Možná jsem udělala to těsto moc tuhé.....
-
Bibinko vypadá to skvěle
Sice to vykrajovátko nemám, ale i tak si recept ukládám a přes týden vyzkouším.
-
Mrázová Jano, určitě můžeš naplnit strouhaným salámem, někdo je plní i na sladko a posypou třeba skořicí a cukrem ap.,dovnitř pak džem...
-
Ráda bych pelmeně ochutnala,nikdy jsem je nejedla a tyto vypadají móóóc jedle,určitě vyzkouším.
-
Já je taky nikdy nejedla, ale ráda bych se zakousla a ochutnala
-
Já to snad zítra vyzkouším
Nebude snad vadit, když bych místo mletého masa dala třeba mletý salám?
-
Bibinko, Pelmene jsou velka dobrota, ale patlat ty miniaturni kousicky, na to nemam cas. Maxi verze je na bodik jak vysita....
. Mas krasne fotky
-
Bibi ukládám
a udělám brzy
+
-
Bibinko děkuji za moc hezký recept,který se mi líbí
+
a ukládám na vyzkoušení
-
Bibi, to vypadá krásně
neznám, ale zkusím
-
ježkovo vočišťata
to ale vypadá přitažlivě
, takovýhle dobroty já ráda
-
já je teda nikdy nejedla,ale ráda bych ochutnala