Sokolatopita - čoko koláč

Suroviny

350 g listového těsta (2 pláty)
600 ml mléka
250 g tmavé čokolády
2 lžíce kakaa
1 hrnek cukru (objem hrnku 250ml)
4 lžíce solamylu
moučkový cukr na posyp

Postup přípravy receptu

  1. Za stálého míchání si dáme svařit do kastrůlku mléko (necháme si bokem asi půl hrnku mléka) s cukrem a kakaem.

  2. Ve zbylém mléce si rozmícháme solamyl a nalijeme do svařeného mléka. Za stálého míchání si uvaříme hustší krém a ztáhneme z plotny.

  3. Do horkého krému dáme rozlámanou čokoládu a mícháme do té doby, než se čokoláda rozpustí a spojí se s krémem.

  4. Dortovou formu vymažeme máslem a dáme první plát těsta, nalijeme krém, uhladíme povrch a dáme druhý plát těsta. Okraje zatočíme dovnitř a dáme do předehřáté trouby na 190°C asi 35-40 minut (záleží na troubě).

  5. Necháme vychladnout, posypeme moučkovým cukrem a krájíme.

Poznámka od kuchařky

Má rodina má ráda, když čokoláda teče při krájení. Přidáním o trošku víc solamylu, bude krém "stát" při krájení.

Recept mám z řeckého časopisu "Πιτες αλμυρες και γλυκες".

Nejlepší je když je koláč ještě teplý, ale i studený je výborný.

Komentáře k receptu Sokolatopita - čoko koláč

Tématické fráze: čoko koláč koláč s čoko krémem koláč ze solamylu čoko-koláč čoko-koláč recepty coko coko kolac coko dezert vytéká čokoláda americly coko koláč recepty na coko koláč krem ze svareneho mleka čoko krém ze solamylu čokokoláč z listového těsta americký čoko koláč coko kolacik moučník ze solamylu recept čokokoláč cokokolac recept coko krem recepty řecké moučníky