

Sokolatopita - čoko koláč
Suroviny
- 350 g listového těsta (2 pláty)
- 600 ml mléka
- 250 g tmavé čokolády
- 2 lžíce kakaa
- 1 hrnek cukru (objem hrnku 250ml)
- 4 lžíce solamylu
- moučkový cukr na posyp
Postup přípravy receptu
Za stálého míchání si dáme svařit do kastrůlku mléko (necháme si bokem asi půl hrnku mléka) s cukrem a kakaem.
Ve zbylém mléce si rozmícháme solamyl a nalijeme do svařeného mléka. Za stálého míchání si uvaříme hustší krém a ztáhneme z plotny.
Do horkého krému dáme rozlámanou čokoládu a mícháme do té doby, než se čokoláda rozpustí a spojí se s krémem.
Dortovou formu vymažeme máslem a dáme první plát těsta, nalijeme krém, uhladíme povrch a dáme druhý plát těsta. Okraje zatočíme dovnitř a dáme do předehřáté trouby na 190°C asi 35-40 minut (záleží na troubě).
Necháme vychladnout, posypeme moučkovým cukrem a krájíme.
Poznámka od kuchařky
Má rodina má ráda, když čokoláda teče při krájení. Přidáním o trošku víc solamylu, bude krém "stát" při krájení.
Recept mám z řeckého časopisu "Πιτες αλμυρες και γλυκες".
Nejlepší je když je koláč ještě teplý, ale i studený je výborný.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Sokolatopita - čoko koláč
-
holky díky
-
to je krása
-
Mňáááááám,to nám bude zaručeně chutnat
+
-
Vypadá to bezvadně, mňam!
-
+1 vypadá moc krásně
-
Marcelo
. Co líbí - expres ochutnávka by tu měla být
.
-
díky, jsem ráda že se líbí
-
Vypadá opravdu lákavě
-
Pěkný koláč, hned bych si dala
, tak alespoň dám 2.bod
-
N
o namka, jeje, to bych si taky dala, davam bodik Iva
-
Marcik
to je teda paráda. A ta čoko plňka, jak pomalu vytéká...
. Tohle bych mohla. Tobě letí první boďka a já si o čoko koláči nechám zdát...
.