

Králičí stehýnka na červeném víně
Suroviny 4 porce
- 4 králičí stehna
- 1 mrkev
- 1/2 celeru (nebo 2 stonky řapíkatého celeru)
- 1 cibule
- 1 pórek (pouze světlá část)
- 2 stroužky česneku
- 120 ml olivového oleje
- 500 ml bujónu
- 750 ml sladšího červeného vína
- 3 bobkové listy
- 1 celá skořice
- 2 celé badyány
- 1 lžíce krystalového cukru
- 1 lžíce másla
- pepř
- sůl
Postup přípravy receptu
Stehna nasolíme, opepříme a zalijeme celým množstvím olivového oleje. Přidáme bobkové listy a necháme několik hodin odležet v chladu.
Troubu rozehřejeme na 130°C, vložíme kastrol s masem a pečeme, dokud neodpadává od kosti, tedy 3-4 hodiny. Mezitím nakrájíme cibuli, pórek a zeleninu na kostičky.
Maso vyjmeme a zabalíme do alobalu. Můžeme tak vrátit do vyhřáté, ale vypnuté trouby.Kastrol s olejem postavíme na plotýnku, více zahřejeme a vsypeme kostičky celeru, mrkve, cibule a pórku. Restujeme cca 20 minut dohněda. Zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat a zalijeme horkým vývarem. Vložíme skořici a badyán, česnek utřený se solí, přilijeme víno a uvedeme k varu. Na co nejmenší teplotě necháme probublávat asi hodinu.
Odstraníme koření a omáčku rozmixujeme ponorným mixérem nebo propasírujeme. Na závěr v ní necháme rozpustit lžíci másla a dochutíme solí a pepřem.
Podáváme s teplou bagetou, vařenými brambory, bramborovým knedlíkem či krupicovými noky.
Poznámka od kuchařky
Recept je časově náročný a poměrně pracný, ale troufám si tvrdit, že výsledek stojí za to.
Pochází z mých lepených výstřižků a pokud se nemýlím, byl otištěn před mnoha lety v časopisu Apetit. Vždy se setkal s úspěchem...
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Králičí stehýnka na červeném víně
-
Dano, děkuju za důvěru a vyzkoušení, jsem ráda, že recept nezklamal.
-
Elizo, králíček byl opravdu výborný
doporučuji všem byla to mňamka
-
Šmankote Elizo, co to zase vyvádíš - králíka mám u ledu, tak až povolí, určitě zkusím - recept velmi lákavý a ty nádherné fotky
-
Eli,parádní recept.
Ale Ty jiné ani nemáš co?
+1
-
Eli, moc pěkný receptík
Fotky samozřejmě taky, mám teď takový pocit, jako bych měla jídlo před sebou na talíři
Jen nemůžu ochutnat, škoda ...
Kdysi jsme měli plnou králikárnu ušáků, ale teď už bych musela koupit.
-
Moc jedlé
14
-
Určitě úžasné papáníčko, Eli ty tvoje fotky...
-
Elizo jsem na tom podobně,jako Bibinka
tak budu chodit alespoň tady na tvé supr fotky
Moc hezký recept
+
-
Eliza: to mi děláš schválně viď
já nemůžu králíka sehnat už hodně dlouho a ty kostlivce v obchodech kupovat nebudu, tak co s tou chutí na králíka a zrovna ten tvůj by mi tááák chutnal-no asi si tu chuť nechám zajít, ale 10. bodíka dám
-
parádní papání
a k fotce ve stylu Eliza...není prostě co dodat -
to vypadá hodně dobře
-
Dělala jsem hodně podobně, ale bez skořice a badyánu - to určitě posune chuť někam jinam, až budu mít zase někdy ušáka, tak vyzkouším.
+
-
Eli, králík na všechny způsoby je pro mne přínos
-
Jé, teď to vypadá, že s tebou, komisaři, nemluvím...
Ale já jsem psala, když měl recept dva body a pouze jeden komentář, a to od Špagetky...Tak promiň a děkuju.
-
Špagi i autore druhého bodu, děkuji
Já to dřív nestihla, no...
Ale jsem ráda, že se mi podařilo sehnat pěkná stehýnka, už jsem se na tento recept chystala dlouho a v obchodech potkávala jen samé králičí vychrtliny vcelku i s hlavou...To nemusím...doma by nikdo ta žebra a hubené přední nožky neobíral, já to naporcovat nedokážu, když je to celé zvířátko a navíc se před Lízuš tváříme, že je to kuře...