Králičí stehýnka na červeném víně

Eliza Kuchařka: Eliza

4 porce Jiné maso 17 názorů

Suroviny

4 králičí stehna
1 mrkev
1/2 celeru (nebo 2 stonky řapíkatého celeru)
1 cibule
1 pórek (pouze světlá část)
2 stroužky česneku
120 ml olivového oleje
500 ml bujónu
750 ml sladšího červeného vína
3 bobkové listy
1 celá skořice
2 celé badyány
1 lžíce krystalového cukru
1 lžíce másla
pepř
sůl
Recept si zatím oblíbilo 17 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Stehna nasolíme, opepříme a zalijeme celým množstvím olivového oleje. Přidáme bobkové listy a necháme několik hodin odležet v chladu.

  2. Troubu rozehřejeme na 130°C, vložíme kastrol s masem a pečeme, dokud neodpadává od kosti, tedy 3-4 hodiny. Mezitím nakrájíme cibuli, pórek a zeleninu na kostičky.
    Maso vyjmeme a zabalíme do alobalu. Můžeme tak vrátit do vyhřáté, ale vypnuté trouby.

  3. Kastrol s olejem postavíme na plotýnku, více zahřejeme a vsypeme kostičky celeru, mrkve, cibule a pórku. Restujeme cca 20 minut dohněda. Zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat a zalijeme horkým vývarem. Vložíme skořici a badyán, česnek utřený se solí, přilijeme víno a uvedeme k varu. Na co nejmenší teplotě necháme probublávat asi hodinu.

  4. Odstraníme koření a omáčku rozmixujeme ponorným mixérem nebo propasírujeme. Na závěr v ní necháme rozpustit lžíci másla a dochutíme solí a pepřem.

    Podáváme s teplou bagetou, vařenými brambory, bramborovým knedlíkem či krupicovými noky.

Poznámka

Recept je časově náročný a poměrně pracný, ale troufám si tvrdit, že výsledek stojí za to.

Pochází z mých lepených výstřižků a pokud se nemýlím, byl otištěn před mnoha lety v časopisu Apetit. Vždy se setkal s úspěchem...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 395 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Králičí stehýnka na červeném víně

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Dano, děkuju za důvěru a vyzkoušení, jsem ráda, že recept nezklamal. :-)

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    Elizo, králíček byl opravdu výborný:yes::-D doporučuji všem byla to mňamka

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    Šmankote Elizo, co to zase vyvádíš - králíka mám u ledu, tak až povolí, určitě zkusím - recept velmi lákavý a ty nádherné fotky:yes::-D

    Odpovědět

  • Dana Churanova Dana Churanova

    Eli,parádní recept.:-pAle Ty jiné ani nemáš co?:-D:-D+1

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    Eli, moc pěkný receptík;-):yes: Fotky samozřejmě taky, mám teď takový pocit, jako bych měla jídlo před sebou na talíři:-p Jen nemůžu ochutnat, škoda ...:-)) Kdysi jsme měli plnou králikárnu ušáků, ale teď už bych musela koupit.

    Odpovědět

  • eva hubova eva hubova

    Moc jedlé:-p:yes:14

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Určitě úžasné papáníčko, Eli ty tvoje fotky...:yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    :-OElizo jsem na tom podobně,jako Bibinka:-)):-))tak budu chodit alespoň tady na tvé supr fotky;-)Moc hezký recept:-p+:yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Eliza: to mi děláš schválně viď;-)já nemůžu králíka sehnat už hodně dlouho a ty kostlivce v obchodech kupovat nebudu, tak co s tou chutí na králíka a zrovna ten tvůj by mi tááák chutnal-no asi si tu chuť nechám zajít, ale 10. bodíka dám:yes:

    Odpovědět

  • srettka srettka

    parádní papání:-p:yes::yes:
    a k fotce ve stylu Eliza...není prostě co dodat:yes::yes:

    Odpovědět

  • Romario Romario

    to vypadá hodně dobře:yes::-p

    Odpovědět

  • maris maris

    Dělala jsem hodně podobně, ale bez skořice a badyánu - to určitě posune chuť někam jinam, až budu mít zase někdy ušáka, tak vyzkouším.:yes::-)+

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Eli, králík na všechny způsoby je pro mne přínos:-):yes:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Jé, teď to vypadá, že s tebou, komisaři, nemluvím...;-):-D Ale já jsem psala, když měl recept dva body a pouze jeden komentář, a to od Špagetky...Tak promiň a děkuju.:-K

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Špagi i autore druhého bodu, děkuji :-K Já to dřív nestihla, no...:-8:-D:-D
    Ale jsem ráda, že se mi podařilo sehnat pěkná stehýnka:yes:, už jsem se na tento recept chystala dlouho a v obchodech potkávala jen samé králičí vychrtliny vcelku i s hlavou...To nemusím...doma by nikdo ta žebra a hubené přední nožky neobíral, já to naporcovat nedokážu, když je to celé zvířátko a navíc se před Lízuš tváříme, že je to kuře...;-)

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: králičí stehna na víně kraličí žebra králičí předek recepty králičí žebra recept králičí přední stehna králík na červeném víně králičí stehna recepty králičí stehna recept špikovaný králík králičí stehna recept na víně králík nacervenem vine porek zelenina králičí předek recept králičí stehna recept na králičí stehna králičí stehno na víně žebra na víně kralik recept apetit králičí přední nožky přední stehna králičí králík na víně

Zapomněl/a jsem heslo