Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Falešný Kuba ("Kubík")

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Kogina-K1 Kogina-K1

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Uvaříme kroupy, necháme okapat přebytečnou vodu. Krok 2: Během okapávání si na sádle zesklovatíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme kostičky salámu a smažíme do zlatova. Krok 3: Do okapaných krup prolisujeme česnek a přidáme osmažený salám s cibulkou a osolíme a opepříme. Důkladně promícháme, abychom předešli nevyrovnanosti chuti. Krok 4: Směs vložíme do pekáčku lehce vymazaného sádlem a dáme péct do vyhřáté trouby. Krok 5: Pokud máme kroupy hodně vychladlé, je lepší péci na nižší teplotu, aby se stačilo vše prohřát a propéct (180-200°C). Pokud chceme mít hotovo dříve, dáme vyšší teplotu. Při všech teplotách pečeme tak dlouho, dokud se na "Kubíkovi" nevytvoří jakási krustička.

Zveřejněno 9. 4. 2011

Poznámka autorky Kogina-K1

Podáváme jako hlavní chod, ale dá se použít i jako výtečná příloha k masu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Falešný Kuba ("Kubík")

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zBJm

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Falešný Kuba ("Kubík")

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zBJm

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

kuchař (neregistrovaný/á) - souhlas - já to víceméně dala jako příklady obdobných názvů s hlavní surovinou, a to houbami ;-)

Spagetko kuba není hubník nebo houbovec, to je omyl. V obojím jsou sice důležité houby, ale z krup je kuba, do hubníku kroupy nepatří, dává se do něho pečivo. Alespoň v Krkonoších a širokém okolí. No a ten gothaj, to opravdu ne, to je krutost.

chocolate: Jo, s uzeným žebrem si to umím představit;-):-p, i když dávám přednost původnímu lidovému receptu s houbama:yes:

O: blby musíme holt ignorovat:-/
Danko, takový kuba by mi chutnal;-):yes:

:-K:yes:

Já si do kuby uvařím uzená žebra, která oberu a ve vývaru pak uvařím krupky:-8.Ale výborné je to i bez masa, měkký salám mi tam nesedí.Uznávám, že maso do původní receptury nepatří, ale doma nám to tak chutná.

Gothaj od Majera? :-D:-D:-D:-D:-D

Dovolím si úvahu - kuba se říká receptům, kde jednou z hlavních složek jsou sušené houby. Myslím, že proto je název takový, jaký je - prostě houby jsou tu nahrazeny salámem.
Jinak kuba, nebo hubník či houbovec a jiné názvy (v podstatě jen varianty téhož) se nevařil jen v době půstu, ale hlavně v zimě a lidem houby nahrazovaly drahé a mnohdy nedostupné maso.;-);-)

Danuško, neříkám, že tento recept nemůže být dobrý, ale "Kuba" je kubou proto, že se jedná o klasické a tradiční postní jídlo, tudíž salám tam nemá co dělat. Myslím, že ani název "falešný" to nezmění.

Tématické fráze:
postní jídlo kuba, hubník z krup, kuba řezy, hubník a kroupy, tradiční jídlo z krup, pečený kuba, recept na kubu, rýžový houbovec, hubnik se salamem, kuba recept, kroupy s houbama (kuba), kroupy s houbama, spenat kroupy, hubník jak dlouho pect, kuba hubnik, peceni hubniku, houbovec s kroupy, teplota pri peceni krup, kuba jidlo kroupy, gothajský salám dle původní receptury

Suroviny:
kroupy, česnek, cibule, salám gothaj, sůl, pepř, sádlo, kroupy

Přidat fotografie receptu