Slovácké laty aneb bramborové placky s povidly a mákem
Jednoduché tenké placky z bramborového těsta jsou známé například pod názvem laty, lokše či patenty. Tyto placky můžeme podávat naslano i nasladko. Výborné jsou plněné povidly, posypané cukrem a mákem.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 1 765 kJ / 422 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 10,80 g |
Tuky | 0,54 g |
Vláknina | 11,88 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 32 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 87,48 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 22. 6. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Slovácké laty aneb bramborové placky s povidly a mákem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rgXE
Moje poznámka
Slovácké laty aneb bramborové placky s povidly a mákem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rgXE
Nejnovější recepty
Jahodové nanuky se zakysanou smetanou
Přidáno před 13 hodinami
Květák bez smažení
Přidáno před 15 hodinami
Kuličky z mletého masa plněné rajčátky s bylinkovou polentou
Přidáno před 18 hodinami
Cuketová směs na cokoli
Přidáno před 23 hodinami
Broskvový páj s tvarohem
Přidáno 2. 7. 2025 07:01
Krkovička v pivní marinádě
Přidáno 1. 7. 2025 13:00
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Smažené cukety
UnholyKetty před 18 minutami
Báječný perník
Diviska87 před 2 hodinami
Zasněžená rybízová buchta - báječná a rychlá
B.Anna před 2 hodinami
Cukeťák II
radbastim před 4 hodinami
Sněhový rybízový koláč
upavla před 12 hodinami
Pomerančovo-meruňkový nanuk
Sahula před 13 hodinami
Pravý vepřový guláš
MichalP před 16 hodinami
Vepřový perkelt
MichalP před 16 hodinami
Brambory zapečené s uzeným a cibulí
Elen0766 před 17 hodinami
Bábovka Ing. Petr
Veronika834 před 18 hodinami
Tématické fráze:
bramborove laty,
bramborové patenty,
laty recept,
bramborove placky s povidlim,
olipy,
patenty s mákem,
patenty s povidly,
laty,
recept na laty,
bramborové placky patenty,
magaše,
patenty recept,
slovácké laty,
olipy recept,
bramborove placky,
slovácké patenty,
recept laty,
bramborova lata,
patenty z bramborového těsta,
moravské bramborové placky
Suroviny:
brambory,
mouka hladká,
sůl,
olej,
povidla švestková,
mák mletý,
cukr moučkový
Komentáře (43)
Děda si je dával s česnekem. Babička měla litinový tál přes dva plynové hořáky a dokázala udělat pro 4 vnoučata a dědu. Já je mám nejraději s povidly.
Pro tu opravdovou chuť se to musí dělat nasucho na kvalitní pánvi s tlustým dnem.
Nejlepší to chutná ve vylepšené variantě s potíráním máslem.
udělali jste mi velikou radost nad tímto receptem a také velikou chuť
Jinak všem děkuji za komentáře a doplnění dalších názvů.
Tolik jmen pro jedno jídlo a určitě ještě nejsou všechna.
Máme krásnou řeč.
A výbornou kuchyni.
http://www.toprecepty.cz/recept/21184-vyborne-loks...
Snad není špatně, že jsem zmínila obě možnosti, aby se každý mohl rozhodnout, jak chce placky připravovat.
Žížalko, ty jsi zmínila další, tak teď už je to úplné.
Je to ale dobré na kamnech a ty už má dneska doma málokdo - všichni máme buď elektrické nebo plynové sporáky.
Důležité je, že si pochutnáme.
Určitě sem piště názvy, pod kterými placky znáte, bude to skvělé.
Ovšem ty podobný recepty to je věc - takový lokše s brynzou a slaninou jsou jedno a to samý ne