

Pomazánka z pohanky
Suroviny 6 - 8 porcí
- 100 g pohanky
- 250 ml kysané smetany
- 4 stroužky česneku
- 1 – 2 PL plnotučné hořčice
- sůl
Postup přípravy receptu
Pohánku zalejeme vriacou vodou, zakryjeme a zabalíme do perín ( do paplóna :-) ).
Necháme 30 minút, potom vyberieme, premiešame, opäť zakryjeme a necháme vychladnúť.
K pohánke pridáme smotanu, soľ, prelisovaný cesnak a horčicu a dobre premiešame.
Poznámka od kuchařky
Inšpirovala som sa na www.poslirecept.cz u Lenky Paulusovej.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Pomazánka z pohanky
-
Zaneta73: Ďakujem, som rada, že chutila.
-
Fakt výborná
-
Pohanku tak 3 x do roka dělávám,ale pomazánka mě opravdu nenapadla ještě nikdy
Díky za príma tip
+6
-
Janka, ďakujem za fotku
-
Terezko, děkuji za vyčerpávající odpověď. Vyzkouším. Měli by jsme něco pro své zdraví dělat a když to ještě chutná, tak je to úplně nejlepší
-
Už jsem ji udělala a je chutná a opravdu měkká
Přidala jsem foto.
-
Tohle dělá moje tchýně a je to dobré
-
eurka: ona tá pohánka lúpaná je, nie je to nelúpaná pohánka. Len je lúpaná novým spôsobom, kedy sa neodstraňuje celá pleva, ale zrná sa tepelne obrúsia, je to šetrné, ostane tam podstatne viac minerálov a účinných látok ako pri klasickom lúpaní. Preto je hnedá, ale ako vravím, je lúpaná.
Ale NEVARIŤ ! Ani minútu, ničí sa rutín, a ten je v pohánke najdôležitejší. -
Výborný recept :) zkusím pohanku já ráda bodík už sem dala tak už jen vyzkoušet
Jinak já tuhle hnědou "neloupanou pohanku" třeba dělám tak, že když chci uvařit hrníček pohanky tak dám hrníček pohanky a 2 hrníčky vody do kastrolku a nechám to vařit téměř až do té doby kdy tam není už voda. Je to úprava maximálně na 10min. Doufám, že jste ten postup pochopilya je pak úplně stejná jak píše tejaja
-
BILKOVAI: Ivetka, nie je tvrdá. Pohánka sa nevarí, pretože varom sa ničí rutín. Premyjem vždy vodou, potom zalejem vriacou vodou asi 1 cm nad pohánku, zakryjem a zabalím do paplóna, poriadne ju držať v teple pol hodiny. Bude pekne mäkká, ale nerozsýpa sa.
U nás sa teraz predáva tepelne brúsená pohánka, preto je tmavšia, obrúsi sa len vrchná časť zrnka. Je výborná. Potom ju pripravujem ako chcem - polievky ( možno pridať trocha do akejkoľvek polievky ), zapekám, pomazánky, náplne, šaláty...proste kde ťa napadne.
Niet nič lepšie na naše cievy ako pohánky.
Len tú horúcu vodu treba použiť nie z varnej konvice, ale ohriatu na sporáku. Tá z konvice nie je vriaca, aj keď bublá a je v tomto prípade slabá. -
Terezko a není ta pohanka tvrdá? Nikdy jsem ji nejedla, ale moc mně to láká vyzkoušet. Vím, že se dává do polštářů a je docela tvrdá
-
Jana Pá: Áno Janka, k tomu zeleninka...
-
Taky to tu mohlo být dřív, ukládám,miluju a prý musím pohanku ve všech podobách
-
Tak toto vyzkouším, pohanku občas dělám, ale nikdy jsem ji nedělala takto
+3
-
Terezko
a jen namáznu chléb, veku, rohlík, že
, pohanku u nás doma už zkouším delší dobu-ale jen do polévky, tak vyzkouším i pomazánku