Postup přípravy
Krok 1: Omládek je řidší kvas z vody, mouky, droždí a sladového výtažku (sladěnka nebo sladovit). Je hustší (tužší) než poliš (polish). Doba kynutí je kratší, než u poliše (max. do 1 hodiny, ale spíše jen 35-45 minut).
Krok 2: Díky delšímu prokvašení dosáhneme lepší chuti pečiva a prodloužíme jeho trvanlivost. K vykynutí pečiva je potřeba menší množství droždí, než v klasickém vedení. Suroviny je třeba pořádně, dohladka promíchat (ideální by bylo smíchat nejdříve vodu se sladěnkou a droždím a až pak vmíchat mouku).
Krok 3: Teplota omládku by měla být asi 30°C, proto k jeho výrobě používám příjemně vlažnou vodu. Na jeho výrobu použijeme asi 40% tekutiny z daných surovin (vodu) a kromě droždí a Sladěnky také asi 25% mouky.
Krok 4: Tímto vedením se rozvíjí alkoholové kvašení a dosáhneme tvorby určitého množství kyselin, které je nutné k řádnému zbobtnání mouky.
Krok 5: Sladěnku, sladovit prodávají téměř v každé Zdravé výživě a po otevření je třeba ji uchovávat v chladu. Na 0,5 kg mouky (v těstě) je jí třeba asi kávová lžička.
Krok 6: Sladěnka, sladovit mají v kvasném procesu veliký význam: mají velký vliv i na zbarvení pečiva při pečení; jsou bohaté na enzymy a snadno zkvasitelné cukry, které jsou první potravou kvasinek a urychlují tak jejich množení; je třeba je přidávat přímo do omládku. Při přidání až do těsta bychom tak využili pouze cukry, v nich obsažené, ale už ne enzymy.
Zveřejněno 13. 10. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Omládek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mM2R
Moje poznámka
Omládek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mM2R
Nejnovější recepty
Řezy s motýlkem
Přidáno před 7 hodinami
Kakaové řezy s krémem a čokošlehačkou
Přidáno před 11 hodinami
Brynzová pěna
Přidáno 4. 5. 2025 19:25
Placičky z tresky a hrášku
Přidáno 4. 5. 2025 15:01
Hermelín zapečený v zelenině
Přidáno 4. 5. 2025 05:13
Koláčky s hruškovými povidly
Přidáno 4. 5. 2025 05:04
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
"Mac and cheese" po česku
Rici_CZG před 1 hodinou
Sýrovo-slaninový quiche
Miiichiii21 před 4 hodinami
Babiččina třená bábovka
Miiichiii21 před 4 hodinami
Šunková pomazánka na housku, chlebíčky i jednohubky
GabKe před 5 hodinami
Prošívaná deka
sikulka131 před 6 hodinami
Tomatová polévka s těstovinami
jamara před 6 hodinami
Kaiserky s mákem
magdalenka před 6 hodinami
Bramborový gulášek
Martina Fliegerova před 7 hodinami
Pečený bůček
BublinaF před 7 hodinami
Banánové muffiny s ořechy a čokoládou
MartinaR před 8 hodinami
Tématické fráze:
omladek,
co je omladek,
co je sladěnka,
co je to omládek,
co je to sladenka,
omládek recept,
testo na omladek,
jak se dělá omladek,
sladěnka,
na omládek,
sladěnka recepty,
co to je omládek,
jak udelat omladek,
vyroba omladku,
jak vyrobit sladěnku,
- omládek,
omladlek,
recept na omládek,
sladěnka recept,
co to je sladenka
Suroviny:
voda,
droždí,
sladovit,
mouka hladká
Komentáře (26)
Píšeš napr. že z odvážených surovín si odobrala vodu a múku - cathleen vodu aj múku na omládek uvádza zvlášť.
Klasické české rohlíky
Recept ještě nebyl hodnocen 4,9Naozaj správne si odvážila suroviny, dala si 10 g droždia na skoro 500 g múky? V tom prípade by "chuť a konzistence k zaplakání" nemali dopadnúť, ako dopadli, droždie by nemalo byť cítiť. Postupuj podľa receptu, nechaj pracovať omládek 35-45 minút v teple (píšeš, že pracovalo), potom vymiesiš cesto, vykysnuté je pružné, prstom zatlačíš jamku do neho a pomaly sa vracia.
Ešte skús aj dvakrát upiecť tie rohlíky...či sa problém zopakuje. Nevzdávaj to!
dala lžičku medu a droždí. Vzniklo mi z toho něco husté, že se to nedalo, ani vymíchat, tak jsem přidala kapku vody. Nechala na teplém místě a čekala. Nabobtnalo to, to jo ! Ovšem ouha, nevěděla jsem, jestli to je dost, nebo ne! Tak jsem udělala těsto, ale žádný zázrak se po upečení nekonal, pořád tam to droždí bylo cítit. Nakynulo to, to jo , ale chuť a konzistence k zaplakání. Manžel to zbaštil, ale já, no obrblala jsem to! Jemu se to baští, když má dva chuťové pohárky, z toho jeden na víno a druhý na ochtnání slivovice, že ano. Dělala jsem recept od Cathlen, obyčejné rohlíky.
Klasické české rohlíky
Recept ještě nebyl hodnocen 4,9Máslové makovky
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0Po nakrojení a ochutnaní vedieme doma debatu, či je lepší včerajší chlieb s bigou, alebo dnešný s omládkom...nedospeli sme k odpovedi.
http://www.toprecepty.cz/recept/6809-zitny-kvasek/
A tady ještě jeden odkaz na přesnější recept (s gramy)
http://www.toprecepty.cz/recept/35079-zitny-kvasek...
To je vsecko, co ti pisu. Vic na tebe reagovat nebudu.