Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Maminčina vánoční rybí polévka

Ke Štědrému večeru neodmyslitelně patří rybí polévka. Už po celé generace se vaří z kapřích vnitřností, odřezků a kořenové zeleniny. Zahuštěná je krupičkou, osmahnutou na másle. Na talíři nesmí chybět nadrobno pokrájená čerstvá zelená petrželka a krutony.

Hodnocení receptu je 5,0 (25×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 110 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 100 min

110 min (10 min příprava + 100 min tepelná úprava)

25. 12. 2011 17:17

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie143 kJ / 34 kcal
Bílkoviny0,98 g
Tuky0,17 g
Vláknina4,20 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy6,30 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Pokud se stane, že nemáme rybí vnitřnosti, nebo jich je málo, stačí dát trochu více osmažené hrubé krupice - jikry vzhledově nahradí.

Kdo nemá rád ryby, tak moje "rybí" polévka bez ryby je zde: www.toprecepty.cz/recept/37480-rybi-polevk...

Pro casina - postup při použití mražených vnitřností: do polévky je možno použít i mražené vnitřnosti, které se musí nechat rozmrznout a potom je uvařit - lépe zvlášť (ne přímo v polévce), třeba i se zeleninou, a pak je přidat do polévky již hotové, jen je prohřát. Dodatek na přání casina: povařené čerstvé (chlazené) mlíčí je jemnější než povařené, předem rozmrazené mlíčí.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Dajda Dajda

25. 12. 2021 21:07

Nadja: Měla bych? Uvažovala jsem o tom, ale myslím, že tu podobné recepty jsou a já jsem velký nepřítel zveřejňování receptů 100 x totéž pokaždé stejně. Fakt ale je, že ty zdejší jsou jenom podobné. :-8

casino casino

25. 12. 2021 19:03

Nadja:
JosefZeravicky: píše "...kostičky dělám ze staršího chleba , asi tak 2x2 cm,"
***
2x2 cm:-O
Ty tak opuntíkovat pastelkou od jedničky po šestku a dalo by se pod jmelím hrát aj Člověče nezlob se :-8
U nás děláme z rohlíku a jsou určitě menší než 1x1 cm
(před léty jsem strávil mnohou chvíli marným snažením, že aby houstičky v polévce vydržely chrumkavé aspoň 2 minuty...
Myslím ale, že ty chlebové by požadované 2 minuty přečkaly :yes: ale po chuťové stránce je to úúúplně jinde ;-)

Nadja Nadja

25. 12. 2021 15:15

Dajda: děkuji za vložení Tvého receptu, ale tady zcela zapadne - nechceš ho raději dát jako samostatný recept? ;-)

Nadja Nadja

25. 12. 2021 15:03

JosefZeravicky: děkuji za doplnění; chvíli jsem sice dumala, o jaké kostičky se jedná, ale potom jsem usoudila, že budou asi z housky, rohlíku apod. U nás do většiny polévek, kam krutonky dáváme, jsou z bílého pečiva osmaženého na másle, jen do hrachovky je to chleba osmažený na sádle. ;-)

JosefZeravicky

25. 12. 2021 10:53

DOBRÝ DEN, V MOJEM PŘÍSPĚVKU k této polévce jsem napsal jen osmažené kostičky, ale nenapsal jsem v předvánočním mumraji, že tyto kostičky dělám ze staršího chleba , asi tak 2x2 cm, osmažím je na másle a nebo na sádle, podle chuti a přiměřeně osolím, také trochu opepřím.
Dá se udělat i varianta jen tak k televizi, nebo vínu nejen osolené a opepřené a nebo poprášené lahůdkovou paprikou, nebo posypat sušeným drceným česnekem.
U NÁS TOMU ŘÍKÁME VRCHŇÁCKÉ MY(I)SLI. (bydlíme na vrchním konci našeho městečka) Je to přímo lákající vzít si další a další , podle chuti a popíjeného drinku.
Tyto mysli dáváme také do polívek, které jsou takzvaně ,,řídké,,
,,TOŠ TAK,,

Dajda Dajda

25. 12. 2021 07:49

Mikesanda1: Nadja: Polévka z filé je fajn a je rychle hotová - odpadne složité čistění hlav a obírání masa po uvaření. Lze ji udělat úplně klasicky, ale já ji dělám jako rychlovku - připomíná pak skandinávskou rybí polévku, kterou někdy v 90. letech nabízel Knorr v pytlíku - a na polévku v pytlíku byla opravdu velmi dobrá. Na másle osmažím větší kousky kořenové zeleniny, zasypu moukou, osmažím ji a zaliji vodou. Přidám bobkový list, celý pepř a nové koření, uavřím do měkka a rozmixuji na hladký krém. A kde je to filé? To přijde na řadu teď: polévku přivedu k varu a vložím rozmrazené filé, které se se během pár minut uvaří. Pak ho rozkouskuji v hrnci s polévkou vařečkou nebo šťouchadlem na bramborovou kaši. Můžeme okyselit citrónem nebo přidat kysanou smetanu nebo s ní polévku korunovat na talíři - a je za pár minut hotovo! <3

Nadja Nadja

24. 12. 2021 23:40

Mikesanda1: Nikdy jsem z filé nezkoušela, ale proč ne. A jíšku z krupice dáváme proto, že vzhledově nahradí jikry, pokud nejsou nebo je jich málo. ;-)

Mikesanda1

24. 12. 2021 17:15

Dělám podobně ale místo krupičky dávám máslovou jíšku, potěšil mne pan Zeravický polévkou z filé. Dělám dost často, ale kamarádky jen kroutí hlavou a nemají odvahu rybí polévku z filé uvařit.

Nadja Nadja

24. 12. 2021 13:48

JosefZeravicky: děkuji za hezký komentík ;-)

JosefZeravicky

24. 12. 2021 11:07

DOBRÝ DEN,
rybí polévka k svátečnímu stolu , stejně jak ,,ježíškova krupiča- dětská krupička- u nás je tradice.
Děláme ji i když není kapr, nebo ryba , a to podle chuti.
Používám k tomu klasické filé, podotýkám když není ryba a je chuť na tuto polévku.
Příprava je podobná, jen je snažšší, že se nemusí ovařené filé zcezovat kvůli kostem.
Poslední dobou nám více chutná k této polívce , kterou lehce zahustíme, jako příloha do ní dáváme osmažené kostičky
Dodá k tomu zajímavý podchuťovinku.
JInak tento recept je dle mého velmi dobrý.
,,toš tak,,

Nadja Nadja

23. 12. 2021 21:13

chiara: u nás se dělá pravidelně o vánocích již co si pamatuji. Občas jsme ji měli s přítelem i v létě, když se zadařilo ulovit kapříka. Ale mně a synům stačí jen o vánocích. ;-)

chiara

23. 12. 2021 14:20

Na poslední chvíli postrkávám tento vynikající recept dopředu. Polévka je klasika a opravdu výborná

Odeta Wollmanova

24. 12. 2020 14:49

My děláme rybí polévku se šafránem a bez krupice, ale jinak tam všechno je. Ale ať už děláte rybí, zelňačku, čočkovou nebo jinou polévku, přeju všem kuchařkám a jejich rodinám šťastné a veselé Vánoce.

Nadja Nadja

23. 12. 2016 13:10

casino: v Tvém komentíku žádnou kritiku nevidím, jen předání zkušeností. Co se týká hlav, tak odstraňuji jen žábry, oči v poslední době nechávám, ale budu se muset poohlédnout po těch plovoucích čočkách. ;-) . Vývar z kapřího kožucha nedělám, neb ho kapříkovi nechávám a přes něj mu ještě navléknu trojobal. Vývar nikdy tučný nemívám - ten tuk asi bude z toho kožucha. :-p

casino casino

23. 12. 2016 12:13

"Hlavne to neberte ako , nedajboze vysmesnu kritiku....":-K
Stejnou vařila i moje maminka (přidávám navíc divoké kořenííí - domov to krásně ovonííí:-) ale výchozí surovinu obstaral otec za mé asistence:-D
Otec tomu studenému tvoru dloubal oči a odstraňoval žábry...
Já jednou (zkušebně) uvařil hlavy i s očima a pak jsem se ukrutně divil, co že žlutého, kulatého to plave ve vývaru? Oční čočky to byly! Ti mí kapři měli asi optika...:-D
Časem jsem začal vařit hlavy vč. žáber... Není pravda, že by vývar zhořkl:-!
No a v posledních letech, ale nikomu to prosímsakra neříkejte, vařím vývar i z kapřího kožucha. Vývar chystám dopředu; po vychlazení ztuhne jak kdyby byl ze sučuku a krááásně se dá seškrábnout tuk.
Ten vývar je potom jedna báseň:yes:
A ta polévka..., ta je... :yes::yes:
... ta je jako tři básně:yes::yes::yes:

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: vanocni rybí polévka rybí polévka s krupicí jak osmažit housku dobrá rybí polévka rybi polevka vanocni rybi polevka recept recepty maminčiny osmažená houska do polévky top recepty rybi polevka rybí polévka z jiker a mlíčí jak osmažit housku do polévky rybí polévka recept rybí polévka top recepty recept na rybí polévku rybi polevka vanocni rybí polévka s jikrami falešná rybí polévka mličí do polevky maminčina rybi polévka z rybí hlavy osmažená houska

Suroviny: hlava rybí, kapr, cibule, zelenina kořenová, máslo, krupice, sůl, pepř bílý mletý, zázvor sušený, květ muškátový, vnitřnosti rybí, petrželka, houska, máslo

TopRecepty.cz

Maminčina vánoční rybí polévka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8BVr