

Čoko-karamelový řez s restovaným banánem
Suroviny dortová forma průměr 26cm
- 3 vejce
- 75 g krupicového cukru
- 60 g hladké mouky
- 1 vrchovatá lžíce kakaa
- 3 lžíce oleje
- špetka soli (do sněhu)
- 200 g másla
- 3 vrchovaté lžíce karamelové Salko (přímo koupený,je pěkně tuhý)
- meruňková marmeláda
- 5 banánů
- 2 šlehačky na šlehání (40% nebo Rama Cremefine)
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 lžíce kakaa
- čokoláda na zdobení
Postup přípravy receptu
Troubu předehřejeme na 150st. a máslo vyndáme z ledničky, aby povolilo.
Bílky ušleháme se špetkou soli a krupic.cukrem na tuhý sníh.
Do sněhu postupně zašleháváme střídavě žloutky a po lžících olej.
Pořád šleháme až do pevné pěny (směs nám stále narůstá).
Nakonec zlehka zamícháme přes síto mouku s kakaem.
Do dortové formy upevníme jen na dno pečící papír a boky jen lehce přetřeme olejem.
Pečeme na 150°C asi 20minut. (čas je přibližný, hlídáme si to, protože piškot je nižší – je to poloviční dávka normálního rozpisu na dort a je to rychleji upečeno!) Pokud je zkušební špejle suchá, je upečeno.
Mezi pečením si rozpůlíme banány po délce a na troše másla je po obou stranách pomalu opečeme na pánvi. Necháme vychladnout
Taktéž si nachystáme krém: Změklé máslo trošku vyšleháme a potom přidáme tuhé karamelové Salko a šleháme do jemného krému. (Salka si dejte podle svého, mě se zdály 3 lžíce tak akorát – nemám ráda krém moc sladký)
Piškot natřeme marmeládou, krémem, do krému poskládáme do kruhu vychládlé banány a mírně je zatlačíme.
Nakonec potřeme ušlehanou šlehačkou (šlehačku,cukr a kakao šleháme vše najednou) a ozdobíme např. strouhanou čokoládou.
Poznámka od kuchařky
Momentální sobotní improvizace z dostupných surovin.
Foto nic moc - lépe chutná, než vypadá:-)
Čokoládová chuť mírně převládá, restované banány a karamelový krém se vzájemně fajn doplňují.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Čoko-karamelový řez s restovaným banánem
-
Dnes jsem opět pekla tento výborný dortík
. Tentokrát jsem ale banány neopékala na pánvi, ale vykoupala jsem je v citronové šťávě. Po uložení na dort jsem je řádně zakápla vaječným koňakem
-
Moc dobrý dortík
. Šlehačku jsem použila pařížskou kupovanou.
-
Vera S.: restováním-zahřátím trochu zhnědne a tak už zůstane...
Změkne a dostane takovou jemnou chuť oproti čerstvému banánu. Tím se právě hodí ke karamel. krému... -
Jak vypadá restovaný banán na druhý den, nezhnědne? Zákusek vypadá nádherně.
-
dexulka:
i Tvoje varianta vypadá hodně jedle
Máš to moc pěkné a čokoláda se k tomu určitě hodila
Díky moc za pěkné foto (vč. fotopostupu!) -
Tak jsem se trochu inspirovala tímto receptem a vytvořila méně slavnostní variantu tohodle.Těsto,krém a banány zůstaly,jen přibyly hrušky a čokoládová poleva místo šlehačky.Ale i tak všem chutnalo
Díky za nápad a posílám bodík i foto
-
Ivana:jj, krém se dá udělat na více způsobů
.
Já jej tentokrát udělala co nejjednodušeji (jinak také nastavuji), byla jsem zvědavá, jak chutná a tento krém nám také vyhovuje - byl to takový rychlý moučník.
Pamatuji si, že ve školní stravovně nám dělali výborný jednoduchý moučník - světlý piškot a tmavý krém (jen našlehané máslo s cukrem a kakaem) - nejvíc jsem se na něj těšila
Já v zimě do ledničky moučníky nedávám, mám chladnou verandu, tak vlastně ani nevím, jak moc by ztuhl v ledničce. Ale po vydělání z ledničky a nechání chvíli, než se nakrájí, myslím, že máslo rychle povolí.
Ivo příště to ještě zdokonalíša díky
-
Dort vypadá nádherně, navrch jsem smíchala pařížskou a bílou šlehačku se ztužovačem a chutnalo to vítečně. Jediné co bych příště pozměnila je, že bych karamelový máslový krém nastavila buď trochu pudingem (karamelovým)nebo kašičkou,nebo v páře šlehaným vaječným základem, aby byl vláčnější. Samotné máslo je po vychlazení v lednici tuhé a Salko také, tak že krém byl na můj vkus dost tuhý. Ale jinak
-
Jukynka:fíhá, jsem si oddychla
Tak, tak - "i ženy mají své dny" -
My jsme ho měli až včera večer na dámské jízdě
a musím říct, že byl úúúúúúžasnej!! Holky se mohly umlsat a sklidil velikou chválu a musím všem rozeslat recept! takže úspěch na 100%, díky moc za recept, stává se jedním z mých oblíbených!!
-
Jukynka: Jukynko, vždyť je totožný a bohatší
. Nepíšeš ale, jestli Ti chutnal, to je nejdůležitější
Děkuji za fotku - moc, moc -
Děkuji za radu.. měla jsem koupenou Ramu, takže šlehačka ztuhla krásně..Posílám fotky na ukázku, ale tak hezky, jako Vám, sem mi nepovedl
-
Jukynka: určitě nesteče !, to se neboj. Nevím, jakou máš, já mám nejraději tu Cremefine, ale tady jsem použila 40% a držela 2 dny, potom už nebylo co
Je to foceno druhý den.
Držím pěsti a budu na Tebe myslet, ať vše proběhne O.K. -
Krása, nádhera, dobrota už od pohledu
...právě se na něj chystám!!:) chci se zeptat,jak drží ta šlehačka? Chci ho dnes upéct a konzumovat až zítra na večírku, tak aby mi do té doby nestekla?..:) Bodík samozřejmě přidávám!!
-
Ivana: a napiš, jak chutnalo
Už se těším.
Já měla jen kousek - nesmím, ale synátor to za 2 dny zlikvidoval sám