Hovězí loupaná plec na víně po italsku

Eliza Kuchařka:

4 porce Hovězí maso 27 názorů

Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů
512

Suroviny

600-800 hovězí loupané plece
700 ml červeného vína (těžšího)
2 cibule
2 mrkve
1/2 celeru (nebo 2-3 stonky řapíkatého celeru)
1 kořenová petržel
1/2 paličky česneku (neoloupané)
3 bobkové listy
kousek celé skořice
1 lžička celého hřebíčku
snítka čerstvého rozmarýnu (nebo 1 lžička sušeného)
pepř
sůl
hladká mouka
olivový olej (extra virgn)
hovězí vývar (k naředění omáčky)
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso vcelku nasolíme a vložíme do větší mísy.

  2. Přidáme kořenovou zeleninu, nakrájenou na středně velké kusy, cibuli velmi hrubě nasekanou, celou skořici, hřebíček, celý pepř, rozmarýn a neoloupaný česnek. Zalijeme červeným vínem tak, aby vše bylo ponořené.

  3. Po minimálně dvanácti hodinách maso vyjmeme, osušíme a obalíme v hladké mouce.

  4. V kastrolu rozehřejeme olivový olej a maso opečeme ze všech stran dohněda.

  5. Mezitím scedíme zeleninu z vinného nálevu a víno uchováme.

  6. K opečenému masu přidáme scezenou a okapanou zeleninu s kořením a restujeme asi 5 minut.

  7. Poté zalijeme vínem z marinády, vyjmeme česnek a skořici a uvedeme k varu.

  8. Teplotu snížíme na minimum, přiklopíme pokličkou a za průběžného hlídání dusíme 2,5-3 hodiny.
    Měkké maso vyjmeme a krájíme na plátky.

  9. Ostatní suroviny propasírujeme, případně ještě rozmixujeme, naředíme silným vývarem a dochutíme solí, pepřem a cukrem.

  10. Výslednou omáčku můžeme zjemnit silným plátkem másla.

Poznámka

Zdroj: S Italem v kuchyni, mírně upraveno

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 9 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Hovězí loupaná plec na víně po italsku

  • Pampallini Pampallini(neregistrovaný)

    Jiřička:No konečně čtu něco o příloze. Ten výběr ( br.knedlík) je moje krevní skupina, jen to mixování mi přijde jako český přežitek z vývařoven. Ale proti gustu ..... Hlavně je vidět ruka profíka. To u Babici v Petersberghofu ??????????

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Eliza:Nerada se vměšuji do diskuze u cizího receptu, ale schválně jsem si šla spočítat, kolik se mi vejde hřebíčků na malou lžičku a napočítala jsem jich 15:-O a vešlo by se i víc. Myslím, že to je strašné množství, stačilo by určitě 5ks na takové množství masa. Jinak to bude mít opravdu zvláštní aromatickou chuť.;-)

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Breberunda: Janana má svatou pravdu - jaké jsi použila víno? Koukám na fotky, já měla silné francouzské Bordeaux

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Tak to mě mrzí... Já jsem to vařila podle Emanuela (Ital v kuchyni) jako italskou specialitu a nám to chutnalo.

    Odpovědět

  • janana janana

    Breberunda:Na chuť vína v podobných pokrmech si musíme zvyknout :-)a záleží i na jeho kvalitě ;-)

    Odpovědět

  • Zdena z JM Zdena z JM

    Breberunda:Breberundo,asi to chtělo uvařit den předem,aby se chutě propojily.Já tedy takovéhle podobné recepty vařím vždy den dopředu.Ale pokud nejsi zkušená kuchařka,tak to samozřejmě nemůžeš vědět.Jinak já podle našich chutí bych určitě vynechala skořici a hřebíček.Tyhle chutě a vůně v masitých pokrmech moc nemusím.A česnek mi k červenému vínu taky moc nesedí.Ale asi to tak má být a záleží na chuti každého.

    Odpovědět

  • Breberunda Breberunda

    No tak nevím... vybrala jsem si tento recept na neděli k slavnostnímu obědu,připravovala jsem masíčko s láskou a s nadšením, jak bude chutné a dobré. Ale ... Držela jsem se postupu a nevím, kde se stala chyba, ale vůbec se to nepovedlo. Vůbec nikomu to nechutnalo, takže skoro celý oběd zbyl :-(( Chutě se kopaly, omáčka měla divnou chut, ano maso asi z celého obědu bylo dobré,měkké a celkem i chutné, ale zbytek ;-(
    Máme asi jiné chutě ...:-(

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    skvělé masíčko:yes::-D
    souhlasím s jirholu - tedy určitě to, co má Eliza na fotečkách je péro a to zná určitě každý řezník - přiznám se, že jsem zase pro změnu neznala název loupaná plec

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka

    Radost dívat se na tvé fotky, a k tomu ještě taková dobrota na nich:yes:

    Odpovědět

  • majda 2 majda 2

    Chutné jídlo!:yes:+9:-p

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    Ivusa::-D:-D tak nějak.:-D

    Odpovědět

  • Jana Pá Jana Pá

  • Jiřička Jiřička(neregistrovaná)

    Tak u nás každý řezník ví co je loupaná plec a já mohu jen a jen doporučit. Dost často ji dělám na česneku. Prostáhnu špekem osolím, vložím do kastrolu, přidám na plátky nakrájený česnek, obložím pokrájenými rajčaty na čtvrtky, máslo, podleji a dám dusit do trouby, když je maso měkké tak ho vyndám, šťávičku zahustím (hl. mouka+voda), rozmixuji a vrátím nakrájené maso. Jako přílohu br. knedlík nebo br. kaše a okurkový salát. Všichni se :-p

    Odpovědět

  • jirholu jirholu

    Jana Remkova: Hovězí loupaná plec je tzv. "péro" :-O a je to vynikající maso :-p:yes: +:yes:

    Odpovědět

  • Ivusa Ivusa

    :-Kjani,díky.Jsme ze stejného kraje ,tak si myslím ,že u nás pod názvem loupaná hovězí plec i řezník zalapá po dechu a poví "tak to němame":-)):-))

    Odpovědět

1 2 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo