

Vepřová plec na víně
4 porce Vepřové maso 9 názorů
Suroviny
- 800 g vepřové plece vcelku
- 400 ml bílého vína použila jsem Rulandské bílé
- 150 g Gazdovské slaniny nebo jiné
- 1 velká mrkev
- 2-3 velké cibule
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžíce oleje
- na hrubo drcený černý pepř
- sůl
- podle chuti citronová šťáva
- voda na podlití
- niť na zajištění
Postup přípravy receptu
Maso opláchneme, osušíme a úzkým delším nožem utvoříme po celé délce masa otvory.
Slaninu a mrkev nakrájíme na delší špalíčky a zasuneme do otvorů v mase. Maso pro lepší držení tvaru utáhneme nití a okořeníme pepřem.
Zbytek mrkve a slaniny, která nám již do masa nevejde nakrájíme na drobnější kousky.
Cibuli nakrájíme nahrubo a dáme ji společně se zbytkem slaniny na lžíci oleje orestovat. Na takto připravený základ vložíme maso a prudce ze všech stran necháme zatáhnout. Zasypeme zázvorem, lehce osolíme, přidáme zbytek mrkve a podlijeme vínem.
Silným varem necháme víno ze čtvrtiny odpařit, hrnec přikryjeme poklicí a slabým varem dusíme doměkka. Občas promícháme a malinko podlijeme.
Měkké maso vytáhneme, odstraníme nitě, naporcujeme a uchováme v teple.
Šťávu ponorným mixérem rozmixujeme, nemusíme úplně dohladka a podle potřeby můžeme dochutit citronovou šťávou. Podáváme s knedlíkem, nebo s rýží.
Maso můžeme dusit i v papiňáku. Po podlití vínem necháme prudkým varem vařit cca 5minut. Poté hrnec uzavřeme tlakovou poklicí a od doby varu dusíme na slabém plameni 35-40minut,podle velikosti masa. Po ochlazení a otevření hrnce je postup stejný, jak je popsáno výše.
Poznámka
Na zahuštění nemusíme použít žádnou mouku, rozmixovaná zelenina šťávu dostatečně zahustí.
Pochutnali jste si? Sdílejte recept!
Sdílet na Facebooku Poslat emailem
Recept sdílelo již 764 kuchařů a kuchařek
Alternativy k tomuto receptu
Zobrazit další alternativyOhodnoťte recept: Vepřová plec na víně
-
Ivana Ch:Danca:Děkuji
-
-
Vypadá to žravě!
-
jarda Kadic:Jaroušku,něco na ten způsob,ale vařila jsem je v hrnku.http://www.toprecepty.cz/recept/41582-hrnkove-kned...Těch bylinek je tam o malinko míň
Měla jsem poslední zbytek čerstvé petrželky a libeček z mrazáku jsem do nich dávat nechtěla
Všem za milé komentáře i hodnocení velice děkujiPotěšilo mě to
-
jojó to opravdu můžu
krásná dobrota
-
-
Drahuško, hned bych si tu dobrotu dala
-
Jako vždy
Drahuško,ty knedle jsou “karlovarské“?
-
Moc hezké jídlo, moc hezké fotky