

Vepřová plec na víně
Suroviny 4 porce
- 800 g vepřové plece vcelku
- 400 ml bílého vína použila jsem Rulandské bílé
- 150 g Gazdovské slaniny nebo jiné
- 1 velká mrkev
- 2-3 velké cibule
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžíce oleje
- na hrubo drcený černý pepř
- sůl
- podle chuti citronová šťáva
- voda na podlití
- niť na zajištění
Postup přípravy receptu
Maso opláchneme, osušíme a úzkým delším nožem utvoříme po celé délce masa otvory.
Slaninu a mrkev nakrájíme na delší špalíčky a zasuneme do otvorů v mase. Maso pro lepší držení tvaru utáhneme nití a okořeníme pepřem.
Zbytek mrkve a slaniny, která nám již do masa nevejde nakrájíme na drobnější kousky.
Cibuli nakrájíme nahrubo a dáme ji společně se zbytkem slaniny na lžíci oleje orestovat. Na takto připravený základ vložíme maso a prudce ze všech stran necháme zatáhnout. Zasypeme zázvorem, lehce osolíme, přidáme zbytek mrkve a podlijeme vínem.
Silným varem necháme víno ze čtvrtiny odpařit, hrnec přikryjeme poklicí a slabým varem dusíme doměkka. Občas promícháme a malinko podlijeme.
Měkké maso vytáhneme, odstraníme nitě, naporcujeme a uchováme v teple.
Šťávu ponorným mixérem rozmixujeme, nemusíme úplně dohladka a podle potřeby můžeme dochutit citronovou šťávou. Podáváme s knedlíkem, nebo s rýží.
Maso můžeme dusit i v papiňáku. Po podlití vínem necháme prudkým varem vařit cca 5minut. Poté hrnec uzavřeme tlakovou poklicí a od doby varu dusíme na slabém plameni 35-40minut,podle velikosti masa. Po ochlazení a otevření hrnce je postup stejný, jak je popsáno výše.
Poznámka od kuchařky
Na zahuštění nemusíme použít žádnou mouku, rozmixovaná zelenina šťávu dostatečně zahustí.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Vepřová plec na víně
-
Ivana Ch:Danca:Děkuji
-
-
Vypadá to žravě!
-
jarda Kadic:Jaroušku,něco na ten způsob,ale vařila jsem je v hrnku.http://www.toprecepty.cz/recept/41582-hrnkove-kned...Těch bylinek je tam o malinko míň
Měla jsem poslední zbytek čerstvé petrželky a libeček z mrazáku jsem do nich dávat nechtěla
Všem za milé komentáře i hodnocení velice děkujiPotěšilo mě to
-
jojó to opravdu můžu
krásná dobrota
-
-
Drahuško, hned bych si tu dobrotu dala
-
Jako vždy
Drahuško,ty knedle jsou “karlovarské“?
-
Moc hezké jídlo, moc hezké fotky