Uzená plec na víně

Suroviny 4 porce

600 g uzené plece vepřové
1 cibule
2 mrkve
1/2 celeru
3 lžíce sekané petrželové natě
100 ml červeného vína
vývar
1 bobkový list
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
černý pepř
sůl

Postup přípravy receptu

  1. V kastrolu rozpálíme olivový olej a máslo a necháme zesklovatět plátky cibule. Přidáme plátky celeru a mrkve a opékáme dohněda. Zalijeme vínem a necháme ho zprudka odpařit.

  2. Jakmile se veškerá tekutina vydusí, vložíme maso, které jsme pokrájeli na 2-3 menší kusy a opečeme ho ze všech stran. Přidáme bobkový list, petrželku, dobře opepříme a zalijeme takovým množstvím horkého vývaru, aby hladina sahala do třetiny výšky masa.

  3. Dusíme na velmi nízké teplotě hodinu až hodinu a půl, přičemž pokrm hlídáme a podle potřeby doléváme horký vývar.

  4. Hotové maso vyndáme a ostatní vydusíme na tuk (zůstává stopa po vařečce na dnu hrnce). Přisypeme hladkou mouku, prosmahneme a zalijeme horkým vývarem. Kousky zeleniny pomačkáme šťouchadlem na bramborovou kaši, zmírníme teplotu na minimum a prováříme asi 25 minut.

  5. Na závěr vrátíme maso, které jsme nakrájeli na plátky, a prohřejeme (pokud nechceme mít maso přímo v omáčce, prohřejeme ho na páře, nebo ho po vyjmutí z pokrmu zabalíme do alobalu).

  6. Omáčku opatrně - podle chuti - dosolíme až hotovou, protože vývar je slaný a uzené maso jí také předá část ze svojí slanosti.

Poznámka od kuchařky

Jedná se o upravený recept podle knihy Co chutná v Evropě (italská kuchyně).

Komentáře k receptu Uzená plec na víně

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Krásně prezentovaný recept:-K+14:yes:

    Odpovědět

  • Ivana79 Ivana79

    :-OBože,to je nádhera:-K:yes:Ja si na omáčku trúfnem a som na ňu moc zvedavá,tiež som ešte nejedla udené na víne.Knedlíky...bez komentára:-pUkladám a určite uvarím;-)

    Odpovědět

  • zizala zizala (moderátorka)

    Nejsem si jistá, kdo ze slavných kuchařů to řekl, mám pocit, že to byl Pohlreich, že do jídla se má dávat takové víno, které byste si dali k pití. Pak je to dobré ;-)
    Eli, uzené na víně neznám, ukládám a ty knedlíky jsou nádherný :yes::-O

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Souhlas s Eliz, že pokud vařím něco s vínem, dávám kvalitní - ne zrovna nejdražší, ale taky ne tzv."krabičák". Navíc alkohol se vypaří a zůstane jen příjemná chuť a barva ;-):-p:yes:
    Mně naopak uzené + víno sedí ;-);-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen (moderátorka)

    ....jako z časopisu:-8:yes:

    Odpovědět

  • Kanyla Kanyla

    Vypadá to naprosto bombasticky :-8 A i když jsem dnes odpoledne měla vynikající svíčkovou, dala bych si tuhle dobrotu klidně ještě i teď! Knedlík vyzkouším určitě, na omáčku si snad taky někdy troufnu :-D

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    Eliza: tak až budeš mít chvilku, tak budeme rádi, za receptík na knedlik i dle Tvého postupu, ano, tak díky:-K:-K/omáček se dá udělat hodně, kombinací se dá moc, jsou dle každého a chutí každého,ale knedlíčky jsou, jak píše Otta na Expo:-K:-K

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    Bibinka: děkuji za odkaz Janinko, ráda si ho vyzkouším, moc pěkná příloha, nemá chybku a je tady u něj zrovna tak málo bodíků , škoda, když je to taková dobrota, tak si rcp, ukládám a je to pěkné a jednoduché, :-Kjsi hodná:-K:-K

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Eliza:Eli, samozřejmě, že vše okolo postupu je mi jasné a opravdu ani já nejsem ve vaření s vínem laik. Jen jsem za SEBE chtěla říci, že chuť uzeného mám spojenou s něčím jiným, třeba zelím, kapustou, čočkou, fazolemi apod. Jen jsem se vyjádřila;-)

    Odpovědět

  • Eliza Eliza (autorka receptu)

    Andreo, je mi to trapné vysvětlovat, protože jsi jistě dobrá kuchařka...;-) Ale podle postupu můžeš vidět, že z vína zůstane pouze nádherná vůně a trochu té barvičky v omáčce. Do pokrmů se hodí jedině hodně dobré víno, žádný "ocet" z vinných hroznů. Spousta lidí si zkazí představu o fantastickém jídle jen proto, že do něj nacáká to, co přijde pod ruku a nebo je "v akci".

    Odpovědět

  • Eliza Eliza (autorka receptu)

    Bibinka: Jani, děkuju za odkaz na karlovarské knedlíky, možná je taky prubnu. Ten recept, podle kterého jsem je vařila já, používá stejné suroviny, ale ta hmota je o dost kompaktnější... Snad mi Kroupovka odpustí, recept přidám, protože se mi osvědčil.

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Jak jsem viděla v názvu "na víně" , tak jsem si říkala, že to bude Eliza;-). Nevím, ale ne vše mi chutná na víně. Uzené a víno mi moc k sobě nepasuje, ale možná se mýlím. Tohle uzené s tím parádním knedlíčkem, bych si asi radši dala se zelím. :-p

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Karlovarský knedlík je tady-http://www.toprecepty.cz/recept/21036-srnci-na-sle...
    Jinak Elizo, moc pěkný recept a já ho vyzkouším;-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Uzenou plec na víně už jsem dělala, je moc dobrá. Taky mne uchvátil ten knedlík:-p

    Odpovědět

  • eva hubova eva hubova

    Jako vždy krása a:-p:-p:yes:+4

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: uzena plec uzená plec recepty uzené plecko uzená plec recept uzená vepřová plec uzená rolovaná plec recepty uzené maso na víně uzene na vine uzené plecko recepty karlovarský knedlík recept pohlreich karlovarský knedlík recept prostřeno uzené plecko recept uzená plec se zelím recepty uzená plec recepty z uzené plece uzené plec hodi se na uzeni veprove plecko recept uzená plec jak uvarit uzenou plec uzená plec s knedlikem