Štrúdl (z domácího těsta)
Nic nevoní tak příjemně jako čerstvě upečený jablečný závin z poctivého domácího těsta. Křehké, tenoučké vrstvy obalují šťavnatou náplň plnou jablek, skořice a rozinek. Štrúdl je klasika, která vždy potěší a zachutná.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 4 601 kJ / 1 100 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 31,68 g |
| Tuky | 41,56 g |
| Vláknina | 6,00 g |
| Cholesterol | 259 mg |
| Sodík | 161 mg |
| Sůl | 0,36 g |
| Sacharidy | 146,70 g |
Postup přípravy
Krok 1: Zapneme troubu na 190 °C.
Krok 2: Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo.
Krok 3: Do misky dáme mouku, špetku kypřicího prášku, sůl, vlahý tuk a vejce. Postupně přiléváme po lžících smíchanou vodu s octem a propracováváme těsto. (Pozor - nepřelít tekutinami.)
Krok 4: Vypracujeme hladké nelepivé těsto. Uděláme z něj bochánek a přikryjeme nahřátým kastrolkem asi na 5 minut.
Krok 5: Pak těsto rozválíme na tenkou placku (těsto se nemusí podsypávat), potřeme olejem (ne do krajů), posypeme strouhankou.
Krok 6: Na těsto rozložíme jablka, případně dle kyselosti jablek ochutíme cukrem, posypeme vanilkovým cukrem, mletou skořici, rozinkami nebo ořechy.
Krok 7: Naplněné těsto svineme do rolády a uložíme na plech potřený olejem.
Krok 8: Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 190-200 °C asi 45 minut do zrůžovění. Doba pečení a teplota je orientační, každá trouba peče jinak.
Zveřejněno 5. 2. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Štrúdl (z domácího těsta)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8O15
Moje poznámka
Štrúdl (z domácího těsta)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8O15
Nejnovější recepty
Vajíčková pomazánka z Lučiny
Přidáno před 5 hodinami
Bramborové knedlíky s uzeným masem, cibulkou a sosíkem
Přidáno před 7 hodinami
Krkovice na zeleninovém lůžku
Přidáno před 7 hodinami
Rukolový salát s balkánským sýrem a jablkem
Přidáno před 8 hodinami
Salát se smažákem
Přidáno před 9 hodinami
Cizrna s cuketou a rajčaty na cibuli
Přidáno před 10 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vařená tvarůžková pomazánka
mira65 před 2 minutami
Dýňový koláč
DitaB před 10 minutami
Bábovka se strouhanými jablky
Kajkajak před 34 minutami
Kmínová polévka
Kajkajak před 3 hodinami
Rajská omáčka
Daniela57 před 3 hodinami
Pyré z dýně hokkaido
Monikama před 3 hodinami
Afrika řezy
hliboka před 4 hodinami
Křehké řezy s pudinkem a ořechy
hliboka před 4 hodinami
Mrkvový perník s povidly
David Salamánek před 4 hodinami
Kynuté buchty, plněné marmeládou
Eiisa před 4 hodinami
Tématické fráze:
štrůdl se ztuženým tukem,
koláče se ztuženým tukem,
těsto se ztuženým tukem,
domácí testo na strudl,
těsto na štrúdl s octem,
vegan štrůdl,
strudl s olejem,
těsto na štrůdl s olejem,
zavin se ztuženým tukem,
jablečný koláč se ztuženým tukem,
strudl se stuzenym tukem,
těsto s octem na koláč a štrůdl,
slaný štrůdl se ztuženým tukem,
těsto na štrůdl se ztuženým tukem,
testo na zavin se ztuzenym tukem,
závin těsto se ztuženým tukem,
kynute testo z jahelne mouky,
jablečný závin s ztuženým tukem,
štrůdl jablečný hera,
strudl z olejem
Suroviny:
mouka hladká,
tuk,
voda,
ocet,
sůl,
kypřící prášek do pečiva,
vejce,
olej,
strouhanka,
jablko,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
skořice mletá,
rozinky,
ořechy
Komentáře (2)