Domácí tempeh
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 3 475 kJ / 830 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 68,12 g |
Tuky | 42,00 g |
Vláknina | 36,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 37 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 27,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Postup je sice dlouhý, vypadá to složitě, ale nic na tom není a ta chuť je prostě skvělá, s kupovaným se to nedá vůbe srovnat.
Tempeh je vlastně takový sojový hermelín. Vzniká fermentací sojových bobů působením ušlechtilé plísně Rhizosporus oligosporus. Je cenným zdrojem proteinů, vlákniny a vitaminů (hlavně B12). Pochází z Indonésie, kde je dodnes jedním z nejdůležitějších zdrojů bílkovin pro tamní obyvatelstvo. V dnešní době ho objevují lidé po celém světě, je vyhlášenou lahůdkou nejen mezi vegetariány, ale i mezi masožravci :-). U nás se dostává do povědomí lidí jen velmi pomalu, kromě jiného za to může jeho vysoká cena (200 g stojí kolem 50 Kč) a malá dostupnost (Billa, zdravé výživy).
http://www.dia-potraviny.cz/tempeh.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Tempeh
Tempeh starter bohužel není ke koupi v ČR. Dá se však objednat přes internet. Rychlejší a dražší možností je objednat tempeh z Belgie (http://www.tempeh.info/starter/tempeh-starter.php). Balíček vážicí 75 g stojí i s poštovným 22 euro, na 200 g suchých sojových bobů je ho třeba 1,8 g (to odpovídá ceně asi 13 Kč). Na této webové stránce nabízejí také možnost objednat si minibalíček starteru na vyzkoušení pouze za cenu poštovného
(2 eura), který vystačí na 600 g sojových bobů. http://www.tempeh.info/starter/free-sample.php
Druhou možností je objednat si starter z Malajsie (http://www.freewebstore.org/buytempehonline/Tempeh...). Balení o hmotnosti 500 g stojí 45 dolarů, na 200 g suchých sojových bobů ho stačí pouze 0.4 g (což odpovídá ceně asi 70 haléřů).
Uvařením se hmotnost sojových bobů přibližně zdvojnásobí, tj. z této dávky připravíme (necelých) 400 g tempehu. Ve zdravých výživách stojí 200 g balení tempehu cca 50 Kč, tj. naše várka by vyšla na stokorunu. Sojové boby (200 g) přijdou přibližně na 10-12 Kč. 400 g „belgického“ tempehu tudíž vychází na přibližně 25 Kč, toho „malajského“ dokonce na 13 Kč. Do kalkulace nepočítám velmi malé množství rýžové mouky a vinného octa, které dohromady navýší cenu maximálně o 2 Kč.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
16. 9. 2016 13:29
vďaka za podrobný recept. Chystám sa na výrobu. Starter sa dá kúpiť v ČR tu: eshop.ekokoza.cz/cs/vyroba-tofu-a-tempehu/ A posielajú aj na Slovensko. A už som ho tam objavila dosť dávno, len som zbierala odvahu...
8. 7. 2015 17:59
Kulda: Proto je lepší odvážit rozumné množství (např. 4 g), naředit moukou a poté odebrat desetinu. Víc starteru se do určité míry asi dát může, ale nemám to vyzkoušené. Možná by to mohlo začít zahnívat nebo plesnivět.
8. 7. 2015 15:20
Jak odměřím 0,4 g starteru na 200 g soji? Udělal jsem to odhadem a dost se to potom sypalo, nebylo to konzistentní. Můžu dát toho starteru spíš víc, nebo to musí být přesně? laboratozní váhy nemám.
23. 2. 2015 15:28
Maťa: Nevím, nezkoušela jsem to. Tempeh pak určitě získá jinou konzistenci, ale asi by to nemělo vadit.
23. 2. 2015 15:04
môžem tesne pred fermentáciou bôby dať nasekať do mixera?
23. 2. 2015 14:52
Maťa: Zkuste boby opravdu co nejvíc utěsnat a namačkat k sobě.
23. 2. 2015 14:32
Dávam presne podľa receptu: 200g soje+0,4g Malajský starter+1,2q ryžová múka.Tempeh po ukončen fermentáci voňavý, ale sa mi rozsýpa.
Fermentácia trvá 28 hodín.
23. 2. 2015 14:18
Maťa: to záleží na tom, jakou máte kulturu. Vše uvádím v návodu.
23. 2. 2015 13:28
yoolo:rada by som vedele koľko treba dať kultúry na 250g suchej soje.
9. 5. 2014 12:11
a objavil sa problém - ani po 24 hodinách sa biela pleseň neobjavovala. Všimol som si, že pod sáčkom rástla. Chyba bola v tom, že tentokrát som dierky na sáčkoch urobil malé. Zachránil som to tak, že tempeh zo sáčkov som opatrne presunul na plech na pečenie, v ktorom som ich mal uložené (a v rúre ako v inkubátore). Už o 6 hodín bol tempeh krásne biely. Čiže dierky do sáčkov treba robiť väčším predmetom, nie ihlou.
18. 2. 2014 09:50
podarilo sa na prvý krát, dnes sa púšťam do druhej várky, tak len info, odkiaľ mám cenove prijateľnú kultúru www.ekokoza.sk/sk/Vyroba-tofu-a-tempehu/?cur=1
6. 5. 2013 14:39
Tak objednala jsem si ten zkušební balíček a už se moc těším, až si vlastní tempeh vyrobím. Díky moc
17. 11. 2012 20:59
supr, dík za návod. Tempeh sem měl v inkubátoru 38 hodin a je vynikající. Jen doporučuji sojové boby před nasáčkováním trošku nadrtit - následná textura je pěkně spojitá a líp se s ní pracuje a líp vypadá
1. 11. 2012 12:01
petram: fajn, díky.
11. 10. 2012 21:06
Bodza: Sůl žádnou, bála bych se, že zabije ty mikroorganismy. Hotový tempeh nakládám do sojové omáčky nebo různých marinád, které už solím a ochucuji naopak hodně výrazně.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Loco moco - burger s rýží, volským okem a omáčkou
Přidáno před 6 hodinami

Čokoládový krém na dort vegan - bez lepku, mléka, vajec a sóji
Přidáno před 8 hodinami

Sumeček smažený v sýrové strouhance
Přidáno před 15 hodinami

Kapří carpaccio
Přidáno 25. 6. 2022 17:25

Polévka risi bisi
Přidáno 25. 6. 2022 14:38

Nové brambory s vejci a smetanovou omáčkou
Přidáno 25. 6. 2022 14:08
Právě bylo uvařeno:

Klasické šunkofleky jak je známe
uvařil/a Kamil1
před 2 hodinami

Ořechová vosí hnízda - Vosátka
uvařil/a Tonka2015
před 3 hodinami

Pomazánka z hovězího masa
uvařil/a Jajina_76
před 3 hodinami

Báječný Margot dort / řez
uvařil/a Petra Dvor.
před 3 hodinami

Třešňové / višňové kynuté knedlíky
uvařil/a Lokajka
před 4 hodinami

Vepřová kýta à la hovězí znojemská roštěná
uvařil/a Adris
před 5 hodinami

Kokosová buchta s rumovým máslem
uvařil/a Lucille
před 5 hodinami

Expresní meruňková bublanina se smetanou
uvařil/a HankaUl
před 6 hodinami

Máslový krém se sněhem
uvařil/a Marry95
před 7 hodinami

Pizza jako z pizzerie
uvařil/a Petaja
před 7 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: tempeh tempeh recepty tempeh recept tempeh kde koupit kde koupit tempeh tempeh cena vyroba tempehu tempeh výroba kde koupím tempeh jak vyrobit tempeh tempeh starter recepty tempeh recept tempeh co je tempeh tempeh domací vyroba recepty z tempehu recept na tempeh domácí výroba tempehu domaci vinny ocet jak vyrobit vinný ocet recept
Suroviny: boby sojové, ocet vinný, tempeh starter, mouka rýžová
Domácí tempeh
Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/XnlW
25 názorů