Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí tempeh

Hodnocení receptu je 4,8 (10×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

15. 3. 2012 11:31

Suroviny

Nutriční hodnoty

Energie3 475 kJ / 830 kcal
Bílkoviny68,12 g
Tuky42,00 g
Vláknina36,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 37 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy27,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Postup je sice dlouhý, vypadá to složitě, ale nic na tom není a ta chuť je prostě skvělá, s kupovaným se to nedá vůbe srovnat.

Tempeh je vlastně takový sojový hermelín. Vzniká fermentací sojových bobů působením ušlechtilé plísně Rhizosporus oligosporus. Je cenným zdrojem proteinů, vlákniny a vitaminů (hlavně B12). Pochází z Indonésie, kde je dodnes jedním z nejdůležitějších zdrojů bílkovin pro tamní obyvatelstvo. V dnešní době ho objevují lidé po celém světě, je vyhlášenou lahůdkou nejen mezi vegetariány, ale i mezi masožravci :-). U nás se dostává do povědomí lidí jen velmi pomalu, kromě jiného za to může jeho vysoká cena (200 g stojí kolem 50 Kč) a malá dostupnost (Billa, zdravé výživy).

http://www.dia-potraviny.cz/tempeh.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Tempeh

Tempeh starter bohužel není ke koupi v ČR. Dá se však objednat přes internet. Rychlejší a dražší možností je objednat tempeh z Belgie (http://www.tempeh.info/starter/tempeh-starter.php). Balíček vážicí 75 g stojí i s poštovným 22 euro, na 200 g suchých sojových bobů je ho třeba 1,8 g (to odpovídá ceně asi 13 Kč). Na této webové stránce nabízejí také možnost objednat si minibalíček starteru na vyzkoušení pouze za cenu poštovného

(2 eura), který vystačí na 600 g sojových bobů. http://www.tempeh.info/starter/free-sample.php

Druhou možností je objednat si starter z Malajsie (http://www.freewebstore.org/buytempehonline/Tempeh...). Balení o hmotnosti 500 g stojí 45 dolarů, na 200 g suchých sojových bobů ho stačí pouze 0.4 g (což odpovídá ceně asi 70 haléřů).

Uvařením se hmotnost sojových bobů přibližně zdvojnásobí, tj. z této dávky připravíme (necelých) 400 g tempehu. Ve zdravých výživách stojí 200 g balení tempehu cca 50 Kč, tj. naše várka by vyšla na stokorunu. Sojové boby (200 g) přijdou přibližně na 10-12 Kč. 400 g „belgického“ tempehu tudíž vychází na přibližně 25 Kč, toho „malajského“ dokonce na 13 Kč. Do kalkulace nepočítám velmi malé množství rýžové mouky a vinného octa, které dohromady navýší cenu maximálně o 2 Kč.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Bodza

11. 10. 2012 17:10

Super, díky za návod. A co sůl? Žádnou? Dík za odpověď.

Lenka

14. 9. 2012 09:59

Supr! Už mám objednaný Tempeh Starter :-) Díky!

Kanyla

21. 3. 2012 21:51

Hu! Tak to teda zírám! Dávám bod i když tuším, žena tohle budu taky líná a skončím s kupovaným tempehem ze zdravé výživy tady od vedle... :-D

zizala zizala (moderátorka)

15. 3. 2012 18:09

Tý jo, je to děsně složité a dělat to nebudu, ačkoliv mám tempeh strašně ráda. Ty máš ale zasloužený bod:yes:, bohužel nelze dát víc, než jen jeden.

magdalenka magdalenka

15. 3. 2012 15:47

Krásne podrobne a zreteľne opísaný postup, určite sa niekomu zíde. :yes:

Anna Kocikova Anna Kocikova

15. 3. 2012 15:45

Bez mučení přiznávám,že tohle opravdu vyrábět nebudu:-8Ale se zájmem jsem si přečetla a prohlídla dokonalý postup,který je opravdu velice poctivě a precizně zhotoven:-K:-K+3:yes::-K

srettka

15. 3. 2012 12:14

Mno..do výroby domácí plísně, ač ušlechtilé, bych se zřejmě nepustila,neboť nemám v to důvěru, že bych si případně zdravotně neuškodila, ale oceňuji popis výroby tohoto nevšedního jídla;-)

JanaDorazinova JanaDorazinova

15. 3. 2012 11:59

petram: Musím ti dát bod, ikdybych to nikdy nezkusila. Taková práce, krásně popsáno..není co dodat!!:yes:

petram petram

15. 3. 2012 11:50

Lucasinka: Děkuju :-) Určitě vyzkoušej, sojové boby v UK seženeš (mívali je v Holland & Barret a snad i ve velkém Sainsbury), tempeh starter je již rozumně dostupný a zbytek je pak už jen radost, když se těšíš na vlastní výrobek :-)

Lucasinka

15. 3. 2012 11:44

Teda, to cucim a okamzite davam boda! Tempeh zboznuju, ale v UK jsem na nej nemela stesti narazit, takze si ho dopreju jen kdyz jsem v CR (coz neni moc casto). Doma si delam jogurty, tofu, paneer, seitan, ale tempeh me vubec nenapadl! Super receptik!! :yes:

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: tempeh tempeh recepty tempeh recept tempeh kde koupit kde koupit tempeh tempeh cena vyroba tempehu tempeh výroba kde koupím tempeh jak vyrobit tempeh tempeh starter recepty tempeh recept tempeh co je tempeh tempeh domací vyroba recepty z tempehu recept na tempeh domácí výroba tempehu domaci vinny ocet jak vyrobit vinný ocet recept

Suroviny: boby sojové, ocet vinný, tempeh starter, mouka rýžová

TopRecepty.cz

Domácí tempeh

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XnlW