

Koláč mnoha chutí a vůní
Suroviny
- 3 vejce
- 3 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek oleje
- 1/2 hrnku moučkového cukru
- 1/2 hrnku třtinového hnědého cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1,5 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička skořice
- 4 jablka (hrubě strouhaná)
- 1 hrnek strouhaných ořechů
- 1 hrnek rybízu nebo brusinek
- 1 hrnek kokosové moučky (2 hodiny předem namočit, celé zalijeme citrónovou vodou)
- Poleva:
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce mléka
- 1 lžíce rumu
Postup přípravy receptu
Nejdříve našleháme sníh z bílků s přidáním špetky soli. Žloutky našleháme s moučkovým cukrem, přidáme olej, třtinový cukr a vanilkový cukr a ještě chvíli zašleháme.
Lehce zamícháme strouhaná jablka, rybíz, namočený kokos i s citrónovou vodou a ořechy. Nakonec zlehka přidáme sníh a přes síto mouku smíchanou se skořicí, solí a sodou. Pečeme na 180°C asi 1 hodinu.
Zatím si připravíme polevu: vše kromě rumu na mírném ohni mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Do hotového zamícháme rum a mícháním pěkně spojíme.
Koláč necháme napůl vychladnout a do ještě teplého naděláme špejlí hustě dírky a zalijeme horkou polevou. Povrch rozetřeme kuchyňským štětečkem. Dáme koláč vychladnout, poleva pěkně ztuhne a udělá tenkou glazuru.
Poznámka od kuchařky
Pekla jsem na menším plechu 30x22cm, koláč byl vysoký 4,5cm, ale klidně můžete péct na větším plechu, nebo v bábovkové formě.
Charakteristika koláče: sníte jeden a chcete druhý:-)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Koláč mnoha chutí a vůní
-
Jahoda,bod som pridala hneď ako som tento koláč uvidela na fotke,ale dnes som mohla aj ochutnať a som nadšená
Je strašne dobrý a charakteristiku si fakt vystihla
Ja som ešte trošku improvizovala a do cesta som pridala banán,marhule a višne v rume-vlastne som to potrebovala minúť a koláčik je ozaj mnoha chutí aj vuní
Zajtra pridám fotku
-
Jahoda je kouzelník a fotočaroděj
-
-
Ukladám si
Ďalší komentár to už nepotrebuje..súhlasím s ostatnými
-
Ahoj Kvinek, správný postup je: použít čerstvý kokos nebo sušený namočit přes noc - jak píšeš (recept je z nějakých zahr. www a jelikož čerstvý kokos je pro nás zbytečně drahý, tak jsem ho ani neuváděla).
Já jsem zkusila namočit ráno a stačilo to, takže klidně namoč večer.
Nařeď jen citron s vodou - čím víc dáš citronu, tím to bude cítit pěkně v moučníku
Přeji, ať chutná a dej vědět. Právě jej snídám s kafíčkem
-
Nádhera
Postup nevypadá nijak složitě, takže bych to mohla stihnout v týdnu po práci, aby bylo ke snídani
Jen bych se ráda zeptala na to namočení kokosu v citronové vodě - tím je myšlena citronová minerálka nebo voda s citronovou šťávou? A vadilo by, kdybych měla namočeno déle - třeba přes noc? nebo raději kratší dobu např. 30 minut? Jinak bych to asi všechno večer nestihla a pekla bych do rána
Předem děkuji za odpovědi a ještě jednou chválím tu krásu
-
Jahudko, kdy tohle vsechno mam realizovat????? Zase takova krasa
-
Krásný koláček
+8
-
jahoda dokonale ako vzdy
-
Krásně vypadá a určitě je dobrý
+1
-
Nádhera
+
-
to vypadá náramně jedle, samé dobroty a fotky krásné
-
hmmmmm +1
, a co to jablíčko? to je vtipný
-
Jahodo tvoje fotky nemají chyby, krásně nazdobené, koláč mňamkový
-
pro rány boží
ten je opět božíííí
jahodo,moučníky v tvém podání umocněné překrásnými fotkami,nemají konkurenci
P.S.taky se mi líbí "vážení" na hrníčkyno,joo,ale ten rybíz už mi mrazák nenabízí
co tak nechat "nacucat"brusinky rumíčkem