Kaldoun
Máte rádi staročeské recepty? Pak rozhodně musíte vyzkoušet kaldoun. Proslavila ho Magdalena Dobromila Rettigová. Tradiční recept na sytou a hřejivou polévku, ve které využijete všechny odřezky, kosti a drůbky třeba z kachny nebo jiné drůbeže.
Suroviny pro 6 porcí
6 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 9 074 kJ / 2 169 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 90,46 g |
Tuky | 108,11 g |
Vláknina | 38,26 g |
Cholesterol | 1,81 g |
Sodík | 1,06 g |
Sůl | 2,16 g |
Sacharidy | 194,42 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Recept je z kuchařky: ZAPOMENUTÉ POKLADY ČESKÉ KUCHYNĚ, ANEB JAK TO TA BABIČKA TENKRÁT VAŘILA...
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
11. 11. 2023 14:44
Úžasný, děkuji babičkám i autorovi.
28. 1. 2017 17:33
casino: gágorky!
28. 1. 2017 16:42
makahari:
To co popisujete jsou "kaldounky"
No, čert ví co bylo dříve - zda kaldounky, či kaldoun
To co popisujete jsou "kaldounky"
No, čert ví co bylo dříve - zda kaldounky, či kaldoun
28. 1. 2017 15:53
Zapomněla jsem zdůraznit, že než se špejle vytáhne z té ruličky, zlehka přimáčkne trubelku k válu, aby se nerozmotala.
28. 1. 2017 15:36
Maminka nás naučila dávat do kaldounu "trubelky". Tenhle výraz už snad nikdo nezná, i když se jedná o nudlové těsto, rozválené (na tlouštku nudlí nebo flíčků) a nakrájené zoubkovaným rádýlkem na čtverečky cca 1,5x1,5 cm a pak přiložit špejli na jeden roh čtverečku a přes špejli stáčet do trubičky k protilehlému rohu.
11. 11. 2016 23:44
super... dneska jsem vařila z husy
6. 6. 2012 23:35
+5
6. 6. 2012 22:45
jo jo, copak naše ba a prababičky ty uměly
krása
krása
4. 6. 2012 15:29
hmmmmm voňavý kaldoun - mňam dělám a vím
3. 6. 2012 16:40
moc povedený recept i polévečka +2
3. 6. 2012 16:01
tak jsi mi připomněla mou babičku,jako kdyby Ti recept ona sama diktovala i fotka byla, jako z jejího talíře, musím si celý tento podrobný recept uložit, pěkně jsi to popsala
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 4 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 8 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 9 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 9 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 9 hodinami
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 11 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Smažená rýže s kuřecím masem jako z asijského bistra
JaninaZ. uvařila před 2 hodinami
Škvarkovníčky (škvarkové rohlíčky)
Tonja uvařila před 3 hodinami
Úžasně rychlá tvarohová buchta s povidlím, chuť jako koláče, hned hotová
Viera19@seznam.cz uvařil před 3 hodinami
Nadýchaný perník
Haninaa uvařil před 4 hodinami
Houbovo-pórkové vepřové maso
Elivet uvařil před 4 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Moanka uvařila před 5 hodinami
Čokoládové muffiny bez mléka
Wanilor uvařila před 7 hodinami
Brownies I.
MarenkaKonvalinkova uvařila před 8 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Svatomartinské akce v Praze 2023: Kde ochutnáte slané husí frgále, kde placky přesňáky a kam na nejlepší pečenou husu
Vývar z masa a kostí je základem polévek i omáček. Jak uvařit ten nejlepší vývar
Další recepty
Tématické fráze: kaldoun kachní kaldoun kaldoun podle pohlreicha kaldoun recept kachní kaldoun recept polévka kaldoun husí kaldoun pohlreicha kaldón recept na kaldoun kureci kaldoun kalgoun kachní kaldoun pohlreich husí polévka kaldoun kaldoun pohlreich recept kaldoun caldoun kachni kaldon recepty kaldoun polévka kaldoun recept recepty na vaření kaldoun
Suroviny: vývar kachní, mrkev, celer, petržel, cibule, mouka hladká, máslo, sůl, pepř mletý, voda, skelet kachní, mrkev, celer, petržel, cibule, česnek, petrželka, sůl, bobkový list, koření nové koření, pepř celý, játra kachní, česnek, sůl, pepř mletý, vejce, majoránka čerstvá, máslo, strouhanka, mouka hrubá, vejce, voda
Kaldoun
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VoJ9
11 názorů