Kaldoun
Máte rádi staročeské recepty? Pak rozhodně musíte vyzkoušet kaldoun. Proslavila ho Magdalena Dobromila Rettigová. Tradiční recept na sytou a hřejivou polévku, ve které využijete všechny odřezky, kosti a drůbky třeba z kachny nebo jiné drůbeže.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 074 kJ / 2 169 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 90,46 g |
Tuky | 108,11 g |
Vláknina | 38,26 g |
Cholesterol | 1,81 g |
Sodík | 1,06 g |
Sůl | 2,16 g |
Sacharidy | 194,42 g |
Postup přípravy
Krok 1: Očištěný kachní skelet i s droby dáme vařit do hrnce s celou zeleninou, cibulí a česnekem. Po zavaření sbíráme z hladiny pěnu. Teprve pak přidáme sůl, divoké koření a vaříme asi 2 hodiny. Vývar scedíme a droby pokrájíme na malé kostičky.
Krok 2: Očištěná kachní játra rozmixujeme, přidáme celé vejce, máslo, sůl, pepř, nastrouhaný česnek, čerstvou majoránku a lehce zahustíme strouhankou. Vše promícháme a z těsta tvarujeme knedlíčky, které zavaříme v osolené vodě.
Krok 3: Na vále smícháme mouku, vejce a půl skořápky vody a vytvoříme pevné nelepivé těsto. Rozválíme na tenký plát (přes který by měl prosvítat vzor utěrky) a dáme zaschnout. Po zaschnutí z něj nakrájíme asi centimetrové čtverečky, které zavaříme později v polévce.
Krok 4: Na másle osmahneme nastrouhanou čerstvou zeleninu (dokud nám to celé mrkev krásně nezabarví do žluta), přidáme nakrájenou cibuli, trošku ještě osmahneme, zasypeme moukou a uděláme jíšku. Poté zalijeme kachním vývarem a necháme vše cca 10-15 minut povařit.
Krok 5: Pak vložíme flíčky, povaříme dalších cca 10 minut, dokud nejsou flíčky měkké, přidáme předvařené knedlíčky a pokrájené kachní maso, aby se vše prohřálo, dochutíme solí, pepřem a nasekanou petrželkou a necháme chvilku odstát, aby se petrželka rozvoněla.
Zveřejněno 3. 6. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kaldoun
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VoJ9
Moje poznámka
Kaldoun
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VoJ9
Nejnovější recepty
Krkovička se sušenými rajčaty a hráškem
Přidáno před 10 hodinami
Kořenová zelenina ve sladkokyselém nálevu
Přidáno před 12 hodinami
Makový litý koláč se švestkami
Přidáno před 12 hodinami
Kuřecí špíz s bylinkovou marinádou
Přidáno před 12 hodinami
Salsa zavařená na zimu
Přidáno před 12 hodinami
Steaky z kapra
Přidáno před 12 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Polévka z hlávkového zelí
Pitan před 29 minutami
Rychlý švestkový koláč
Macek13 před 1 hodinou
Špagety s mletým masem
Macek13 před 1 hodinou
Cuketové placičky
kachlicka77 před 1 hodinou
Jablkový koláč z jogurtu (s perníkovou drobenkou)
Sony.P před 2 hodinami
Karamelový dezert
thekumsen před 2 hodinami
Kuře pečené v máslové marinádě
jijana před 3 hodinami
Lasagne se špenátem
Sova1 před 4 hodinami
Uzený vývar s nudlemi a knedlíčky
barypb před 6 hodinami
Hrušková povidla na frgále
LeoBart před 6 hodinami
Tématické fráze:
kaldoun,
kachní kaldoun,
kaldoun podle pohlreicha,
kaldoun recept,
kachní kaldoun recept,
polévka kaldoun,
husí kaldoun pohlreicha,
kaldón,
recept na kaldoun,
kureci kaldoun,
kalgoun,
kachní kaldoun pohlreich,
husí polévka kaldoun,
kaldoun pohlreich,
recept kaldoun,
caldoun,
kachni kaldon,
recepty kaldoun,
polévka kaldoun recept,
recepty na vaření kaldoun
Suroviny:
vývar kachní,
mrkev,
celer,
petržel,
cibule,
mouka hladká,
máslo,
sůl,
pepř mletý,
voda,
skelet kachní,
mrkev,
celer,
petržel,
cibule,
česnek,
petrželka,
sůl,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř celý,
játra kachní,
česnek,
sůl,
pepř mletý,
vejce,
majoránka čerstvá,
máslo,
strouhanka,
mouka hrubá,
vejce,
voda
Komentáře (13)
To co popisujete jsou "kaldounky"
No, čert ví co bylo dříve - zda kaldounky, či kaldoun
krása