Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kaldoun

Máte rádi staročeské recepty? Pak rozhodně musíte vyzkoušet kaldoun, který proslavila M. D. Rettigová. Tradiční sytá a hřejivá polévka, ve které využijete všechny odřezky, kosti a drůbky, dokáže zahnat všechny chmury.

Hodnocení receptu je 4,7 (20×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Mirusha Mirusha

Náročný

Doba přípravy 205 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 145 min

205 min (60 min příprava + 145 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 074 kJ /
2 169 kcal
Bílkoviny90,46 g
Tuky108,11 g
Vláknina38,26 g
Cholesterol 1,81 g
Sodík 1,06 g
Sůl2,16 g
Sacharidy194,42 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve připravíme kachní vývar. Zeleninu i kachní skelet s droby očistíme a umyjeme. Krok 2: Vše vložíme do hrnce a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a průběžně z hladiny sbíráme pěnu. Teprve pak přidáme sůl a divoké koření. Vaříme asi 2 hodiny. Vývar scedíme a droby nakrájíme na malé kostičky. Krok 3: Očištěná kachní játra rozmixujeme, přidáme celé vejce, máslo, sůl, pepř, prolisovaný česnek, čerstvou majoránku a vše lehce zahustíme strouhankou. Promícháme a z těsta tvarujeme knedlíčky, které zavaříme v osolené vodě. Krok 4: Na vále smícháme mouku, vejce a půl skořápky vody (asi 2 lžíce vody). Vypracujeme hladké a nelepivé těsto, které rozválíme na tenký plát (měl by přes něj prosvítat vzor utěrky). Krok 5: Plát těsta necháme na utěrce proschnout. Po zaschnutí z něj nakrájíme asi centimetrové čtverečky, které později zavaříme v polévce. Krok 6: Zeleninu na polévku očistíme a umyjeme. Mrkev, celer a petržel nastrouháme, cibuli nakrájíme nadrobno. Krok 7: V hrnci rozehřejeme máslo a všechnu zeleninu kromě cibule na něm osmahneme dozlatova. Pak přidáme přidáme nakrájenou cibuli a pokračujeme v restování. Zeleninu zasypeme moukou a usmažíme jíšku. Zalijeme ji kachním vývarem a vaříme 10–15 minut. Krok 8: Pak vložíme do polévky flíčky a povaříme doměkka dalších asi 10 minut. Přidáme předvařené játrové knedlíčky a nakrájené kachní maso, aby se vše prohřálo. Krok 9: Kaldoun dochutíme solí, pepřem a nasekanou petrželkou. Před podáváním necháme chvilku odstát, aby se petrželka rozvoněla.

TIP: Abeceda polévek

Zveřejněno 3. 6. 2012

Poznámka autorky Mirusha

Recept je z kuchařky: Zapomenuté poklady české kuchyně, aneb jak to ta babička tenkrát vařila

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kaldoun

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VoJ9

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kaldoun

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VoJ9

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (13)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Dělám jako vánoční z kuřecích stehen 😉Recept po babičce...

Úžasný, děkuji babičkám i autorovi. :yes:

super... dneska jsem vařila z husy :yes:

makahari:
To co popisujete jsou "kaldounky":-)
No, čert ví co bylo dříve - zda kaldounky, či kaldoun;-)

casino: gágorky!:-D

jo jo, copak naše ba a prababičky;-):-) ty uměly:yes::yes:
krása:-K:-K;-):-):yes::yes:

hmmmmm voňavý kaldoun - mňam :yes::-D dělám a vím:-p

:-O moc povedený recept i polévečka +2:yes::yes:

tak jsi mi připomněla mou babičku,jako kdyby Ti recept ona sama diktovala ;-):-pi fotka byla, jako z jejího talíře, musím si celý tento podrobný recept uložit, pěkně jsi to popsala;-):-K:yes:

Tématické fráze:
kaldoun, kachní kaldoun, kaldoun podle pohlreicha, kaldoun recept, kachní kaldoun recept, polévka kaldoun, husí kaldoun pohlreicha, kaldón, recept na kaldoun, kureci kaldoun, kalgoun, kachní kaldoun pohlreich, husí polévka kaldoun, kaldoun pohlreich, recept kaldoun, caldoun, kachni kaldon, recepty kaldoun, polévka kaldoun recept, recepty na vaření kaldoun

Suroviny:
vývar kachní, mrkev, celer, petržel, cibule, mouka hladká, máslo, sůl, pepř mletý, petrželka, voda, skelet kachní, mrkev, celer, petržel, cibule, česnek, bobkový list, koření nové koření, pepř celý, sůl, játra kachní, česnek, sůl, pepř mletý, vejce, majoránka čerstvá, máslo, strouhanka, mouka hrubá, vejce, voda

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu