Kaldoun
Máte rádi staročeské recepty? Pak rozhodně musíte vyzkoušet kaldoun, který proslavila M. D. Rettigová. Tradiční sytá a hřejivá polévka, ve které využijete všechny odřezky, kosti a drůbky, dokáže zahnat všechny chmury.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 074 kJ / 2 169 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 90,46 g |
Tuky | 108,11 g |
Vláknina | 38,26 g |
Cholesterol | 1,81 g |
Sodík | 1,06 g |
Sůl | 2,16 g |
Sacharidy | 194,42 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve připravíme kachní vývar. Zeleninu i kachní skelet s droby očistíme a umyjeme.
Krok 2: Vše vložíme do hrnce a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a průběžně z hladiny sbíráme pěnu. Teprve pak přidáme sůl a divoké koření. Vaříme asi 2 hodiny. Vývar scedíme a droby nakrájíme na malé kostičky.
Krok 3: Očištěná kachní játra rozmixujeme, přidáme celé vejce, máslo, sůl, pepř, prolisovaný česnek, čerstvou majoránku a vše lehce zahustíme strouhankou. Promícháme a z těsta tvarujeme knedlíčky, které zavaříme v osolené vodě.
Krok 4: Na vále smícháme mouku, vejce a půl skořápky vody (asi 2 lžíce vody). Vypracujeme hladké a nelepivé těsto, které rozválíme na tenký plát (měl by přes něj prosvítat vzor utěrky).
Krok 5: Plát těsta necháme na utěrce proschnout. Po zaschnutí z něj nakrájíme asi centimetrové čtverečky, které později zavaříme v polévce.
Krok 6: Zeleninu na polévku očistíme a umyjeme. Mrkev, celer a petržel nastrouháme, cibuli nakrájíme nadrobno.
Krok 7: V hrnci rozehřejeme máslo a všechnu zeleninu kromě cibule na něm osmahneme dozlatova. Pak přidáme přidáme nakrájenou cibuli a pokračujeme v restování. Zeleninu zasypeme moukou a usmažíme jíšku. Zalijeme ji kachním vývarem a vaříme 10–15 minut.
Krok 8: Pak vložíme do polévky flíčky a povaříme doměkka dalších asi 10 minut. Přidáme předvařené játrové knedlíčky a nakrájené kachní maso, aby se vše prohřálo.
Krok 9: Kaldoun dochutíme solí, pepřem a nasekanou petrželkou. Před podáváním necháme chvilku odstát, aby se petrželka rozvoněla.
Zveřejněno 3. 6. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kaldoun
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VoJ9
Moje poznámka
Kaldoun
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VoJ9
Nejnovější recepty
Vánoční - Brněnské kytičky
Přidáno před 2 hodinami
Kuřecí čína se žampiony
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí s adžikou a kukuřicí
Přidáno 14. 10. 2025 20:26:58
Domácí jablečný štrúdl se švestkami
Přidáno 14. 10. 2025 14:33:04
Jelení závitky
Přidáno 14. 10. 2025 13:01:02
Pikantní pečená rajčata
Přidáno 14. 10. 2025 12:33:53
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Znojemská omáčka
Komtesina před 2 hodinami
Koláč ze zakysané smetany s tvarohem a povidly
Lucka 12 před 2 hodinami
Srnčí guláš na červeném víně
Sahula před 2 hodinami
Hovězí roštěná na houbách s grilovanými bramborami
Sahula před 3 hodinami
Vepřová játra na zeleném pepři
Sahula před 3 hodinami
Rybičková pomazánka
Kajkajak před 3 hodinami
Zelná pečeně
radekfiala před 3 hodinami
Pečené zelníky se slaninou
radekfiala před 3 hodinami
Kuřecí roláda s játry
Sahula před 4 hodinami
Žampiony plněné vepřovým mozečkem
ing.zdenek.trojan@seznam.cz před 4 hodinami
Tématické fráze:
kaldoun,
kachní kaldoun,
kaldoun podle pohlreicha,
kaldoun recept,
kachní kaldoun recept,
polévka kaldoun,
husí kaldoun pohlreicha,
kaldón,
recept na kaldoun,
kureci kaldoun,
kalgoun,
kachní kaldoun pohlreich,
husí polévka kaldoun,
kaldoun pohlreich,
recept kaldoun,
caldoun,
kachni kaldon,
recepty kaldoun,
polévka kaldoun recept,
recepty na vaření kaldoun
Suroviny:
vývar kachní,
mrkev,
celer,
petržel,
cibule,
mouka hladká,
máslo,
sůl,
pepř mletý,
petrželka,
voda,
skelet kachní,
mrkev,
celer,
petržel,
cibule,
česnek,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř celý,
sůl,
játra kachní,
česnek,
sůl,
pepř mletý,
vejce,
majoránka čerstvá,
máslo,
strouhanka,
mouka hrubá,
vejce,
voda
Komentáře (13)
To co popisujete jsou "kaldounky"
No, čert ví co bylo dříve - zda kaldounky, či kaldoun
krása