Kaldoun
Máte rádi staročeské recepty? Pak rozhodně musíte vyzkoušet kaldoun, který proslavila M. D. Rettigová. Tradiční sytá a hřejivá polévka, ve které využijete všechny odřezky, kosti a drůbky, dokáže zahnat všechny chmury.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 9 074 kJ / 2 169 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 90,46 g |
| Tuky | 108,11 g |
| Vláknina | 38,26 g |
| Cholesterol | 1,81 g |
| Sodík | 1,06 g |
| Sůl | 2,16 g |
| Sacharidy | 194,42 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve připravíme kachní vývar. Zeleninu i kachní skelet s droby očistíme a umyjeme.
Krok 2: Vše vložíme do hrnce a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a průběžně z hladiny sbíráme pěnu. Teprve pak přidáme sůl a divoké koření. Vaříme asi 2 hodiny. Vývar scedíme a droby nakrájíme na malé kostičky.
Krok 3: Očištěná kachní játra rozmixujeme, přidáme celé vejce, máslo, sůl, pepř, prolisovaný česnek, čerstvou majoránku a vše lehce zahustíme strouhankou. Promícháme a z těsta tvarujeme knedlíčky, které zavaříme v osolené vodě.
Krok 4: Na vále smícháme mouku, vejce a půl skořápky vody (asi 2 lžíce vody). Vypracujeme hladké a nelepivé těsto, které rozválíme na tenký plát (měl by přes něj prosvítat vzor utěrky).
Krok 5: Plát těsta necháme na utěrce proschnout. Po zaschnutí z něj nakrájíme asi centimetrové čtverečky, které později zavaříme v polévce.
Krok 6: Zeleninu na polévku očistíme a umyjeme. Mrkev, celer a petržel nastrouháme, cibuli nakrájíme nadrobno.
Krok 7: V hrnci rozehřejeme máslo a všechnu zeleninu kromě cibule na něm osmahneme dozlatova. Pak přidáme přidáme nakrájenou cibuli a pokračujeme v restování. Zeleninu zasypeme moukou a usmažíme jíšku. Zalijeme ji kachním vývarem a vaříme 10–15 minut.
Krok 8: Pak vložíme do polévky flíčky a povaříme doměkka dalších asi 10 minut. Přidáme předvařené játrové knedlíčky a nakrájené kachní maso, aby se vše prohřálo.
Krok 9: Kaldoun dochutíme solí, pepřem a nasekanou petrželkou. Před podáváním necháme chvilku odstát, aby se petrželka rozvoněla.
Zveřejněno 3. 6. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kaldoun
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VoJ9
Moje poznámka
Kaldoun
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VoJ9
Nejnovější recepty
Hřejivý karamelový Salko likér
Přidáno před 4 hodinami
Tvarohová štóla s citronovou polevou podle Josefa Maršálka
Přidáno před 6 hodinami
Rybí polévka s jikrami
Přidáno před 18 hodinami
Bramborové placičky s povidlovou omáčkou
Přidáno před 18 hodinami
Šťouchané brambory s uzeným lososem
Přidáno před 18 hodinami
Halušky s vinnou klobásou
Přidáno před 19 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Autentické špagety carbonara podle Emanuela
jana.kulkova před 1 hodinou
Babiččin vaječný koňak
[email protected] před 1 hodinou
Hovězí polévka - přesnídávková
Jan Nemec před 4 hodinami
Išlské dortíčky
dra.carol před 5 hodinami
Bramborový salát na chlebíčky
JanaEly před 5 hodinami
Ořechy s krémem
h.skrobankova před 12 hodinami
Košíčky Izidor
zvon23 před 15 hodinami
Listový salát s ořechy
Limek před 15 hodinami
Plátky z krkovičky s omáčkou ze zeleného pepře
Limek před 16 hodinami
Perníčky, které jsou hned měkké
LuciFerie před 17 hodinami
Tématické fráze:
kaldoun,
kachní kaldoun,
kaldoun podle pohlreicha,
kaldoun recept,
kachní kaldoun recept,
polévka kaldoun,
husí kaldoun pohlreicha,
kaldón,
recept na kaldoun,
kureci kaldoun,
kalgoun,
kachní kaldoun pohlreich,
husí polévka kaldoun,
kaldoun pohlreich,
recept kaldoun,
caldoun,
kachni kaldon,
recepty kaldoun,
polévka kaldoun recept,
recepty na vaření kaldoun
Suroviny:
vývar kachní,
mrkev,
celer,
petržel,
cibule,
mouka hladká,
máslo,
sůl,
pepř mletý,
petrželka,
voda,
skelet kachní,
mrkev,
celer,
petržel,
cibule,
česnek,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř celý,
sůl,
játra kachní,
česnek,
sůl,
pepř mletý,
vejce,
majoránka čerstvá,
máslo,
strouhanka,
mouka hrubá,
vejce,
voda
Komentáře (13)
To co popisujete jsou "kaldounky"
No, čert ví co bylo dříve - zda kaldounky, či kaldoun
krása