Bratislavská buchta
Pokud máte rádi vláčné a jednoduché moučníky, tento recept je přesně pro vás. Mramorová bratislavská buchta je prolévaná pudinkem a dozdobená zakysanou smetanou, která jí dodává svěží chuť. Na řezu vypadá moučník opravdu krásně a nádherně voní skořicí.
Suroviny pro 1 plech
plech o velikosti 35x25 cm
1plech
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 628 kJ / 3 974 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 94,56 g |
Tuky | 156,92 g |
Vláknina | 18,90 g |
Cholesterol | 1,33 g |
Sodík | 710 mg |
Sůl | 1,55 g |
Sacharidy | 536,50 g |
Postup přípravy
Krok 1: Plech vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Troubu předehřejeme na 180-200 °C.
Krok 2: Vejce s krupicovým a vanilkovým cukrem vyšleháme do pěny. Přidáme olej, vodu a mouku smíchanou s kypřicím práškem. Důkladně promícháme, aby v těstě nebyly hrudky.
Krok 3: Polovinu těsta nalijeme na připravený plech.
Krok 4: Do druhé části těsta přidáme kakao, dobře rozmícháme a rozlijeme cik-cak na světlé těsto.
Krok 5: Pudink uvaříme dle návodu na obalu a horký rozlijeme cik-cak na syrové těsto.
Krok 6: Plech vložíme do trouby a pečeme asi 30 minut. Špejlí vyzkoušíme, zda je těsto dobře propečené. Po vytažení by špejle měla být suchá a čistá.
Krok 7: Zakysanou smetanu promícháme s moučkovým a vanilkovým cukrem a rozetřeme ji na teplý koláč. Na závěr posypeme skořicovým cukrem a necháme alespoň 3 hodiny vychladit v lednici.
Krok 8: Vychlazenou buchtu nakrájíme na úhledné řezy a podáváme.
Zveřejněno 12. 7. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Bratislavská buchta
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/E1VY
Moje poznámka
Bratislavská buchta
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/E1VY
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Jahodový džem s mandlemi
Přidáno před 15 hodinami
Třešňovo-kakaový moučník
Přidáno před 16 hodinami
Srbská fazolová polévka s koprem
Přidáno před 17 hodinami
Jahodový jogurt
Přidáno 13. 6. 2025 21:33
Lotus poháry s ovocem
Přidáno 13. 6. 2025 14:31
Rýže s brokolicí, kapií, žampiony a kukuřicí
Přidáno 13. 6. 2025 08:39
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Krkovička na česneku
Ostluzina před 7 minutami
Kynuté buchty, plněné marmeládou
Vladik. před 53 minutami
Skořicový pletenec (Estonský kringel)
káťa před 8 hodinami
Hrníčková bábovka s tvarohem a olejem
Vytvarnik před 11 hodinami
Ostravská kapustnice
Kajkajak před 12 hodinami
Brambory s brynzou a smetanou
Ana_Kreb před 13 hodinami
Velikonoční hlavička
ivka315 před 14 hodinami
Zapečené žampiony s nivou
oligarda před 15 hodinami
Kedlubnové zelí
vanilj před 15 hodinami
Tématické fráze:
buchta,
bratislavská buchta,
buchta z hodně vajec,
buchta bez cukru,
bratislavska buchta recept,
buchty,
buchty bez cukru,
buchta ze dvou vajec,
svěží buchta,
jak dlouho péct buchtu,
jak dlouho se pečou buchty,
buchty s kypřícím práškem,
doba pečení buchty,
recept na bratislavskou buchtu,
buchty s práškem do pečiva,
buchta bez vajec,
buchta s hodne vajec,
recept na buchty,
buchta rozbouřené moře,
peceme buchty
Suroviny:
vejce,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
olej,
voda,
mouka polohrubá,
kakao holandské,
kypřící prášek do pečiva,
mléko,
pudink vanilkový,
smetana zakysaná,
cukr moučkový,
cukr skořice,
máslo,
mouka hrubá
Komentáře (16)
Nedietní, nicméně žravé
Dovolila jsem si přidat ti sem dvě fotečky, snad nebudou vadit...