Rizoto pro gurmány

Lantea Kuchařka: Lantea

Doba přípravy: 45 minut 4 porce Hovězí maso 3 názory

Suroviny

1 velká cibule
2 stroužky česneku
máslo
olej
250 g rýže arborio
hovězí vývar z kostí a masa
4 zralá rajčata
1 cuketa
snítka rozmarýnu
bílé víno suché
5 dkg parmezánu
sůl
Eidam na posypání
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Do hlubšího hrnce (ideálně keramického) dáme na olej osmahnout na jemno nakrájenou cibuli. Po jejím zesklovatění přidáme plátek másla, rozetřený česnek, zamícháme a poté nasypeme promytou rýži, kterou necháme zasmahnout (neustále mícháme).

  2. PŘÍPRAVA VÝVARU: hovězí s kostí na polévku (pokud není na výběr s pěkným kouskem masa, přidáme ještě samostatný kus zadního hovězího), 1 cibule, 2 stroužky česneku, kmín, sůl, nové koření, vše vaříme v tlakovém hrnci 1,5 až 2 hodiny.

  3. Na pánvi mezitím necháme dusit nakrájená rajčata a cuketu. Není třeba ani kapka oleje, rajčata pustí dostatek šťávy, ve které za občasného zamíchání dusíme zeleninu do měkka (používám teflonovou pánev, nepřipaluje se). Přisolíme, přidáme nakrájenou snítku rozmarýnu a pokrájené hovězí maso z vývaru.

  4. V hrnci zalijeme osmahnutou rýži bílým vínem, cca 1 cm nad povrch rýže. Za stálého míchání necháme víno vyvařit. Poté zalijeme rýži hovězím vývarem. Ten doplňujeme dokud se rýže neuvaří doměkka, neustále mícháme. Pokud není vývar sám o sobě dostatečně slaný, přisolíme.

  5. Když je rýže měkká, necháme z ní vyvařit zbytky vývaru a přidáme silný plátek másla. Poté k rýži přimícháme hotovou zeleninu s masem z pánve. Nakonec do směsi nasypeme nastrouhaný parmezán a za stálého míchání ho rozpustíme.

  6. Necháme pět minut uležet a podáváme buď samotné nebo s eidamem na povrchu.

Poznámka

Při vaření pro dítě, lze víno zcela vynechat (ani ne tak kvůli obsahu alkoholu, ten se vyvaří už při 80 °C, ale kvůli výrazné chuti, které víno zanechá, dětem většinou moc nevoní) a zalít rovnou vývarem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Rizoto pro gurmány

  • Lantea Lantea(autorka receptu)

    Jsem ráda, že jste si pochutnali a děkuju za fotky!

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Dovolila jsem si přidat fotky.
    Měla jsem jen cherry rajčátka, dala jsem 20 kousků. Česnek jsem nedala rozetřený, ale nakrájený na drobné kousky, chutná nám tak víc. Na manželovo přání jsem tam přidala hrst mražené zeleniny - fazolky, hrášek, kukuřici, připepřila, dosolila.
    Sýr jsem dávala pouze parmazán, do směsi a i na vrch. bylo to dobré ;-);-):-p:-p:yes:

    Odpovědět

  • Brutzel-Svejk Brutzel-Svejk

    Urcite velmi dobre a je k vyzkouseni. Poznamka: Arborio ryze se da nahradit tzv. mlecnou ryzi efekt je stejny.

    Odpovědět

Tématické fráze: jak vyvarit alkohol vyvaří se alkohol pridat alkohol a vyvarit vypaří se alkohol při vaření jak vyvarit z vina alkohol jak vyvařit alkohol z vína hovezi bratislavsky platek recept rizoto hovězí rizoto vyvareni alkoholu rizoto arborio vyvařit alkohol lehke recepty pro gurmany vyvaří se alkohol při vaření vyvařit alkohol z vína arabské rizoto recept kroupové rizoto s mascarpone recepty jak se vyvaří alkohol jak vyvarit vino lze alkohol vyvařit

Zapomněl/a jsem heslo