

Rizoto pro gurmány
Suroviny 4 porce
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- máslo
- olej
- 250 g rýže arborio
- hovězí vývar z kostí a masa
- 4 zralá rajčata
- 1 cuketa
- snítka rozmarýnu
- bílé víno suché
- 5 dkg parmezánu
- sůl
- Eidam na posypání
Postup přípravy receptu
Do hlubšího hrnce (ideálně keramického) dáme na olej osmahnout na jemno nakrájenou cibuli. Po jejím zesklovatění přidáme plátek másla, rozetřený česnek, zamícháme a poté nasypeme promytou rýži, kterou necháme zasmahnout (neustále mícháme).
PŘÍPRAVA VÝVARU: hovězí s kostí na polévku (pokud není na výběr s pěkným kouskem masa, přidáme ještě samostatný kus zadního hovězího), 1 cibule, 2 stroužky česneku, kmín, sůl, nové koření, vše vaříme v tlakovém hrnci 1,5 až 2 hodiny.
Na pánvi mezitím necháme dusit nakrájená rajčata a cuketu. Není třeba ani kapka oleje, rajčata pustí dostatek šťávy, ve které za občasného zamíchání dusíme zeleninu do měkka (používám teflonovou pánev, nepřipaluje se). Přisolíme, přidáme nakrájenou snítku rozmarýnu a pokrájené hovězí maso z vývaru.
V hrnci zalijeme osmahnutou rýži bílým vínem, cca 1 cm nad povrch rýže. Za stálého míchání necháme víno vyvařit. Poté zalijeme rýži hovězím vývarem. Ten doplňujeme dokud se rýže neuvaří doměkka, neustále mícháme. Pokud není vývar sám o sobě dostatečně slaný, přisolíme.
Když je rýže měkká, necháme z ní vyvařit zbytky vývaru a přidáme silný plátek másla. Poté k rýži přimícháme hotovou zeleninu s masem z pánve. Nakonec do směsi nasypeme nastrouhaný parmezán a za stálého míchání ho rozpustíme.
Necháme pět minut uležet a podáváme buď samotné nebo s eidamem na povrchu.
Poznámka od kuchařky
Při vaření pro dítě, lze víno zcela vynechat (ani ne tak kvůli obsahu alkoholu, ten se vyvaří už při 80 °C, ale kvůli výrazné chuti, které víno zanechá, dětem většinou moc nevoní) a zalít rovnou vývarem.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Rizoto pro gurmány
-
Jsem ráda, že jste si pochutnali a děkuju za fotky!
-
Dovolila jsem si přidat fotky.
Měla jsem jen cherry rajčátka, dala jsem 20 kousků. Česnek jsem nedala rozetřený, ale nakrájený na drobné kousky, chutná nám tak víc. Na manželovo přání jsem tam přidala hrst mražené zeleniny - fazolky, hrášek, kukuřici, připepřila, dosolila.
Sýr jsem dávala pouze parmazán, do směsi a i na vrch. bylo to dobré -
Urcite velmi dobre a je k vyzkouseni. Poznamka: Arborio ryze se da nahradit tzv. mlecnou ryzi efekt je stejny.