Francouzský hruškový koláč

Suroviny

4-5 zralých hrušek
150 g mouky
100 g cukru
2 vejce
1 dcl mléka
3 PL oleje
2 čl prášku do pečiva
sůl
Na polití:
80 g másla
1 vejce
3 PL cukru

Postup přípravy receptu

  1. Do misy dáme cukor, vajcia a štipku soli . Vyšľaháme do peny.

  2. Zmiešame múku s práškom do pečiva a primiešame to do vaječnej zmesi. Nakoniec pomaly vmiešame mlieko zmiešané s olejom.

  3. Rúru predhrejeme na 180°C. Formu vymažeme maslom a vysypeme múkou. Potom do formy nalejeme polovicu cesta.

  4. Hrušky očistíme, zbavíme ich jaderníkov a nakrájame na plátky. Poukladáme ich do naliateho cesta. Potom na ne nalejeme zvyšok cesta.

  5. Dáme do rúry a pečieme 10 minút pri 180 °C .

  6. Poleva: Maslo necháme rozpustiť na veľmi slabom ohni. Do čiastočne vychladnutého masla pridáme cukor a vajce a znovu všetko dobre premiešame .

  7. Po upečení koláč poprepichujeme vidličkou a na jeho povrch nalejeme polevu. Dáme znovu zapiecť na 10 minút.
    Potom vyberieme z rúry a necháme vychladnúť vo forme .

Komentáře k receptu Francouzský hruškový koláč

  • Kacita a Sofinka Kacita a Sofinka

    Luxusní koláč :-)!!! Dala jsem tam hrušky i jablka (než jsem je zalila druhou polovinou těsta tak jsem je posypala skořicí). Dobu pečení jsem protáhla o 10min. Fakt super recept a určitě někdy zopakuju:yes::yes::yes:.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja (moderátorka)

    Vynikajúci koláč. :yes: Samozrejme po úprave, do koláča neide 10 dl, ale iba 1 dl mlieka. :-) Múku som dala 100 g polohrubej a 50 g hladkej. Aby nedošlo opäť k chybe, upravila som množstvo mlieka v recepte. Akurát mi hrušky trocha v ceste spadli dolu, mala som ich poprášiť múkou, moja chyba.
    MissTwiggy: Nemôžeš "beztrestne" nahradiť v tomto koláči klasickú múku celozrnnou, potom cesto bolo husté. Mne to cesto skutočne tieklo. :-p

    Odpovědět

  • MissTwiggy MissTwiggy

    Zkoušela jsem, 10dcl=1l mléka jsem nedala, jen 1dcl a mouku napůl s celozrnnou. Bohužel těsto bylo hrozně husté, takže o nalívání na hrušky nemohla být řeč (ale možná to je tou moukou). Podle toho vypadalo i po upečení, hodně hutné, těžké, ale chuťově dobré:-)
    Jinak nápad dobrý, ta poleva je super:-) Budu dělat znovu, ale příště s jiným těstem:-)

    Odpovědět

  • mariana. mariana.

    10 dcl?Opravdu?;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: francouzský hruškový koláč hruškový koláč hruskovy kol francouzský hruškový koláč s drobenkou hruškový kolá hruškový koláč recept top recepty hruškový koláč francouzský hruška hruškový koláč francouzsky francouzský hruškový koláč recept recept na francouzský hruškový koláč hruškovy kolaš franczsky hrukov kol hrukov kol hruškový koláč s ořechy recept francouzský koláč hruškový francouzský hruškový koláč s mandlová hruškovy páj francouzsky kolač c hruškový koláč bez vajec