Karamelizované hrušky s vanilkovou omáčkou Anglaise

Suroviny 4 porce

2 velké hrušky
100 g másla
2 lžíce krupicového cukru
omáčka Créme Anglaise:
250 ml smetany ke šlehání
1 lžička vanilkového extraktu Vanilleschoten
30 g moučkového cukru
2 žloutky

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve připravíme omáčku Anglaise. Žloutky vložíme do kastrolku a umícháme je s cukrem do hladké světlé pěny.

  2. Smetanu nalijeme do jiného kastrolku, přidáme lžičku vanilkového extraktu a na nejnižší teplotě zahříváme až k bodu varu.

  3. Za občasného promíchání pak udržujeme při lehkém probublání asi 5 minut.

  4. Horkou smetanu poté po malých částech pomalu vléváme do žloutkové směsi a stále šleháme.

  5. Vrátíme na plotýnku s nízkou teplotou a za stálého míchání uvedeme téměř k bodu varu.

  6. Po zhoustnutí omáčky odstavíme a občas promíchneme.

  7. Hrušky oloupeme, rozkrojíme, odstraníme jádřince a nakrájíme na plátky.

  8. Na pánvi roztopíme máslo a hrušky opékáme dozlatova.

  9. Přisypeme cukr a necháme vše zkaramelizovat.

  10. Opečené plátky hrušek vyjímáme z tuku na talíř a při podávání je přeléváme vlažnou vanilkovou omáčkou.

Poznámka od kuchařky

Doporučuji vynikající vanilkový extrakt - http://www.toppotraviny.cz/vanilka-a-vanilkove-pro...

Komentáře k receptu Karamelizované hrušky s vanilkovou omáčkou Anglaise

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    luxusní pochoutka:yes::-D

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

  • Pajaja Pajaja

    Předpokládám, že lze použít jakýkoliv vanilkový extrakt. . . ;-)

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    aaadobromila: Jestli myslíš takovou tu láhev na bombičky, co našlehá smetanu, tak tu...bohužel nemám. Pracovala jsem s ní celé roky, když jsem pomáhala v hospodách a pak, když jsme měli vlastní provozovnu. Dneska mi musí stačit taková ta ruční "pumpa", co smetanu našlehá a ovoskovaný pytlík s tvarovací hubičkou.;-)

    Odpovědět

  • aaadobromila aaadobromila

    Eliz, u nás doma by to bylo podobně, jako u Vás. Také by se zaprášilo a také by to dětem bylo vzácné :-D. Vypadá to moc krásně. Ty máš určitě na šlehačku tu bombičkovou "pistoli", že? Ta mi v domácnosti ještě chybí... Bodík :yes:.

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska

    No, tak to bych si také ráda dala.Hrušky miluji a k tomu ta vanilková omáčka,no ...mňam.:yes::yes:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    U nás se sladkému otevřou dveře také jen jednou za čas... Dělala jsem to dnes pro děti na odpolední slavnostní svačinku a dcera konstatovala, že nic tak dobrého ještě nejedla...asi proto, že není na sladkosti zvyklá..;-):-D;-)
    Děkuji za reakce.:-K

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    hmmm, no to by moc chutnalo:-p:-p:yes::yes:;-);-):-K

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Eli, to je veľmi pekný recept:yes:;-) Nie som na sladké, ale toto by som zjedla s chuťou, keby si ma ponúkla :-D;-)

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    to musí bát bašta:-K:-K

    Odpovědět

  • Marketicka Marketicka

    mnam to bych si hned dala:-K:-K:-K:-);-)

    Odpovědět

  • Iness Iness

    Eli, to musí být pochoutka;-):yes:.

    Odpovědět

  • maiva maiva

    To je luxusní recept:-O:-p+:yes: super foto jako vždy:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: karamelizovane hrusky karamelizovaná hruška vanilkova omacka pohlreich créme anglaise zkaramilizovaná hruška karamelizovane hrusky recept karamelizovana hrušky zkaramelizovana hruska skaramelizovaná hruška omacka z hrusek karamelizovane ovoce karamelizovane hruaky hruska karamelizovana zkaramelizovana hrušky pohlreich cream alglaise karamelizovaná hruška na víně vanilková omáčka -pohlreich karamelizovana hruska recept hrusky recept hruška na másle