Noky v červeném zelí
Jemné noky obalené v dušeném červeném zelí a doplněné žampiony tvoří originální vegetariánské jídlo, které zasytí a zároveň potěší svou barevností i chutí.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 534 kJ / 2 757 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 57,73 g |
Tuky | 91,53 g |
Vláknina | 49,74 g |
Cholesterol | 310 mg |
Sodík | 7,09 g |
Sůl | 18,39 g |
Sacharidy | 401,82 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejdříve připravíme těsto: brambory řádně vydrbeme kartáčkem pod vodou a dáme vařit do slané vody i se slupkou doměkka.
Krok 2: Zelí zbavíme košťálů a vrchních listů a nakrájíme ho na jemné nudličky. Cibuli nakrájíme najemno. Jablko zbavené slupky a jádřince nastrouháme nahrubo na slzičkovém struhadle.
Krok 3: Do hrnce, ve kterém budeme zelí dusit, dáme 2 lžíce oleje a na něm orestujeme cibulku. Až zesklovatí, přidáme všechno koření. Když se rozvoní, přidáme zelí, jablko, mošt a vývar. Toho jen půlku, druhou přidáme dle potřeby v průběhu dušení zelí.
Krok 4: Osolíme, ochutíme cukrem a octem. Toto vše děláme s citem a podle svých zvyklostí a chuti. Do hotového zelí přihodíme nahrubo sekané ořechy.
Krok 5: Očištěné žampiony orestujeme v pánvi na zbývajícím oleji. (Můžeme přidat ždibec másla.) Trošku osolíme a restujeme cca 5 minut.
Krok 6: Částečně vychladlé brambory zbavíme slupky a najemno je nastrouháme nebo prolisujeme. Přidáme mouku, vajíčko, lžičku soli a rozpuštěné, zchladlé máslo. Na vále, posypaném moukou vypracujeme pružné těsto.
Krok 7: Postavíme vodu na vaření noků. Vodou nebudeme šetřit a taky ji řádně osolíme.
Krok 8: Z těsta uděláme váleček, který pak krájíme na stejně velké dílky a snažíme se z nich vytvarovat noky. Vidličkou do noků vytlačíme vroubky.
Krok 9: Vhodíme je do vroucí vody. Jakmile vyplavou, ihned je vylovíme děrovanou lžící. Dáme do sítka okapat a můžeme zlehka omastit přepuštěným máslem.
Krok 10: Na talíř urovnáme noky, zelí i žampiony. Kdo chce, může doladit čerstvě mletým pepřem.
Zveřejněno 26. 11. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Noky v červeném zelí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2Dmz
Moje poznámka
Noky v červeném zelí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2Dmz
Nejnovější recepty
Liptovská pomazánka
Přidáno před 11 hodinami
Tagliatelle s čerstvými houbami a smetanou
Přidáno před 18 hodinami
Vánoční - Brněnské kytičky
Přidáno 15. 10. 2025 20:18:42
Kuřecí čína se žampiony
Přidáno 15. 10. 2025 13:00:02
Domácí zelí s mrkví
Přidáno 15. 10. 2025 11:01:01
Dýňový chlebíček
Přidáno 15. 10. 2025 09:00:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Loštická cibulačka
Sahula před 6 hodinami
Babiččina kulajda
rapav před 6 hodinami
Loštické kuře
Sahula před 7 hodinami
Ledvinky po uhersku
Sahula před 7 hodinami
Ledvinky na paprice
Sahula před 7 hodinami
Segedínský salát podle ČSN
pavelcicha před 10 hodinami
Ševcovský mls II.
redwinn před 10 hodinami
Piškotový dort s tvarohem a jahodovým želé
Lunaskira před 10 hodinami
Sýrovo - kuřecí placičky
Standa67 před 11 hodinami
Jednoduché věnečky z odpalovaného těsta
Veruli před 11 hodinami
Tématické fráze:
noky,
cervene zelí se skořicí,
noky se zelim,
noky k zeli,
co k červenému zeli,
červené zelí recept,
noky recept,
zelí s noky,
jak se vaří noky,
noky s červeným zelím,
noky a zelí,
jak dlouho se vaří noky,
noky do zelí,
jak dlouho se vaří červené zelí,
červené zelí top recepty,
dušený nok,
zelí s nokama,
dušené zelí s noky,
červené zelí s hřebíčkem,
jak se vaří gnocchi
Suroviny:
brambory,
vejce,
mouka polohrubá,
máslo,
sůl,
zelí červené,
cibule,
jablko,
mošt jablečný,
vývar zeleninový,
koření hřebíček,
skořice,
koření nové koření,
bobkový list,
žampióny,
ořechy vlašské,
cukr krupice,
ocet jablečný,
sůl,
olej
Komentáře (56)
opravdu doporučuji to zelí vyzkoušet, na druhý den je prostě MLASK
Ale to tvoje zelíčko je ma zaujalo, je extra krásne...
Noky doma uvaříme, zelíčkem je proložíme.
Kdo chce, dá si masíčko a k tomu dobré pivíčko
Noky v červeným zelí, to zas bude síla!
Brambory a zelíčko červené je třeba.
Co tam ještě přidáme? Netreba je chleba!
Hřebíčky, železný ne! Co to Jardo plácáš??
Ty, kdyby si vole sněd, tak tancuješ čardáš!
Ještě různé koření,i bobkové listy,
přijde tam i skořice, s tím jsem si fakt jistý.
Brambor na ňok oloupem, zbydou nám jen slupky,
ty hodíme slepicím,a nacpem si pupky!!!
Bodík připsán