

Bramborový nákyp s mletým masem
Suroviny 6 porcí
- 500 g mletého masa
- cca 1 kg uvařených brambor ve slupce
- 1 menší cibule
- 3 stroužky česneku
- majoránka
- mletá paprika
- sůl
- pepř
- drcený kmín
- Vegeta
- 2 menší hrsti hrubé mouky
- 1 malá hrst strouhanky
- 1 smetana na vaření
- 3-4 PL sýrové omáčky v prášku
- 20 dkg tvrdého sýru
- 100 g taveného sýra
- olej
Postup přípravy receptu
Mleté maso smícháme v misce s majoránkou, solí, špetkou drc. kmínu, pepřem, paprikou a prolis. česnekem.
Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme ochucené mleté maso. Mícháme, dusíme, dokud se nezačne rozpadat. Odstavíme z plotýnky.
Pekáček vymažeme olejem a vysypeme strouhankou.
Brambory nastrouháme nahrubo, v misce je promícháme se solí, špetkou pepře a mlet. papriky, majoránkou, drc. kmínem, hrubou moukou a strouhankou.
Vzniklou hmotu si opticky rozdělíme na 2 části.
První část dáme na dno pekáčku, rovnoměrně po celém dnu. Na to dáme mleté maso, na maso položíme plátky tav. sýra. Na sýr rozložíme zbytek brambor.
Ve smetaně rozmícháme trochu vegety, pepře a sýrovou omáčku . Vzniklou směsí zalijeme po celém povrchu nákyp. Povrch posypeme nastrouhaným sýrem.
Dáme péct do vyhřáté trouby na cca 180° cca 30-40 minut - sýr zezlátne.