"Velikonoční hrátky" Karamelové slepičky
Vytvořit velikonoční slepičky z korpusků na včelí úlky bude sice pracné, zdlouhavé a náročné na tvořivost, ale ten výsledek! Ten bude stát za to! Hejno roztomilých ptáčků vykouzlí úsměv na tvářích dětských i dospělých koledníků.
Suroviny pro 1 dávka
60 kusů
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 17 130 kJ / 4 094 kcal  | 
|---|---|
| Bílkoviny | 80,05 g | 
| Tuky | 336,05 g | 
| Vláknina | 36,74 g | 
| Cholesterol | 510 mg | 
| Sodík | 19 mg | 
| Sůl | 0,00 g | 
| Sacharidy | 169,00 g | 
Postup přípravy
Do rozvíratelné formičky na včelí úlky vmáčkněte část „těsta“ a prstem (nebo koncem širší vařečky) do něj vyhlubte větší otvor. Pomocí cukrářského sáčku naplňte úlek krémem, vyndejte ho z formičky a přilepte na upečené kolečko.
Takto postupujte pořád dál, až vám nezbude žádné těsto a uložte úlky do ledničky ztuhnout. Krok 5: V tuto chvíli by už karamelky měly být dokonale rozpuštěné a připravené k tvarování. Modelujeme hřebínky a zobáčky pro budoucí slepičky. Karamelová hmota je pěkně tvárná, ale jen když je teplá, takže ji během práce budete muset párkrát přihřát (to už ale trvá jen pár minut). Krok 6: Hotové výtvory pak ukládejte na podložku potaženou potravinovou fólií a nechte je chvíli ztuhnout (prakticky jim stačí vychladnout a jsou hned pěkně tuhé). Krok 7: Mezitím v tepluvzdorné míse postavené nad hrnec s mírně vroucí vodou tak, aby se její dno nedotýkalo hladiny rozpusťte bílou čokoládu nebo hotovou polevu. Každý úlek v ní pak namáčejte tak, že nejprve polijete špičku úlku (hlavičku), a pak jeho podélnou polovinu (okřídlený hřbet).
Polité slepičky odkládejte na podložku pokrytou potravinovou fólií, aby se k ní nepřilepily. Do ještě vláčné čokolády „přilepte“ na oba boky poloviny mandliček (křidélka) a na vrch každé hlavičky lehce přimáčkněte hřebínek a opět dejte ztuhnout do ledničky. Krok 8: Kousek hořké čokolády rozpusťte ve vodní lázni, nebo v mikrovlnné troubě. Nechte mírně vychladnout a pomocí párátka z ní vytvořte na hřbetu slepiček tmavé puntíky (kropenatý vzor) a na bílé hlavičce 2 protáhlé flíčky (oči) – těm můžete případně doplnit ještě bílé panenky ze zbytků světlé polevy. Krok 9: Jako poslední vyhlubte pomocí párátka v obličejové části slepičky malou dírku, do které zasuňte karamelový zobáček a máte hotovo.
Zveřejněno 22. 3. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
						
					
"Velikonoční hrátky" Karamelové slepičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/6xo9
Moje poznámka
					
				
"Velikonoční hrátky" Karamelové slepičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/6xo9
Nejnovější recepty
	
			
	
	
Silný základ na omáčky podle Petra Hajného
Přidáno před 2 hodinami
	
			
	
	
Poctivý vývar z hovězích kostí podle Petra Hajného
Přidáno před 16 hodinami
	
			
	
Čočkové karbanátky II
Přidáno před 18 hodinami
	
			
	
Brynzové halušky
Přidáno před 20 hodinami
	
			
	
Sýrové placky
Přidáno před 23 hodinami
	
			
	
Krůtí steak se zeleninovým kuskusem
Přidáno 3. 11. 2025 09:00:03
Články s tímto receptem
Přečtěte si
	
			
		
	
	
			
	
	
			
		
	
	
			
		
	
	
			
		
	
	
			
	
	
			
		
	
	
			
		
	
Nejnovější články
	
			
		
	
			
		
	
			
		
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
	
			
	
Rajská omáčka s masovými kuličkami a knedlíkem
klarence před 34 minutami
	
			
	
Bramborová kuřecí polévka
chachar před 44 minutami
	
			
	
	
Mrkváče
ZdenaUvizlova před 2 hodinami
	
			
	
Maso po Sečuánsku
Rudisek před 2 hodinami
	
			
	
	
Margotková kolečka
Miiichiii21 před 2 hodinami
	
			
	
	
Květáková polévka
Eva_H před 12 hodinami
	
			
	
Cheesecake od Evy
Ivvettaa před 14 hodinami
	
			
	
Bílé fazole nakyselo
Milerka před 15 hodinami
	
			
	
Svačinové sendviče
Kajkajak před 15 hodinami
	
			
	
	
Špagety à la carbonara
dolejsovaveronika před 16 hodinami
						Tématické fráze:
						
							háčkované slepičky, 
						
						
							háčkovaná slepička, 
						
						
							slepičky, 
						
						
							velikonocni hackovani, 
						
						
							kouzelná vařečka recepty, 
						
						
							recepty na velikonoční sladkosti, 
						
						
							slepicka na vajíčka z těsta, 
						
						
							háčkovaná velikonoční hnízda, 
						
						
							velikonocni recepty, 
						
						
							slepička z papíru, 
						
						
							háčkované slepičky postup, 
						
						
							velikonoční úlky, 
						
						
							velikonoční cukrovinky recept, 
						
						
							dort slepicka, 
						
						
							velikonocni plechovky, 
						
						
							prodej slepiček, 
						
						
							vceli uly testo slepicky, 
						
						
							háčkované velikonoční kuřátka, 
						
						
							prodej velikonočního cukroví, 
						
						
							háčkování slepička
						
					
						Suroviny:
						
							mandle, 
						
						
							piškoty, 
						
						
							máslo, 
						
						
							salko, 
						
						
							salko, 
						
						
							karamelky, 
						
						
							čokoláda bílá, 
						
						
							čokoláda tmavá
						
					
	
			
	
Komentáře (42)
Bohužel jsem neměla kulatou formičku na včelí úly, tak moje slepičky mají špičaťější hlavu.
Mám skromný dotaz: Nechceš posílat na dobírku