Marinovaný lilek se špenátem

JanaDorazinova Kuchařka: JanaDorazinova

Doba přípravy: 20-30 min + uležení lilku 1-2 porce Zeleninová jídla 35 názorů

Suroviny

1 menší lilek
sůl
Na marinádu:
3-4 lžíce olivového oleje
trošku provensálského koření
2-3 stroužky česneku
1/4 lžičky chilli - (tekuté, sypké)
1 lžička sojové omáčky
špetka soli
1 lžička gustinu
Recept si zatím oblíbilo 18 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z lilku nakrájíme cca 9 koleček 2-3 mm širokých. Osolíme je a necháme chvíli vypotit.

  2. Pak sůl otřeme, lilek vysušíme a kolečka potřeme marinádou z oleje, rozetřeného česneku, provensálského koření, , čili, sojové omáčky, soli a gustinu.

  3. Necháme odležet do druhého dne v uzavíratelné misce.

  4. Na pekáč dáme pečící papír, troubu rozehřejeme na 220°C, zapneme horký vzduch, nebo gril a kolečka naklademe na papír.

  5. Grilujeme v troubě cca 20 minut a během grilování otáčíme. Ze začátku jsou kolečka měkká. Jakmile začnou být křupavá, vyjmeme je a podáváme.

  6. Takto upravený lilek můžeme samozřejmě použít k čemukoliv, co máme rádi. K opečeným bramborám, k zelenině, k masu a pod.

Poznámka

Inspiroval mne opět Egypt, kde se podobná kolečka lilku podávala ke snídani a já se ho mohla ujíst:-). Ingredience egyptského lilku neznám, tak jsem trochu experimentovala a moc jsem si pochutnala.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Marinovaný lilek se špenátem

  • kamila29: děkuji za vyzkoušní:-)

    Odpovědět

  • kamila29 kamila29

    Vyzkoušeno a mohu doporučit, moc dobrý :yes:. S bagetou výborná letní večeře.

    Odpovědět

  • petram: Moc děkuji!!!

    Odpovědět

  • petram petram

    Jani, výborný recept. Lilek mám moc ráda a "přímořské" marinované variace přímo zbožňuji. Doma jsme si moc pochutnaly. Přidávám fotky a bodík. :yes::-p

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Musí to být dobré. Zkusím, jen budu šetřit olejem, 3-4 lžíce jsou pro mne moc.:yes:+...už jsem dala bod dřív.

    Odpovědět

  • nigina: Děkuji!!:-) No, ten špenát k tomu byla taková z nouze ctnost;-)

    Odpovědět

  • nigina nigina

    mňááááám:-p tak toto sú moje dve asi najoblubenejšie zeleniny, ale nikdy mi nenapadlo ich kombinovať. no a aká to bola chyba!!! ;-) Tak veru, už aj som si recept vtrepala do hlavy a po nákupe sa do toho pustím. Určite to bude skvelé, dík za receptuš:-K, a jasne že +:yes:

    Odpovědět

  • aisha:;-):-))

    Odpovědět

  • aisha aisha

    Jani, pekny receptik..lilek mam doma, ze bych si ho rano nalozila? Delas mi chute..;-):-K:yes:

    Odpovědět

  • Masula Masula

    Tak to musí chutnat skvěle:yes:,zítra si koupím lilek a vyzkouším;-):-K

    Odpovědět

  • Anna Kocikova: Joo, ten mi zbyde!;-) Já si totiž v Bille nechám naložit na váhu rajčata, pak nechám zvážit a pak si nechám dolít olej:-D. To je vyčůrané, co?:-D Díky za tip;-)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    S tím špenátem bych si moc pochutnala:-p:yes::yes:
    Jani,jestli Ti někdy zbyde olej ze sušených rajčat a nedělá Ti zle čenek,tak k tomu přidej pár prolisovaných stroužků a lilek do toho přes noc nalož:-*:yes:

    Odpovědět

  • chocolate: Tak pak mi napiš, jestli v tom byl rozdíl;-). Já nevím, nezkoušela jsem to tak, jako ty:-))

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    magdalenka:Já už jsem ho párkrát dělala, ale nikdy mě to moc neoslovilo.Buď už je ze mě velká holka, která pozná, co je dobré..nebo jsem konečně narazila na "můj" recept:-).
    Jani, přidám ti foto druhého lilku, který jsem naložila na zítra;-), musím vyzkoušet i to delší marinování.

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: zapečený lilek se špenátem lilek kytka lilek marinovany v česneku grilovaný lilek nálož marinovaný špenát v jogurtu marinovany lilek cuketa lilek špenat kytka lilek lilek marinovaný cuketa se špenátem a bramborovým knedlíkem "lilek" "špenát" recepty chocolate talířky lilky se spenatem

Zapomněl/a jsem heslo