Krok 1: Nejprve je třeba opražit si mandličky. Rozehřejte si pánev se silným dnem a jakmile bude rozpálená, nechte v ní roztopit 2 lžíce másla. Vsypte mandle a za neustálého míchání je pražte na středním plameni asi tak 10 minut, až rovnoměrně zezlátnou a rozvoní se kuchyní.
Krok 2: Přesuňte je na talíř vyložený papírovým ubrouskem, aby se odsál přebytečný tuk. Ani je nemusíte nechat vychladnout a rozmixujte je úplně na jemno. Přesypte je do větší mísy společně se 140 g hladké mouky a promíchejte.
Krok 3: Do mixéru od mandliček (nemusíte ho umývat) přesuňte 100 g změklého másla, 1 vejce pokojové teploty a jednu a půl lžíce třtinového cukru a vše společně vyšlehejte do světlé pěny (trvá to minimálně 4 minuty). Máslovou směs přendejte k mandličkám s moukou a propracujte v měkké těsto.
Krok 4: Jelikož by se vám s ním špatně pracovalo, zabalte ho do potravinové fólie a uložte alespoň na 20 minut do ledničky. Jakmile je těsto vychlazené, vyndejte ho z lednice a pořádně propracujte.
Krok 5: Křehké těsto je hodně lepivé, takže při klasickém podsypávání se do něj zapracuje další zbytečná mouka. Proto je nejlepší rozvalovat ho na kusu fólie tak, že mezi těstem a válečkem je další plát fólie. Díky fólii navíc snadno přesunete těsto do formy na koláč (viz tipy a triky), kterou nemusíte vymazávat ani vysypávat, protože těsto je samo o sobě dost mastné.
Krok 6: Těsto do formy jemně přitlačte a hodně ostrým nožem ořízněte okraje. Formu přikryjte potravinovou fólií a uložte buď na hodinu do ledničky, nebo na 10 minut do mrazáku ztuhnout. Mezitím máte chvilku na přípravu čokoládového krému.
Krok 7: Na hrnec s mírně vroucí vodou položte teplovzdornou mísu s 200 g rozlámané čokolády a nechte ji pozvolna rozpustit. Mezitím si ve vyšší nádobě rychle vyšlehejte mascarpone se šlehačkou jen tak, aby se spojily.
Krok 8: Rozpuštěnou čokoládu nechte tak 10 minut za občasného míchání vychladnout, a pak do ní přidejte mascarpone se smetanou a už jen rukou zlehka promíchejte. Hotový krém raději neukládejte do ledničky, protože by mohl příliš zatuhnout, raději jej ponechte při pokojové teplotě (ovšem přikrytý).
Krok 9: Zapněte troubu na 160°C. Jakmile je těsto vychlazené, pořádně jeho dno propíchejte vidličkou, aby měla kudy utíkat pára při pečení. Koláčovou formu zakryjte kusem pečicího papíru tak, aby přikrýval i okraje koláče a zatižte ho suchými luštěninami, aby se vám při pečení nezvedalo dno koláče. Vložte do vyhřáté trouby a pečte 20 minut.
Krok 10: Sejměte pečicí papír a ještě 10 minut dopékejte. Pozor ať těsto moc nevysušíte, jinak se vám bude při krájení strašně lámat a drolit. Vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout (viz tipy a triky).
Krok 11: Teprve potom korpus opatrně vyjměte z formy a přesuňte na tác (tedy, pokud ho nechcete podávat ve formě). Koláč naplňte čokoládovým krémem a mírně ho uhlaďte. Jahody podélně nakrájejte na tenké plátky. Koláč ozdobte jahodami podle svého vkusu a fantazie.
Krok 12: Nakonec v hrnečku na mírném plameni rozehřejte 2 lžíce medu a koláč jím těsně před podáváním potřete, aby se jahody krásně leskly (a také se osladily, pokud nejdou úplně zralé). Servírujte vychlazený ke kávě nebo svěžímu mojitu.
Komentáře (11)