Vepřové koleno v cibulovo-česnekovém pyré

Anna Kocikova Kuchařka: Anna Kocikova

záleží na apetitu,ale 4 porce určitě Vepřové maso 11 názorů

Suroviny

1000-1200 g vepřového kolena s kostí
500 g cibule (4velké kusy)
120 g česneku - 1 velká palice
20 kuliček pepře
5 kuliček nového koření
1 bobkový list
1 kostka masoxu - můžeme vynechat a nahradit solí
1 lžíce oleje
sůl
mletý pepř
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z cibulí odřízneme kořínky a odstraníme vrchní slupku. Spodní čistou ponecháme. Palici česneku rozdělíme na jednotlivé stroužky, odstraníme část slupek a pokud je zbytek čistý, také ponecháme. Do vajíčka na louhování čaje vložíme všechno koření.

  2. Koleno očistíme a společně se všemi připravenými surovinami vložíme do většího papiňáku (tlakového hrnce). Zalijeme 1500 ml horké vody, rozdrobíme kostku masoxu a hrnec uzavřeme tlakovou poklicí. Od doby varu vaříme pod tlakem na slabém plameni cca 90 minut.

  3. Po ochlazení hrnec otevřeme, koleno vytáhneme a necháme zchladnout. Pokud to nevydržíme, do teplého zakrojíme a plátek, nebo dva slupneme s křenem a hořčicí. Vývar přecedíme a cibuli s česnekem propasírujeme.

  4. Studené koleno opatrně vykostíme a nakrájíme na silnější plátky. Komu vadí kůže s tukem, tak odkrojí pryč, komu nevadí, ponechá.

  5. Kousek mastného nakrájíme na kostičky a v kastrolu, který je vhodný i na zapékání v troubě, na lžíci oleje osmažíme do zlatavé barvy. Podlijeme 200 ml vývaru, dochutíme solí a špetkou mletého pepře. Přidáme propasírovanou zeleninu, promícháme a poklademe plátky masa.

  6. Vložíme na 15 minut do předehřáté trouby a zapékáme bez přikrytí na nejvyšší stupeň. Doba zapékání je orientační, záleží na spotřebiči, já mám plyn. Na přílohu se hodí vařené brambory, ale postačí i čerstvé pečivo.

Poznámka

Moje improvizace na manželovo oblíbené maso:-)

Zbytek vývaru použijeme například do zeleninové polévky.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 51 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vepřové koleno v cibulovo-česnekovém pyré

  • rujet:maiva:Děkuji:-K:-K

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Pěkné, není nad kus masa:-p+:yes::yes:skvělá fotka

    Odpovědět

  • rujet rujet

    Neznám nic lepšího než vepř. koleno. Mňam:-p:-K:-p

    Odpovědět

  • 1974andrea:Andri díky:-KTo opravdu není;-):-DMožná,kdyby zlatoušek seděl v kanceláři,tak by nebyl takový"hladovec":-)Hlavně,že mu chutná a zatím ty mé pokusy i zdravotně zvládá:-D

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    U vás není o pořádný kus masa nikdy nouze, viď, Drahuško:-D Pěkné:yes:

    Odpovědět

  • Vaše milé komentáře mě opravdu velice potěšily:-*Děkuji všem:-K

    magdalenka:Magduško,Ty mě vždy svým komentářem uvedeš do rozpaků:-8ale netvrdím,že mě to netěší;-):-*Jen to mé focení,to je o nervy:-SNadechnu se,zatajím dech jako na rtg plic a mačkám spoušť...raději nepíšu kolikrát:-DPak dlouho vybírám,abych Topreceptům neudělala ostudu:-)

    yanull::-))Janinko,vařila jsem na tento rcp uzené koleno,které by v tom pyré bylo určitě ještě lepší,než tohle obyčejné:-pAle tak dlouho jsme po kousíčcích pokrajovali,až nebylo co zapékat:-8V masně už uzené neměli,tak toto byla taková slabá náhražka:-)Ale i tak jsme si pochutnali:yes:

    Odpovědět

  • Danca Danca(moderátorka)

    Povedená improvizace, jen co je pravda, mňam:-!:-p:-p:yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Anička, nádhera! Ako zo žurnálu, naozaj - tvoje fotky aj recepty by sa nezahanbili ani tam v tvrdej konkurencii...:yes:

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    :-p:-p:-p:-);-):-K:yes:+4, nevím, kolik bych ho Aničko ještě zapékala, protože pro mne je koleno také nebeská mana ;-)

    Odpovědět

  • suslajda suslajda

    Ty brďo málem jsem si poslintala klávesnici, Drahuško to je mana nebeská:-K:-8:yes::yes:

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Předvařené pečené koleno nemá chybu:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: jak upéct vepřové koleno česnekové piré zbytky vařeného kolene veprove koleno v troube vepřové koleno vepřové koleno v papiňáku dopečené v troubě recept na vepřové koleno v papinaku vařené vepřové koleno v tlakovem hrnci bramboro cibulové piré vepřové koleno zapékané vepřové maso pečené v troubě s česnekem a cibulí zbytek z vařeného kolena zbytek kolena vepřové koleno spodní upéct konfitované vepřové koleno koleno s cibuli a cesnekem veprove koleno s cesnekem v troube veprove s cibuli a cesnekem v hrnci vepřové koleno v tlakovém hrnci pečené koleno masox

Zapomněl/a jsem heslo