Šmakedín

Suroviny 4 porce

400 g Šmakouna mexico
1 větší cibule
500 g kysaného zelí
3 lžíce mleté papriky
800 ml zeleninového vývaru
2 lžíce olivového oleje
3-4 stroužky česneku
1 lžička drceného kmínu
3-4 lžíce hrašky
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Šmakoun nakrájíme na větší kousky, aby se nám při vaření nerozpadal.

  2. V kastrolu rozpálíme olej, zpěníme na něm nakrájenou cibuli a krátce orestujeme šmakouna. Jakmile nám začne zlátnout, zasypeme paprikou a kmínem, vše promícháme.

  3. Zakysané zelí pokrájíme (není nutné) a spolu s nálevem přidáme do kastrolu.

  4. Zalijeme vývarem, promícháme a necháme 15 minut dusit pod pokličkou.

  5. Nyní už jen zbývá přidat prolisovaný česnek, zahustit hraškou a případně můžete dosladit, pokud nemáte rádi tolik kyselé. A máme hotovo. Můžete podávat s přílohou, ale já ho mám nejraději jen tak samotný.

Poznámka od kuchařky

http://www.facebook.com/MishkaDiary

Máte rádi kysané zelí a Šmakouna? V tom případě je pro vás tento recept jako stvořený, protože dnes jsem si pro vás připravila jeden ze symbolů maďarské kuchyně, samozřejmě v upravené verzi, které odpovídá název. V Maďarsku se mu říká Székelygulyas, v Čechách byste ho ale pod originálním názvem hledali jen stěží. Někteří Maďaři zase říkají, že je podobný jejich Kolozsvár káposzta, tedy kološvárskému zelí. Jisté je jen jedno: s maďarským městem Szeged nemá nic společného. Teď hurá do vaření!

Komentáře k receptu Šmakedín

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Magdalena: Šmakoun zoženieš v predajniach zdravej výživy, popozeraj sa, ktorú máš najbližšie. Je vynikajúci :yes:
    Mrkni sa, aby si vedela, čo to šmakoun je : http://www.hobbyportal.sk/zivotny-styl/zdrava-vyzi... ;-)

    Odpovědět

  • Magdalena Magdalena(neregistrovaná)

    rada by som recept vyskusala no neviem kde zozeniem na Slovensku ten smakoun ,ani sajnu o tom co to moze byt.:-?:-?:-?:-?

    Odpovědět

  • MishkaCZ MishkaCZ(autor receptu)

    Majka8: Každému chutná a vyhovuje něco jiného ;-) Já třeba hrašku nemusím na obalování, ale takhle na zahuštění mi tam vůbec nevadí. Co se týče Šmakouna, tak je to dobrá varianta pro mou dceru, která moc nechce jíst maso ani zeleninu :-//

    Odpovědět

  • Majka8 Majka8

    Tom Beyk:A dobře děláš,vyzkoušela jsem oboje a nic mně zrovna neoslovilo:-)je tu několik receptů ze šmakouna,tak snad jen ty tousty,ty jsou dobrý,hraška,no co dodat,koupila jsem velké balení a teď pátrám jak ho zužitkovat,jen jedno jídlo bylo celkem chutný,jinak nic moc....není fakt na klasiku,tyhle jídla mně chlap nechce.

    Odpovědět

  • Tom Beyk Tom Beyk

    Díky za odpvědi. :-//...asi zůstanu u bůčku:-p

    Odpovědět

  • MishkaCZ MishkaCZ(autor receptu)

    Tom Beyk: Jak už je tu zmíněno, šmakoun je zpracovaný vaječný bílek http://www.smacker.cz/ a hraška se dá sehnat v každém obchodě se zdravou výživou i v Globusu. Je to vlastně směs na obalování, zahušťování apod.

    Odpovědět

  • ibramburka ibramburka

    To vypadá moc hezky :-)
    Šmakoun je výrobek z bílků a hráška je směs na obalování z hrášku. :-)

    Odpovědět

  • Tom Beyk Tom Beyk

    Myslel jsem, že všechno vím a znám, všude jsem byl dvakrát a vono néé.:-O:-(. ...símtě co to je ten šmakoun a hraška??? Já si myslím, že to musí bejt šmakovací:-*:-D
    Z fotky se to nedá poznat - není to nakonec sojové maso?

    Odpovědět

  • snazilka snazilka

    Já se Šmakounem neumím, tak ráda vyzkouším! Tohle mi chutná, jen si to přečtu:-) :-K

    Odpovědět

  • snazilka snazilka

    pipre: Často:-O??? Tak sem s ním:-)!!!

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Dobrý nápad. Já šmakouna připravuji často, takže určitě vyzkouším i tento recept:yes:+

    Odpovědět

Tématické fráze: segedin ze smakouna příloha ke kološvárskému na zelí co je šmakoun obalovací směs na bůček šmakoun recepty jak zahustit hraskou zelí recept šmakoun zelí smakoun a kysane zeli