Ukrajinský boršč s pirohami

Fabio Kuchař: Fabio

Doba přípravy: 1 a 1/2 hodiny 4 porce Polévky 10 názorů

Suroviny

Boršč
30 dkg hovězího masa
30 dkg kostí (nejlépe morkových)
1 mrkev
kousek celeru
1 petržel
10 dkg červené řepy (dávám i sterilovanou, když není čerstvá)
4 rajčata
lžíce másla
1 cibule
hladká mouka na poprášení
20 dkg brambor
20 dkg bílého zelí
bobkový list
kysaná smetana
česnek
ocet
sůl
pepř
Pirohy:
1/4 kg polohrubé mouky
l lžíce másla
droždí od oka 1 dkg
1 vejce
1/4 lžičky soli
cca 1/8 l mléka
Náplň:
15 dkg vařeného masa
lžička másla
větší cibule
sůl
pepř
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso a kosti vložíme do hrnce a uvaříme doměkka. Kořenovou zeleninu, kterou jsme si očistili, spolu s červenou řeou nakrájíme na nudličky.

  2. Na polovině dávky másla a trochou vývaru, udusíme červenou řepu spolu s oloupanými a nakrájenými rajčaty.

  3. Kořenovou zeleninu a nadrobno nakrájenou cibulí osmažíme na zbytku másla, poprášíme moukou, zalijeme vývarem z masa, přidáme brambory-na kostičky nakrájené, hrubě nakrájené zelí, bobkoový list, pepř a uvaříme skoro doměkka.

  4. Nakonec přidáme červenou řepu a maso nakrájené na kostičky a ještě krátce povaříme. Podáváme se zakysanou smetanou a pirohy.

  5. Pirohy: Do mouky si uděláme malý důlek, do kterého vložíme rozdrobené droždí, polovinu vlažného mléka a smícháme. Necháme v teple až droždí vyskočí, vykyne.

  6. Pak přidáme sůl, v druhé polovině vlažného mléka rozšleháme žloutek a změklé máslo. Vypracujeme hladké těsto a necháme kynout.

  7. Mezitím si uděláme náplň. Na másle zpěníme jemně nakrájenou cibulku, přidáme pomleté maso, opepříme a necháme vychladnout.

  8. Z těsta vyválíme asi 1/2cm silný plát, nakrájíme čtverečky, na každý položíme náplň a přeložíme přes roh. Povrch potřeme rozšlehaným zbylým bílkem a upečeme, cca 15min.

    Když jsem lenivý vykrajovat pirohy, vyválím kruh který vložím do vymazané dortové formy, potřu náplní a z části těsta si vyrobím husté mřížky, které vložím na náplň. Okraje těsta přehnu, abych měl silnější kraje. Zase potřu bílkem a peču cca 20min.

Poznámka

Má to být na 4 porce, já mám toto jídlo tak rád že je z toho většinou porcce jedna :)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 208 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Ukrajinský boršč s pirohami

  • konfetka konfetka

    Andrej:bramboruy do borsce patri. bez brambor nto neni borsc ale zelnacka ;) a tenhle bosc vypada opravdu jako pravy na rozdil od ostatnich.

    Odpovědět

  • Fabio Fabio(autor receptu)

    zizala:já se zase nikdy neumím rozhodnout, jestli mi více chutná boršč, nebo pirohy:-)), tak musím dělat oboje :-)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Kdysi jsem našla recept na boršč od rodilé Ukrajinky, který nám nejvíc chutná a ten taky obsahuje brambory. Už léta ho tak vařím. Jen ty pirohy nedělám:-8, jíme boršč s tmavým chlebem.

    Odpovědět

  • Fabio Fabio(autor receptu)

    Anna Kocikova: mně chutná ve všech podobách a klidně i postudenu:-)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Tu jednu porci z pomalu pětilitrového hrnce znám velice dobře;-):-D
    Mě by chutnal i postudenu,mňam:-p:yes::-K

    Odpovědět

  • Fabio Fabio(autor receptu)

    Andrej: Já jsem byl na Ukrajině asi šestkrát služebně. Právě mě překvapilo, že jsem dostal několikrát boršč i s bramborem. Ptal jsem se na to a bylo mi řečeno, že se brambor do boršče smí dát, že záleží jak to zrovna ten daný člověk, nebo restaurace vaří. Já dělám boršč s bramborem, protože mě více zasytí :) a vyhovuje mi to. S tím, že brambor absorbuje sůl, popř koření, to je jasná věc .). Díky Andreji za napsání a postřehy.

    Odpovědět

  • Andrej Andrej(neregistrovaný)

    Zil som na Ukrajine 3 roky. Borsc je pre mna to ich najlepsie jedlo, hoci je to len polievka a my doma polievky nikdy nevaríme. Recept obsahuje viac-menej tie isté ingrediencie, ako som borsc na Ukrajine poznal. Moznoze mnozstvá jednotlivých ingrediencií nie sú celkom rovnaké, ale to je skôr otázka zvyku. Lísi sa ale jednou potravinou, ktorú som v borsci nikdy nevidel - sú to zemiaky. Nikdy v borsci neboli. Osobne si myslím, ze tam ani nepatria, pretoze absorbujú práve tie zaujímavé chute, ktoré iná polievka nemá.
    Kazdý priemerny kuchár vie, ze ak prezenie niektorú koreninu alebo sol, tak zemiak to ciastocne napraví práve tým, ze to absorbuje.

    Odpovědět

  • Nonya Nonya

    A ked sa na druhy den uz nie je ziadne maso tak sa pridaju vajicka a kysla smotana s cesnakom a krajec chleba :yes: ( aspon tak mi ukrajinci povedali)

    Odpovědět

  • Fabio Fabio(autor receptu)

    spagetka: já ho po dovolené uvařím i s pirohama a vyfotím :)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Recept vypadá skvěle, mám v rodině Ukrajinku, dělává něco podobného. Škoda, že není foto, ale chápu, že ne každý to foto může přidat. Takže to nepovažuj za výtku, máme rádi boršč ve všech podobách a ukládám a i dám snaše k posouzení :yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: boršč podle rodilé ukrajinky ukrajinský boršč s červenou řepou ruske pirohy k borsci boršč a pirohy z mleteho masa ukrajinský boršč od rodilé ukrajinky ukrajinský boršč co obsahuje boršč ruske pirohy k borscu jak chutná boršč litevské pirohy borsc od ukrajinky studený boršč jíme jinak ruský boršč lenive pirohy pirožky k boršču ukrajinký piroh vývary z červené řepy s pirohy vývar z morkových kostí s pirohama ukrajinský boršč a pirožky

Zapomněl/a jsem heslo